Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mici probleme cu aceasta schema,,ROTIREA ANTENEI,,

esu

Postări Recomandate

Va salut ,am abordat aceasta schema realizand montajul am constatat ca T3 se incinge neadmisibil iar motorul nu se opreste atunci cand potentiometrele sunt la pozitie ,pe ramura D1 zenerul +12v exista o tensiune 6v (normal 12v)

Schema este luata de pe http://miculelectronist.blogspot.ro/201 ... otire.html

Va multumesc anticipat si astept cateva sfaturi pentru finalizare in caz contrar ca si rezerva am o schema din revista Tehnium 5/1989

Cu stima IOAN

Posted Image

Uploaded with ImageShack.us

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• esu

5

• Marian

2

• vio2007

1

Top autori în acest subiect

am schimbat dioda zener 12v si tot asa face ,in gol adica fara alimentarea potentiometrelor si a AO am+ 12v ,cand alimentez AO 741 scade tensiunea ,pe ramura negativa -12v tensiunea ramane la valoarea de -12v.sa nu fie schema buna cu ,,npn-uri si pnp-uri?ioan

Link spre comentariu

Incearca sa separi circuitul operationalului de etajul de iesire, sa ramana practic in gol iesirea operationalului si daca ramura sa pozitiva tot scade atunci operationalul are probleme situatie in care schimbarea sa ar trebui sa rezolve problema.

Link spre comentariu

Decuplez iesirea AO 741 si verific existenta corecta a tensiunii de +12 si -12v ?Daca nu sunt +12,respectiv -12v AO este ars?Daca tensiunile de alimentare sunt ok pot masura tensiunea de iesire al AO,functie de modificarea pozitiei unghiulare a potentiometrului P2 in raport cu P1 ?+/- 12v pentru alimentarea P1si P2 sunt tot de pe cele 2 ramuri +/-12v tensiuni ce alimenteaza si AO.IOAN

Link spre comentariu

Da, intrerupe circuitul care duce de la iesirea operationalului catre cvasicomplementarul de pe iesire dar ai grija ca R5 sa ramana in continuare conectat la iesirea AO, daca tensiunile de alimentare sunt ok asa ( +/-12V ) atunci problema ar putea fi la etajul de iesire, daca insa ramura cu probleme nu se rezolva atunci AO este refect si trebuie sa-l schimbi.

Link spre comentariu

ok Am decuplat iesirea AO si am alimentat cele 2 potentiometre (P1,P2) P1 este cuplat la motorul de executie (alimentat de la o sursa separata) la iesirea AO am pastrat reactia potentiometru R5.Am alimentat motorul de executie si potentiometru P1 a inceput sa lucreze in sensul ca tensiunea la iesire masurata fata de masa avea un maxim + un 0 si un maxim -Maine trec la verificarea cvasicomplementarul.Am uitat sa mentionez ca am inceput sa ma documentez cu privire la AO. In lucrarea scrisa de Fiz Alexandru MARCULESCU ,, COMPARATOARE de TENSIUNE ,, Aplicatii in miniautomatizare,, TEHNIUM 2005 .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări