Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Neptun 1


gigiones

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gigiones

    3

  • spirica

    1

  • kripton

    1

  • leoncris

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cea mai uşoară rezolvare: convertor UUS sau kit receptor FM (88-108) , cu TDA7000, reglaj cu dioda varicap, care cupla iesire audio direct in statie AAF.Alte variante :1.Inserierea la cele doua sectiuni de UKW ale condenstatorului variabil, a cate unui condensator fix:- se cunosc valorile minime si maxime ale capacitatlor sectiunilor condensatorului variabil si frecventele la capetele benzilor;- stiind ca raportul patratului frecventelor este egal cu raportul capacitatilor, se calculeaza capacitatea echivalenta corespunzatoare unuia dintre capatele noii benzi de frecventa (88 sau 108 MHz);Cs = Cv x ( Cv x Ce - 1)in care:- Ce este capacitatea echivalenta a circuitului serie;- Cv este capacitatea condensatorului variabil la capatul de banda ales;- Cs este capacitatea condensatorului serie.Din cate imi amintesc, cele doua condensatoare serie (egale ca valoare) erau pe undeva intre 22 si 39 pF. Ele se monteaza cu terminalele taiate cat mai scurt, in locul celor doua fire de cupru argintat care fac legatura intre condensatorul variabil si placa schimbatorului de frecventa. La aceasta metoda de inseriere a condensatoarelor, teoretic este foarte simplu, practic trebuiesc adjustate valorile pentru acordul optim si nu este luat in calcul coeficientul termic al acestora...N'o recomand.2.Metoda modificarii bobinelor pentru a face trecerea de la OIRT la CCIR ai nevoie de o antena foarte buna care sa-ti ofere un semnal de test iar pentru reglarea miezurilor la bobine ar trebui sa ai surubelnite cu varf din material plastic sau la limita unele cu varfuri din alama. Dupa modificarea spirelor, care se micsoreaza cu aproximativ 20% deci aproximativ 1-1,5 spire, se regleaza tunerul pe frecventa maxima de pe scala (73MHz) si se face reglajul bobinei oscilatorului pentru a receptiona cat de cat un semnal aflat la limita de jos a benzii CCIR, 88-90MHz. La receptionarea acestui semnal se reface acordul pentru bobina de intrare pentru obtinerea unui nivel maxim. Apoi se muta acordul de la 73MHz catre o zona de frecventa mica, deci 70-71MHz si se reface acordul in oscilator pentru a receptiona din nou respectivul program in noua situatie de acord. Ideea de baza este ''mutarea'' in pasi mici a acestui semnal catre zona de jos a sistemului de acord -deci catre fosta zona 65MHz, iar la final se va face acordul final pentru obtinerea unui compromis la capetele benzii de acord. Reglajul final trebuie facut cu ''ecranul'' metalic montat.

Link spre comentariu

acum imi face probleme, trebuie sa rezolv problema functionarii pe gamele de unda !...merge ba pe M, ba pe UUS....ba pe S, niciodata pe toate....o fi problema de contacte la schimbatorul de game sau nu stiu ca l-am lasat deoparte acum, nemaiavand rabdare cu el....Initial i-am facut o baie cu gaz la comutatoarele de game, .....dupa ce il voi pune pe piciare o sa vad ce metoda aplic pt uus, multumesc mult si mai astept idei!!!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Da, frumoase aparate ale fabricii "ELECTRONICA".Acum doua zile am dat inapoi unui coleg aparatul de radio Neptun, dupa ce i-am deblocat axul potentiometrului si, daca tot il dezlipisem, am pus si o picatura de R-10 pe "potcovita" lui.O schema si desenul cablajului cu amplasarea pieselor este in cartea "SCHEME DE RADIORECEPTOARE" vol.1. Succes!

Link spre comentariu

mie imi place cum functioneaza, cum se aude, sensibilitate etc...ce ma enerveaza mult de tot este modul si materialele din care au fost lucrate...foarte inghesuite, fire multe...o interventie in el este o adevarata aventura. Acum am in lucru un mamaia 4...ca sa inlocuiesti ceva in el trebuie sa ai mare noroc..pui o piesa si crapa altele sau legaturi etc...!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator mariano

Aici iti dau dreptate, foarte inghesuit lucrate. Comparativ cu aparatele japoneze ala acelorasi ani, Neptun 1 este extrem de inghesuit.Problema la selectorul de bande, exista si eu m-am confruntat cu ea. Am desfacut pana m-au luat transpiratile, dar in cele din urma am reusit sa ii dau de cap si sa fac sa mearga bine. Acum trebuie luat in calcul si uzura de peste ani.Am si eu in lucru un proiect de rastaurare a inca unui aparat de radio Neptun 1, dar a-si vrea sa sa il cosmetizez putin in spiritul epocii sau al anilor 70.Pana acum l-am dovedit doar pe acesta....

post-32864-139829509114_thumb.jpg

post-32864-139829509122_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut,Este o restaurare foarte reusita avand in vedere si culoarea deschisa a acestui frumos exemplar. Dincolo de unele inconveniente inerente de natura constructiva ale aparatului , "Neptun 1" se remarca prin cateva premiere in productia aparatelor tranzistorizate din tara . Se utilizeaza pentru prima data la radioreceptoarele portabile, tranzistoarele de medie putere cu germaniu moderne, PNP , AC 180K.De asemenea , modelul difuzorul utilizat a echipat o gama variata de radioreceptoare fabricate ulterior in tara, atat cu tranzistoare cit si cu tuburi. Ar mai fi de amintit componentele autohtone in exclusivitate cat si caracteristicile electrice ale radioreceptorului. Pentru colectionari , aparatul are o particularitate aparte : sistemul de montare al bateriilor implica folosirea neconditionata a capacului de fixare ceea ce a diminuat pierderea accidentala a acestuia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări