philiprobz Postat August 27, 2012 Partajează Postat August 27, 2012 De cca o saptamana am cumparat in sfarsit un strung adevarat. Abia acum realizez cat de mult m-am chinuit si fara prea mare folos pe improvizatia facuta de mine si pe care cu mandrie o numeam strung . "Coplesitor" e cuvantul care descrie cel mai bine starea pe care am avut-o cand am luat primul span . Fara jocuri , fara vibratii ci doar un mers lin si un span "frumos" . A trebuit sa-mi confectionez o flansa pt prinderea universalului de 100 pe care il aveam deja si inca de la prima incercare am reusit sa obtin o abatere maxima de 4 sutimi ceea ce incurajator . . Motivul deschiderii acestui subiect nu este atat sa ma dau mare ca au altii cu ce ci pt a incerca marea cu degetul si poate mai apare un posesor de hobbymat sau cunoscatori care sa ma ajute cu sfaturi pt ce am nevoie. Desi am deschis un subiect separat pt roti dintate adresez aici rugamintea celor care cunosc de unde as putea face rost de ele, originale sau nu , din plastic sau alt material, nu ma intereseaza . Pot preciza daca e cazul care sunt dimensiunile acestora pt ca am manualul strunguletului. Link spre comentariu
mihaighe Postat August 27, 2012 Partajează Postat August 27, 2012 Felicitari sa-ti aduca numai bucurii cand lucrezi cu el. Link spre comentariu
Vizitator szmeu Postat August 30, 2012 Partajează Postat August 30, 2012 Salutari tuturor userilor de pe forum ;)Postez aici fiindca azi mi-am cumparat si eu un mic strung Hobbymat MD65 sper ca philiprobz sa nu se supere pe mine si sa imi dea voie sa prezint si eu achizitia mea si pe viitor sa schimbam impresii si idei despre micul hobbymat.Eu am avut de ales in a cumpara acest strung second hand sau sa astept sa mai strang bani pentru unul nou de la unimax, ma gandeam la QC9318, n-am mai avut rabdare si am mers pe Hobbymat, sper sa nu regret acest lucru, pretul a fost un pic mai mult decat jumate din ce as fi dat pe cel nou.Strungul e in stare acceptabila, adica vopsea ok, lipseste pe ici colo cate un surubel, curelele de transmisie va trebui sa le schimb si urmeasza sa il curat si sa pun ulei fresh peste tot pentru ca mi se pare ca avansul longitudinal merge mult prea greu, iar papusa mobila dupa ce am deplasat-o 10 cm catre in fata n-am mai reusit sa o urnesc cu mana (suruburile imbus de strangere erau slabite), adevarul e ca ninci nu m-am chinuit prea tare ca s-a inserat si n-am lumina unde am pus strungul, oricum presupun ca trebuie sa mearga usor. Trebuie sa mai spun aici ca n-am lucrat niciodata pe un strung si tot ce stiu e din ce am studiat in ultimele 2 saptamani aici pe forum si pe net.Din fericire pentru mine la pachet cu el am primit si cateva cutite, rotile dintate pentru filet metric, o mandrina cu con, iar pe papusa mobila momentan este montat un varf de centrare.Din pacate de la cine l-am luat a uitat sa imi aduca cheia pentru mandrina si pentru universal, a promis ca mi le trimite, sper sa se tina de cuvant, pana atunci va trebui sa gasesc o solutie ori sa ma ocup de altceva.Am sa revin si cu ceva imagini in weekend.Acum ma duc sa fac rost de manualul de utilizare in engleza ca cel ce l-am primit cu strungul e in germana si nu ma descurc prea bine. Link spre comentariu
philiprobz Postat August 31, 2012 Autor Partajează Postat August 31, 2012 Pai sa-l stapanesti sanatos si nu pot decat sa ma bucur ca pe forum mai exista un posesor de hobbymat iar subiectul initiat de mine e pentru strungul asta in general si nu al meu in particular. daca postez de unul singur aici nu rezolv nimic. De problema culisarii papusii mobile si a caruciorului m-am lovit si eu intrucat nu am inteles pe deplin termenii tehnici din manualul in limba engleza pe care l-am gasit pe net. apropo sa ti-l trimit daca nu il gasesti . cele doua suruburi cu cap imbus de pe papusa mobila sunt asa: cel dinspre capatul din dreapta al strungului trebuie strans - da am specificat corect "strans" pentru a slabi papusa si a o plimba usor. cand doresti fixarea papusii va trebui sa-l slabesti pe asta si sa-l strangi pe celalalt. la fel e si in cazul caruciorului . suruburile din extremitati cand sunt stranse indeparteaza sistemul respectiv si culisarea caruciorului devine usoara iar cel din mijloc trebuie strans pentru atunci cand doresti o fixare mai buna . e nevoie de o corelare a strangerii respectiv slabirii acelor suruburi dar ai sa prinzi ideea sunt sigur. Astept si ceva poze dar din ce imi dau seama cred ca e vb de strungul de la radauti de la un anumit domn Gelu despre care m-am interesat si eu. L-am rugat pe acest domn sa-mi spuna si mie dimensiunile fuliilor de pe strung dar se pare ca motivul pt care nu mi-a raspuns a fost acela ca l-a vandut. ca urmare iti adresez tie acesta rugaminte si in fapt am nevoie sa stiu doar diametrul interior pe unde calca cureaua ca sa mi le pot face singur . O alta mica problema de care m-am lovit este legata de cursa papusii mobile , atunci cand doream sa o apropii de universal se oprea in tubul de protectie al surubului conducator , tub fixat pe carucior . neamtul nu a fost prost cand l-a proiectat pt ca are o degajare si asezat in pozitia corecta permite plimbarea papusii cat se poate de mult . la mine nu era asezat corect tubul rerspectiv dar am remediat si asta. Link spre comentariu
philiprobz Postat August 31, 2012 Autor Partajează Postat August 31, 2012 daca te apuci sa il desfaci pe ici pe colo mai vin cu o rugaminte . blocul de fulii in trepte are un sistem de intindere a curelelor si care mie imi lipseste .am fost nevoit sa improvizez altceva neavand nici curele asa scurte . fa-mi cateva poze in detaliu ale ansamblului respectiv ca sa am o sursa de inspiratie. in manual e un desen cu montajul dar nu sunt precizate dimensiunile pieselor respective si poate vei putea sa ma ajuti si cu asta. curele o-i vedea eu de unde o sa fac rost . Desi nu pot sa spun ca ce am avut inainte poate fi model de comparatie , hobbymat-ul m-a dat pe spate pur si simplu . pe masura ce m-am acomodat cu el am putut strunji chiar si mai bine de 1 mm la o trecere fara sa simt vibratii sau altceva . nu stiu care e limita lui deocamdata dar e mai mult decat suficient . Link spre comentariu
Vizitator szmeu Postat August 31, 2012 Partajează Postat August 31, 2012 @philiprobzLa sfarsit de saptamana am sa fac masuratorile si pozele de care ai nevoie, cel tarziu duminica seara postez, daca am posibilitatea si mai repede. Link spre comentariu
Vizitator maryo61 Postat Septembrie 2, 2012 Partajează Postat Septembrie 2, 2012 Eu am un strung de acest tip de aploximativ 4 ani . Fata de original a suferit multe modificari , modificari rezultate din problemele avute in tipul cat am lucrat pe el . Daca gasesc o oportunitate am sa schib strungul cu altul din cauza urmatoarelor inconveniente:1.distanta mica dintre axa de lucru si ghidaje2.sistemul de ghidaje (cel longitudinal ) nu asigura o rigiditate buna si remedierea uzuri e aproape imposibila3.surubul de avans longitudunal (M20x1) sa uzat in zona de lucru si a fost inlocuit cu surub trapez TR12x3Si multe altele, nu e un strung rau dar e pur hobby si pt. piese din materiale care nu solicita prea mult mecanica Link spre comentariu
philiprobz Postat Septembrie 2, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2012 distanta de la sania transversala pana la axa e intradevar mica . asupra rigiditatii nu stiu ce sa zic ca nu am avut placerea de a lucra pe altceva mai bun dar m-am preocupat sa fixez suficient de bine caruciorul . cu turatia adecvata , cutit ascutit si o adancime de aschiere de cca un milimetru la trecere nu am avut probleme pana acum. fiecare cioara isi lauda puii vorba aia. pana acum sunt mai incantat de precizia lui decat de marimea pieselor ce pot fi lucrate si pana la urma asta e scopul lui. sunt convins ca exista in gama asta strunguri mult mai bune dar si cu un pret pe masura. la 1000 lei sincer nu stiu ce altceva as fi putut sa achizitionez . oricum orice critica e binevenita ca sa stiu la ce sa ma astept si eventual sa contracarez. multumesc pt postare. si apropo, tot in perspectiva unei alte achizitii spune-mi te rog cam care ar fi strungurile de banc pe care le cunosti si care ar fi mai bune decat acesta adica ce ti-ai cumpara . toti speram spre mai bine si evident ca la primul "tun" imi iau unul fie mai mare fie mai solid. Link spre comentariu
Vizitator szmeu Postat Septembrie 2, 2012 Partajează Postat Septembrie 2, 2012 Am revenit cu ceva informatii, sper sa fie de folos:Din pacate nu am avut timpul necesar sa lucrez ori sa mai fac alte cateva poze, sper sa se schimbe treaba asta cat mai rpd. :cry: Link spre comentariu
philiprobz Postat Septembrie 2, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2012 nici ca speram la ceva mai explicit de atat. multumesc mult . tija aceea stiu ca are un arc care tine in tensiune sistemul . nu stiu cat de mult conteaza rezistenta arcului respectiv dar eu o sa pun unul asa la ochi si vad cum se comporta. Link spre comentariu
mihaighe Postat Septembrie 3, 2012 Partajează Postat Septembrie 3, 2012 nici ca speram la ceva mai explicit de atat. multumesc mult . tija aceea stiu ca are un arc care tine in tensiune sistemul . nu stiu cat de mult conteaza rezistenta arcului respectiv dar eu o sa pun unul asa la ochi si vad cum se comporta.Arcul ala intinde cureaua numai cand este slabit surubul de fixare,dupa strangerea acestuia nu mai are rol. Link spre comentariu
philiprobz Postat Septembrie 3, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2012 daca arcul e montat in pozitia din manual cred ca tinde sa slabeasca cureaua in momentul desfacerii surubului . ma lamuresc la montaj oricum . Link spre comentariu
Vizitator maryo61 Postat Septembrie 3, 2012 Partajează Postat Septembrie 3, 2012 Adevarul e ca am exploatat la maxim strunguletul el e hobby si eu am cerut cam mult Am sa ma orientez la un strung cu ghidaje clasice eventual un Tos , nu trebuie sa fie nou (am lucrat 10 ani in reparatii capitale masini unelte) Link spre comentariu
Vizitator szmeu Postat Septembrie 3, 2012 Partajează Postat Septembrie 3, 2012 @philiprobzconfirm presupunerea ta, arcul se comprima odata ce se strange piulita pe tija, prin urmare se tensioneaza curelele, fulia centrala se deplaseaza in jos sub presiunea arcului iar furca aceea atasata de fulie coboara pe canalul bucsei. Eu sper sa mai prind cat de curand timp sa ma ocup de strung, eu m-am apucat sa-l desfac bucatele pentru ca nu imi placea ca are depuneri pe componentele filetate si pot sa le curat bine doar daca le imbaiez in petrol si le frec cu o periuta de dinti, rotile dintate s-au curatat tare frumos si nu mai sunt lipicioase si pline de ulei negru.Poate cineva sa imi spuna cum se scoate varful fix din papusa mobila? am inteles ca de obicei la strunguri prin retragerea completa a pinolei (nu stiu daca e termenul corect) ar trebui sa iasa usor, la mine se pare ca nu prea vrea.Eu strungul l-am cumparat pentru chestii marunte, probabil si materialul pe care il voi lucra va fi in 99% din cazuri din cele neferoase (aluminiu, bronz, alama, poliamida), iar pe viitor poate reusesc sa il transform intr-un mini cnc.Nu stiu daca e o idee buna dar am de gand sa incerc sa imi fac un dispozitiv reglabil cu un intrerupator care sa imi ofere control exact la capat de cursa si care sa ma ajute la filetare in sensul sa opreasca motorul cand cutitul ajunge intr-o anumita pozitie, poate nici nu are rost sa ma complic, dar am vazut pe ceva forumuri straine care ziceau ca viteza de 250 care e cea mai mica ca ar fi prea mare pentru filetare. Link spre comentariu
Vizitator szmeu Postat Septembrie 3, 2012 Partajează Postat Septembrie 3, 2012 @philiprobzapropo de piulita pentru strangator, cel mai usor de strans/slabit ar fi cu o tubulara lunga, din pacate n-am avut si mi-a luat ceva timp cu cheia fixa Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum