Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trioda adevarata ...6B4G !

hpavictor

Postări Recomandate

Materialul este foarte interesant si simplu proiectat.Aici fata de Gu50 mod trioda avem avantajul unor triode indentice in acelasi balon.NU da detalii despre OT! Ma gandesc ca tot dl Lazaroiu ne poate ajuta!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

10

• felixx

7

• 300B SE

6

• zbodeoc

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator viobio

Materialul este foarte interesant si simplu proiectat.Aici fata de Gu50 mod trioda avem avantajul unor triode indentice in acelasi balon.NU da detalii despre OT! Ma gandesc ca tot dl Lazaroiu ne poate ajuta!

triodele sunt in acelasi balon dar NU SUNT SI IDENTICE,adica nu sunt perechi,la 6H13C diferentele sunt destul de mari,intre cele doua triode.Aceasta dubla trioda ,ca si EC360 sau 6C33C,au fost proiectate pentru a fi folosite ca regulatoare de tensiune,nu ca amplificatoare AFOT se poate calcula
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Sa inteleg Victor, ca scoate pe canal 20w cu doua tuburi duble?Sau nu am citit bine?

scoate 20w cu doua tuburi 6H13C,adica 4 triode in paralel,nu se vede din schema??? :sparge:
Link spre comentariu

Materialul este foarte interesant si simplu proiectat.

Aici fata de Gu50 mod trioda avem avantajul unor triode indentice in acelasi balon.

NU da detalii despre OT! Ma gandesc ca tot dl Lazaroiu ne poate ajuta!

Eu as prefera schema de mai jos,in primul rand nu mai am acele SRPP la care trebuie sa dam o "atentie" deosebita alimantari filamentelor,in al-2-lea rand fac economie de un tub si in al-3-lea rand pentru ca sunt "nationalist"... sunt la fel de bune si schemele concepute de noi,chiar daca nu am inventat noi tubul electronic.

Acum,vb. la modul serios,cred ca performantele schemei de mai jos sunt foarte bune,OT este simplu de realizat,tuburile usor de gasit iar eleganta constructiei tine mai mult de imaginatia fiecaruia in parte dar si de cat se poate investi in acest proiect.

Personal as prefera un sigur 6C33C,care face sigur cate aceste doua tuburi,dar asta este parerea mea (!!!).

Ra este ales si stabilit la 600ohmi pentru o putere de 20W si ~6% THD,daca majoram Ra=1000ohmi,vom avea o putere pe sarcina de 16W,in schimb THD<2.2% dar si semnalul pe sarcina va fi perfect simetric.Observati din analiza Fourier subliniat cu rosu componanta DC pe sarcina este de 0.6V,asta inseamna un semnal usor asimetric,pentru Ra=1000ohmi componenta DC pe sarcina va fi de <1.5mV.

Si raspunsul armonic (cam saracacios!) si diagrama Bode mi se par OK,mai ales ca aceste tuburi chiar triode fiind nu sunt proiectate pentru a functiona in domeniul audio,dar ca un substitut pentru triode ADEVARATE,merge si asa!!!!!.

Da,"scoate" 20W!!!

Mai jos aveti schema si cateva rezultate din analiza LTC.

SCHEMA

Posted Image

FFT

Posted Image

FOURIER

Posted Image

BODE

Posted Image

Link spre comentariu

DA ,scoate 20W( http://postimage.org/image/td7pi2aen/ ) în sarcină la ieşire în A1 ,trebuie un atac serios gc aprox 220Vvv.

Nu ne potrivim la negativare pentru ia_0 dat , depinde de grafic/model...

La dreapta(PSF) nu pot să realizez(nu mai am grafic) dar se vede că excursia ia va fi mai mică 60mA/triodă respectiv 240mA/4triode , din aceste considerente Lăzăroiu ne spune că se comportă mai bine cu sarcină la anozi 1k(excursia ia va fi mai simetrică).

post-18717-139829479182_thumb.jpg

Link spre comentariu

Va rog sa nu va mai faceti de ras sutinand aberatii de genul celor de mai sus...20000Hz este un minim necesar !

Buna20000 Hz e un minim necesar intradevar,dar eu scrisesem 100000(o suta mii)Hz,nu 10000(zece mii)cum probabil ati crezut.Respecte
Link spre comentariu

Dl. Allexx1968100 khz in audio cu tuburi mi se pare aberatie! (poate vreti sa spuneti ca 100 khz la 0db?) :ras: Vreau si eu sa va vad cum executati un OT la acesti parametrii? In primul rand miezul cu graunte orientate si apoi executia!Da, poate obtineti 100khz cu un miez de ferita (sunt destule la 10 - 20 lei/buc) dar cu miezurile de ferita nu se lucreaza ca OT in audio cu tuburi!

Link spre comentariu
Vizitator YO3IMW

Sa revenim la triode .

Atasez o schema foarte bine cotata de audiofilii rusi , iar daca cineva este dispus sa probeze , sa ne spuna si noua cat este de multumit !

Posted Image

Link spre comentariu

Draga YO3IMW era bine daca ne spuneai macar tensiunea pe anodul V2. Asa posibilitatile sunt ... . :tryre

Ceva in jur de 300V , cam pe acolo e alimentarea la schema aceea.Sa mai tineti cont ca in general rusii prefera sa dea tensiune mai mica la lampi si curent mai mare prin lampa in etajel SE.
Link spre comentariu

Draga YO3IMW era bine daca ne spuneai macar tensiunea pe anodul V2. Asa posibilitatile sunt ... . :tryre

Ceva in jur de 300V , cam pe acolo e alimentarea la schema aceea.Sa mai tineti cont ca in general rusii prefera sa dea tensiune mai mica la lampi si curent mai mare prin lampa in etajel SE.
Secundarul pentru anodica trebuie dimensionat la 2x280V ac...dar mai este o problema : C13 este cam mare , cred ca ar trebui schimbat cu un 10 microFarazi / 400V minim ...@felixx Ah , daca sunt adevarate specificatiile alea ...un trafo out din ala este aur curat !
Link spre comentariu

Eu tind sa le dau "credit" celor de la Monolith.Multi DIY care SE PRICEP pot face OPT-uri aproape de 100Khz.In Constanta exista 2 monoblocuri Audio Note care au avut,pe rand,urmatoarele seturi de "fiare":-Audio Note-Tribute Audio-Monolith.....a ramas pe Monolith.Aici ceva pentru tine cu un EL34 in single ended driver stage:

post-2926-139829480139_thumb.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări