Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

strung hobbymat md65

philiprobz

Postări Recomandate

Hobbymat-ul are piulita intreaga pe surubul conducator si ca atare caruciorul nu poate fi repozitionat rapid dupa bunul plac. De aici si nervii intinsi la maxim cand ma grabesc sa fac o piesa relativ simpla dar care presupune mai multe treceri. Dau la manivela ca la balamuc si parca stau pe loc avand in vedere ca surubul conducator are pas doar de 1 mm. Asa cum am mai precizat mai sus surubul e M18x1 . Pe un website strain am vazut o adaptare simpla, ingenioasa a  unei jumatati de piulita "half nut" dar care nu stiu daca o sa functioneze si la mine tocmai din cauza tipului de filet pe care il are surubul meu conducator.  Pe site-ul respectiv surubul e cu filet trapezoidal. Mai mult, am observat ca la majoritatea strungurilor "half nut" de fapt presupune o piulita taiata pe jumatate dar  ambele jumatati se cupleaza pe surub si nu una singura. Solutia din linku-l atasat asadar mi se pare nepotrivita pt strungul meu. Cu toate acestea cer si parerile voastre care de cele mai multe ori m-au luminat si m-au indreptat in directia cea buna. Aici link-ul : http://www.deansphotographica.com/machining/projects/leadscrew/13.jpg

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Salutare.

A ajuns si la mine un strungulet Hobbymat MD65.

Din pacate are cateva probleme, printre care si lipsa dispozitivului de cuplare a avansului automat.

Vin, cu rugamintea, sa ma ajutati cu schita eventual ceva poze detaliate sau un mic filmulet cu el demontat, poate reusesc sa-l dau la facut.

Interesant topicul, am gasit cateva chestii utile aici.

Pacat ca link-urile lui Goguboeru nu mai sunt functionale.

.

pipă.jpg

Editat de utzy
Link spre comentariu
On 8/31/2012 at 12:23 PM, philiprobz said:

.....in cazul caruciorului . suruburile din extremitati cand sunt stranse indeparteaza sistemul respectiv si culisarea caruciorului devine usoara iar cel din mijloc trebuie strans pentru atunci cand doresti o fixare mai buna . e nevoie de o corelare a strangerii respectiv slabirii acelor suruburi dar ai sa prinzi ideea sunt sigur.......

La al meu suruburile de la capetele caruciorului cand sunt stranse ''ia jocul'' caruciorului...daca le tot strang caruciorul se blocheaza pe ghidaj.

Iar surubul din centru la strangere deschide-largeste locasul, deci impinge in falca opusa.

Link spre comentariu

Am o nelamurire.

Ce parti, din cele active, vin unse cu vaselina si care cu ulei?

Ce ulei este mai indicat?....am pentru mecanisme fine, de la Dede, la sticluta, dar mi se pare subtire.

La rulmentii axului central am pus vaselina verde. Ghidajele sunt doar curatate, inca nu am dat cu nimic.

Pe rotile dintate pentru avans/filet (din poliamida parca) ce se pune?

Multumesc.

Link spre comentariu

La strungul meu era recomandat peste tot Shell Tellus 46, cu ala a venit gata incarcata cutia Norton.

Este in fapt un ulei hidraulic gen H46.

Ala`l folosesc peste tot, inclusiv pe ghidaje.

Vaselina MoS2 doar la rotile de schimb.

La alea de plastic nu stiu sa trebuiasca sau daca este necesar cred ca siliconica este indicata.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Va salut cu respect. De putin timp sunt si eu posesor al unui strung MD65 . Daca ma puteti ajuta si pe mine sa gasesc setul de pinioane pentru avans v-as fi profund recunoscator. Si daca are cineva un set de bacuri intoarse la vanzare ar fi si mai bine. Multumesc mult.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
La 30.10.2019 la 13:47, utzy a spus:

Salut.

Bacuri poti cumpara de pe Ali.

Ai rezolvat cu pinioanele?

Va salut. Din cauza lipsei de timp nu m-am mai ocupat de strungulet. Cu bacurile aproape am rezolvat, chiar in seara asta am gasit pe olx un universal nou cu bacuri normale si intoarse plus cheie la 250 lei. Lam comandat pe acela. Doar pe bacuri vroia 100 de lei,  nici cheie nu aveam...cred ca e mai bine asa, plus ca raman cu inca un universal de rezerva si doua randuri de bacuri normale.

Cu pinioanele nu am rezolvat nimic. Pe E-Bay am gasit dar mi se par foarte scumpe, in jur de 15 lire pe bucata, plus ca nu le au pe toate. Am mai vorbit telefonic zilele trecute  cu cineva care confectioneaza la comanda pinioane . Respectivul vrea toate cotele exacte pentru a-mi putea da un pret. Cunosc doar diametrul interior al gaurii si nr de dinti la fiecare... a ramas in coada de peste neputand sa ii furnizez toate informatiile, desi din punctul meu de vedere cred ca ar fi putut calcula.  Empric, cunoscand distanta dintre doi dinti consecutivi si nr dintilor, ar fi aproximativ lungimea (perimetrul) cercului 2xPIxR se poate calcula usor diametrul fiecaruia.

Urmeaza sa caut si curele de schimb ca ale mele sunt cam uzate. M-am documentat putin in seara asta si imi trebuiesc 8x375 si 8x425. Se gasesc cam greu din ce vad pe la noi. Se gasesc in schimb pe E-bay, probabil comand de acolo daca nu gasescla noi.

De la ultimul post am reusit doar sa ii gasesc varf rotativ con morse 1, sa imi iau un set de cutite cu pastile vidia, doua mandrine pe con, cateva spirale pe con, cativa ambori si cam atat. Daca aveti ceva sugestii cu cotele pinioanelor si vreo sugestie unde as putea sa le confectionez mi-ati fi de mare ajutor.
Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Curele am cumparat, ieftine,  de la http://www.powerbelt.ro/

Sunati si va da numarul distribuitorului local, ii spuneti ce vreti si va cauta in catalog.

Cu pinioanele cam greu, multe lipsuri am si eu, dar deja nu ma mai ingrijorez pentru ca nu o sa fac filete.

Folosesc doar cateva pentru avans automat, la degrosare.

Cred ca o sa-l automatizez pentru avans, destul de usor, cu un motor de la usi glisante, la 24v, cu reductor, viteza reglabila, ambele sensuri, etc.

O sa-i schimb si butoanele sa pun gen Joystick

https://www.aliexpress.com/item/32857525061.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.6eb42e0e3Z2Q8O

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ai aici cartea tehnica de la Prazi - SD - 300, e acelasi strung redenumit.

Cutite gasesti inclusiv pe O_X, maraton sau pe Aliexpress.

Nu mai stiu dimensiunea cutitelor cat ti-ar incapea in port-cutit deoarece eu am pus turela reglabila inclusiv pe inaltime, cred ca 10x10 mm la patrat, masori tu cu sublerul.

Curele vezi prin manual ce dimensiuni, la al meu am Optibelt, 10x375 Li si 10x425 Li (VB), cumparate de la Power Belt Romania. La mine astea s-au potrivit deoarece nu mai am fulia cu multe canale originala si nu mi se mai potriveau ca lungime cele originale, cauti dimensiunile exacte si le gasesti la furnizor in catalog.

Bafta!

Prazi-SD-300-manual-b.pdf

Editat de utzy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări