Sharky Postat August 27, 2012 Partajează Postat August 27, 2012 Low Tim e in general cu amplificare mica (comparativ cu celelalte) in bucla deschisa, fapt ce ii permite mutarea polului mai sus in frecventa, deci SR, BW mai mare.Se paote deduce usor din ecuatiile etajului diferential la ce e bun beta. LEgat de capacitati mari/mici, se poate folosi cu succes o cascoda, care nu induce deloc zgomot, cu toate ca altii spun ca nu e asa. Cine nu crede e rugat sa incerce, dar sa incerce cum se cuvine, fara texte obosite gen: am vazut la dynacord powermate ca are zgomot si ala are cascoda, sigur e de la ea! (faptul ca inainte de final mai exista o serie de PRE-uri nu are nici o relevanta. ) Link spre comentariu
vlasin_alin Postat August 27, 2012 Autor Partajează Postat August 27, 2012 'marian' - Semireglabilul este defapt R3, am numit gresit piesele pe schema insa se putea observa pe PCB locul semireglabilului. Avand triplet la iesire, rezistenta din reteaua de feedback care vine de la iesire poate avea o valoare mai mare, in felul asta obtinand indirect un gain global mai ridicat cu o valoare THD la fel sau chiar mai buna.Vad ca toti sunteti de acord ca generatorul cu 2 tranzistori este de preferat, asa ca o sa incerc sa gasesc ceva timp sa redesenez schema si pcb-ul.Tot nu ati raspuns la intrebarile legate de calculul curentilor si al tensiunii in anumite puncte, cu intrarea la masa, probabil nu sunt asa importante, sau sunt bine asa cum sunt acuma... Link spre comentariu
hpavictor Postat August 27, 2012 Partajează Postat August 27, 2012 Am oferit un exemplu de amplificator la care poate conta beta ( semigunoiul de Electromures ) si Low TIM , care este aproape imun la toleranta componentelor . Amplificatoarele de genul Low TIM au amplificarea in bucla deschisa ( mai ales varianta cu etajul VAS cascodat http://users.ece.gatech.edu/mleach/superamp/ ) mai mare decat semigunoiul ...Sau ma insel ? Vad ca toti sunteti de acord ca generatorul cu 2 tranzistori este de preferat, asa ca o sa incerc sa gasesc ceva timp sa redesenez schema si pcb-ul.Exista si alte variante de generator de curent , mult mai performante , cu integrate specializate LM334 http://www.a-and-t-labs.com/K6_Sw_Amp/a ... /k6amp.pdf , TL431 etc sau cu discrete , varianta lui Mihai http://www.diyaudio.com/forums/attachme ... -fc100.jpg cunoscut de voi ca fiind userul " roender " , pe care o studiez de ceva timp si o apreciez in mod deosebit . Dar nu cred ca se justifica o asemenea complicatie pentru un amplificator didactic . Poate in viitor , cand vei trece la amplificatoare mai complicate , dar mai performante !Low Tim e in general cu amplificare mica (comparativ cu celelalte) in bucla deschisa, fapt ce ii permite mutarea polului mai sus in frecventa, deci SR, BW mai mare.Exista si alte cai de crestere a parametrului SR , prin separarea etajului de intrare fata de VAS cu un repetor ... Recomand aceasta varianta , este cea mai stabila . Nu mai ai probleme cu Cob la tranzistorii VAS iar daca alegi varianta VAS cascod ai castigat la Loto !Parerea mea . Link spre comentariu
vlasin_alin Postat August 27, 2012 Autor Partajează Postat August 27, 2012 victor - ziceai 'cablajul trebuia proiectat dupa reguli cinstite', poti zice mai exact cateva dintre acele reguli? sau un link catre acele informatii? Link spre comentariu
hpavictor Postat August 27, 2012 Partajează Postat August 27, 2012 A , eu nu ma pricep la reguli de proiectare a PCB-urilor , dar si-a dat cu parerea un cunoscut , care chiar se pricepe ! Poti eventual sa incerci sa iei legatura cu Alex MM , daca nu este prea ocupat , ar putea sa iti ofere un model de PCB de calitate , are experienta considerabila in domeniu . Link spre comentariu
sk24bpo Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 In etajul de intrare daca se folosesc bipolari, este nevoie de tranzistori cu factorul beta cat mai mare, altfel cresc distorsiunile datorate curentului de baza prea mare. La FET-uri problema asta este extrem de mica incat nu se ia in calcul. Mai departe un tranzistor de intrare trebuie sa aibe zgomot cat mai mic dar daca este bipolar nu trebuie sa ingrijoreze capacitatea parazita, aceasta in general este mica la astfel de tranzistor, undeva in jurul a 10pF fata de FET-uri la care intalnesti valori de sute de pF ceea ce te obliga la etaj cascod. Treaba e mai delicata pentru ca depinde mult si de castigul din etajul de intrare. Capacitatea totala este capacitatea parazita a tranzistorului din etajul de intrare inmultita cu castigul etajului de intrare. Daca se foloseste un bipolar chior, nedegenerat, cei 10pF pot deveni in regim dinamic circa 2nF. In schimb daca avem o amplificare de 15x a acestui etaj, va rezulta o valoare de circa 150pF, valoare perfect tolerabila pentru banda audio, fara influente sesizabile. Sunt tranzistori cu Cob-ul de 3pF, dar nu trebuie sa va amagiti, pe langa aceasta valoare se adauga cea data de cablaj, deci implementarea reala este extrem de importanta in final. Link spre comentariu
vlasin_alin Postat August 29, 2012 Autor Partajează Postat August 29, 2012 Ce trasee ar trebui deci sa fie cat mai scurte? sau cum ar fi ideal sa arate? Daca poti sa arati direct pe PCB-ul prezentat de mine mai sus ar fi ideal, sau pe schema. Mersi! Link spre comentariu
sk24bpo Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 Nu stie nimeni la ochi cum ar fi bine sa fie, dar stai linistit ca nu lucrezi in radiofrecventa. Singurele puncte care mie nu-mi plac sunt C6 si C4. Sunt prea mici iar capacitatile parazite ale cablajului in realitate sunt cam tot pe acolo, prin urmare ti-as recomanda sa refaci simularea cu valoarea de 47pF fiecare si in schema sa pui 33pF. In rest vad ca intrarea de semnal mic e departe de iesirea pt boxa, ceea ce e ok, iar traseele de masa nu se vad (astea te seaca de fapt). Eu zic ca sa-i dai bataie, cablajul e ok, daca o fi nevoie mai rectifici dupa. Schema in mare e foarte buna si relativ decenta ca simplitate, punctele de "deranj" care ar putea sa puna probleme sunt date de reactia negativa de tip "nested" care necesita multa stiinta, dar daca in simulator ti-a iesit, atunci sunt sanse mari sa nu oscileze si superdioda care la etajele de iesire in 3 stagii cum ai tu nu reuseste sa tina curentul de bias corect decat cu alta schema mai complexa. Link spre comentariu
wally_gatter Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 Ce trasee ar trebui deci sa fie cat mai scurte? sau cum ar fi ideal sa arate? Daca poti sa arati direct pe PCB-ul prezentat de mine mai sus ar fi ideal, sau pe schema. Mersi!Traseele de alimentare cat mai scurte , evitarea apropierii lor de traseele de semnal , rutarea corecta a traseului de masa pentru a evita buclele , rutarea corecta in partea de piloti (Vas) pentru a evita oscilatiile , pozitionarea eficienta a condensatorilor de decuplare , a celor din reteaua bootstrap (unde exista) ,sau evitarea pozitionarii lor in apropierea radiatoarelor a altor surse de caldura, etc ... ar mai fi cateva .. astea sunt cateva reguli de baza in proiectarea PCB Link spre comentariu
alex mm Postat August 30, 2012 Partajează Postat August 30, 2012 A , eu nu ma pricep la reguli de proiectare a PCB-urilor , dar si-a dat cu parerea un cunoscut , care chiar se pricepe ! Poti eventual sa incerci sa iei legatura cu Alex MM , daca nu este prea ocupat , ar putea sa iti ofere un model de PCB de calitate , are experienta considerabila in domeniu ....... Da ,se poate si mai bine ,dar nu am avut nu stiu ce chef sa fac cablaje azi si a iesit ceva de genul .Sa verifice cineva daca e conform schemei ......daca e corect rutat , si va dau si restul fisierelor .... Numai bine Alex. PCB VLASIN.pdf Link spre comentariu
maxente Postat August 30, 2012 Partajează Postat August 30, 2012 Bai frate ce inseamna sa ai talent !!!Ce sa mai zic, e superb Link spre comentariu
sk24bpo Postat August 31, 2012 Partajează Postat August 31, 2012 Frumos desenat dar prost rutat. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat August 31, 2012 Partajează Postat August 31, 2012 Poate niste linii directoare ar fi de folos sa ne dam si noi seama cam pe unde s-a gresit.Toate cele bune,Mircea. Link spre comentariu
danb1974 Postat August 31, 2012 Partajează Postat August 31, 2012 Pentru inceput, nu te duci cu un traseu lung spre un condensator de filtraj si te opresti in el. Filtrajul ala tre sa fie intre sursa si consumator, nu pe linga. Link spre comentariu
Marian Postat August 31, 2012 Partajează Postat August 31, 2012 @danb1974 te referi la traseele de masa spre condensatorii de filtrare?Oricum sa spui unui veritabil artist in proiectare de pcb-uri precum @alex mm ca ruteaza prost mi se pare totusi exagerat, sunt putini pe acest forum care se pot mandri cu experienta lui in proiectare de pcb-uri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum