nickxyzt Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Am încercat, de curiozitate, banala schemă din imagine, cu un bec incandescent de 3.8V, o baterie de 1.5V și o diodă de 0.7V.Dacă înlocuiesc becul cu un voltmetru, acesta măsoară tensiunea de 1.5V.Dacă însă pun becul înapoi, acesta nu se aprinde.Am testat că bateria are suficientă putere să aprindă becul.Poate cineva să îmi răspundă de ce nu se aprinde becul? Link spre comentariu
Marian Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Din cei 1,5V ai bateriei 0,7V cad pe dioda astfel incat 0,8V raman la dispozitie pentru aprinderea becului-prea putin pentru un bec de 3,8V. Link spre comentariu
lorik199 Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Pai e simplu, pe dioda cade aprox 0,55V, 0,7 e aprope de curentul nominal.La 0,55 V cadere mai ai doar 0,95V, tensiunea care e mai mica aproape de 4 ori decat cea nominala, deci e imposibil sa se aprindaEdit:marian a raspuns mai inainte Link spre comentariu
nickxyzt Postat August 24, 2012 Autor Partajează Postat August 24, 2012 Mulțumesc pentru răspunsuri, am încercat cu o baterie de 3V și merge giugiuc Link spre comentariu
dan cod Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Dar care e logica de ai pus dioda acolo? Link spre comentariu
rimache Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Sa nu alimenteze, din greseala, becul invers! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Omul a postat la ''Sectiunea incepatorilor'';probabil vrea sa testeze practic ceea ce a citit sau a auzit despre o dioda semiconductoare.Experimentand,cred eu,a inteles mai bine cum sta treaba cu dioda. Nu vad rostul ironiei,toti am fost incepatori,poate la randul nostru am facut experimente similare,dar le-am uitat.E de apreciat faptul ca a pus mana sa faca ceva,multi poate s-ar fi multumit sa intrebe cum si cand se aprinde becul... Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Şi totuşi a mai rămas nelămurit un aspect legat de următoarea afirmaţie : Dacă înlocuiesc becul cu un voltmetru, acesta măsoară tensiunea de 1.5V.Iar ca o completare la cele spuse de d-nul Matache, eu m-aş bucura ca explicaţiacorectă să aparţină chiar unui începător. Link spre comentariu
dan cod Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Eu nu am intrebat ironic ce am intrebat.Cat despre raspuns las incepatorii sa spuna de ce voltmetrul arata 1,5V. Link spre comentariu
rimache Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Cu o gluma se invata "mai cu placere". Nu fiti asa de scortosi si cusurgii ca nu a fost cu rautate. :nevasta Link spre comentariu
strombi Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Sa nu alimenteze, din greseala, becul invers!Inteligenta remarca Link spre comentariu
zal Postat August 25, 2012 Partajează Postat August 25, 2012 Se poate arde... A fost o glumă. Link spre comentariu
leoncris Postat August 25, 2012 Partajează Postat August 25, 2012 "Omul a postat la ''Sectiunea incepatorilor'';probabil vrea sa testeze practic ceea ce a citit sau a auzit despre o dioda semiconductoare.Experimentand,cred eu,a inteles mai bine cum sta treaba cu dioda. " - se pare ca nu prea a citit,mai degraba ... "auzit" , numa' ca a gresit sursa.Sa redresezi monoalternanta o sursa de curent continuu e totusi prea mult ! Link spre comentariu
Vizitator bean_8421 Postat August 25, 2012 Partajează Postat August 25, 2012 "Omul a postat la ''Sectiunea incepatorilor'';probabil vrea sa testeze practic ceea ce a citit sau a auzit despre o dioda semiconductoare.Experimentand,cred eu,a inteles mai bine cum sta treaba cu dioda. " - se pare ca nu prea a citit,mai degraba ... "auzit" , numa' ca a gresit sursa.Sa redresezi monoalternanta o sursa de curent continuu e totusi prea mult !Diodele nu se folosesc numai pentru redresare...As putea da rapid vreo 500 de exemple cand e nevioe de o dioda intr-un circuit de curent continuu.Si despre treaba cu voltmetrul care indica 1,5V , chiar nu e nici un incepator care sa-si dea seama ?Eu ma abtin sa scriu explicatia (simpla de altfel) pentru a lasa placerea asta incepatorilor. Link spre comentariu
Marian Postat August 25, 2012 Partajează Postat August 25, 2012 Nu pricep de unde atata rautate/sarcasm/ironism, asa cum @Matache a zis autorul temei ai postat la sectiunea incepatorilor pentru ca probabil este la stadiul de incepator si doreste sa invete, voi ceilalti ( in afara de @matache si @dan cod ) v-ati nascut invatati cumva? ma indoiesc temeinic asa ca haideti mai bine sa ne limitam la a raspunde intrebarilor cat mai la subiect.Si circuitul ala nu se numeste redresare monoalternanta ( sau de alt fel ) ci explica intr-o oarecare masura incepatorilor modul de functionare al diodei, ce face ea, montand dioda exact invers becul nu se va mai aprinde ceea ce incepatorului trebuie sa ii sugereze faptul ca aceasta componenta conduce doar intr-un sens ( de aici si catalogarea de element semiconductor ), asemenea metode de verificare a diodelor am vazut folosite de catre unii mecanici auto din lipsa de multimetru care aveau nevoie de diode bune pentru cuplajul de redresare al alternatorului; de asemenea masurand in sarcina tensiunea la bornele becului aceasta nu va corespunde cu tensiunea la bornele bateriei, asta va sugera incepatorului ca dioda pentru a conduce opreste o parte din tensiune, si tot asa. Ideea e ca autorul temei experimenteaza si nu se limiteaza doar la a citi sau a pune intrebari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum