Miki Spaga Postat August 22, 2012 Partajează Postat August 22, 2012 am incercat si eu un experiment sa vad daca merge.am gasit o bobina dintr-un filtru vechi, iar dupa o schema pe net, a unui filtru elementar (sa-i zic asa) am incercat sa vad ce reusesc sa fac.am luat bobina si am legat-o in serie la difuzor si am conectat-o la statie. si nu a "produs" niciun fel de sunet.ce anume am greist? ce anume nu a mers ?astept si eu sugestii si pareri din partea userilor experimentati. Link spre comentariu
Marian Postat August 22, 2012 Partajează Postat August 22, 2012 Ce intelegi tu prin expresia: nu a produs nici un sunet? Rostul inductantei/elor din filtrele pasive pentru boxe nu este sa produca sunete ci sa taie frecventa la o valoare precalculata, nu poti folosi orice bobina si sa te astepti sa aiba comportamentul dorit, calculul lor este destul de complex. Link spre comentariu
Miki Spaga Postat August 22, 2012 Autor Partajează Postat August 22, 2012 in sensul ca nu a redat niciun sunet. nicio frecventa...nici 5 hz nici 2000 de hz de exp.ma asteptam sa vad ceva "bas" ca stiu ca bobinele la asta ajuta....dar cum am zis nu s-a intamplat nimic. Link spre comentariu
Freddy19 Postat August 23, 2012 Partajează Postat August 23, 2012 Uite aici cateva informatii,si o mica schema http://www.electronica.ro/filtreboxe.shtml Link spre comentariu
cristianvalentin Postat August 23, 2012 Partajează Postat August 23, 2012 Domnul Marian are dreptate bobinele pentru filtre sunt foarte greu de calculat.In functie de schema aleasa si frecventa de taiere se calculeaza inductanta dorita. Spre exemplu pentru o taiere la 3000Hz la un filtru de ordin 2 se foloseste o bobina de 0.6 mH in serie cu wooferul si in paralel cu tweeterul .Sa luam exemplu un dif de bass care are raspusul in frecventa 48-6000 Hz, frecventa de taiere la 3000Hz,legam o bobina de 0.6 mH.Efectul bobinei asupra dif va fii urmatorul , toate frecventele pana in 3000 Hz vor trece de filtru nemodificate ,cu aceiasi intensitate ,iar ce depaseste de 3000Hz for trece si ele dar vor ai atenuate ,adica se vor auzi mai incet ,foarte incet . Link spre comentariu
mircea888 Postat August 23, 2012 Partajează Postat August 23, 2012 in sensul ca nu a redat niciun sunet. nicio frecventa...nici 5 hz nici 2000 de hz de exp. ma asteptam sa vad ceva "bas" ca stiu ca bobinele la asta ajuta....dar cum am zis nu s-a intamplat nimic. O bobina nu o sa amplifice frecventele joase, dar poate realiza un asemenea efect prin atenuarea frecventelor inalte, astfel ai impresia ca ai mai mult bas. Rolul principal al filtrului nu e de a accentua anumite frecvente ci de a imparti cate un spectru de functionare pentru fiecare difuzor, asta din mai multe motive. Bobina prezinta pe langa rezistena electrica (foarte mica: sub 1 ohm daca e groasa sarma) si o reactanta inductiva, aceasa reactanta creste cu frecventa semnalului ce trece prin bobina (XL=6.28*f*L). Astfel la frecvente inalte bobina prezinta o impedanta mai mare decat la frecvente joase, asa se produce fenomenul de atenuare al frecventelor inalte. http://www.learnabout-electronics.org/a ... ance61.php Eu ti-am descris foarte pe scurt si concentrat pe ce vrei tu sa stii, dar ca sa intelegi mai bine trebuie sa citesti tot despre bobine. http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_reactance reactanta inductiva si capacitiva http://en.wikipedia.org/wiki/Inductor http://www.electronics-tutorials.ws/ind ... ctors.html Link spre comentariu
Miki Spaga Postat August 23, 2012 Autor Partajează Postat August 23, 2012 multumesc de explicatii si de linkuri.o sa ma uit prin ele sa vad daca reusesc sa bag ceva la cap..si in final sa fac ceva. Link spre comentariu
mircea888 Postat August 23, 2012 Partajează Postat August 23, 2012 Daca vrei sa faci ceva, adica sa faci un filtru pasiv pentru audio trebuie sa cunosti exact ce bobine folosesti acolo. Trebuie sa stii in primul rand ce inductanta au, apoi mai conteaza si rezistenta electrica (asta poate fi dedusa/aproximata dupa diametrul sarmei si numarul de spire).Concluzia este ca va trebui sa proiectezi si sa faci tu bobinele, altfel nu stii ce obtii. Poti sa apelezi la ateliere de bobinaj sau sa cumperi bobine gata facute de firme. Link spre comentariu
Luca Postat August 23, 2012 Partajează Postat August 23, 2012 Miki_Spaga@Poate te ajuta intr-un anumit fel ce am explicat aici: viewtopic.php?f=66&t=124137&start=15#p1083763 Link spre comentariu
Miki Spaga Postat August 23, 2012 Autor Partajează Postat August 23, 2012 eu am recuperat dintr-un filtru de pe niste unitra de 75 de w cea mai mare bobina.acum stiam si eu povestea cu filtrele...ca nu amplifica ci doar taie frecventele...etc .chestia e ca ma documentasem ce si ce pe net si vazusem in anumite scheme ca daca inseriezi la un difuzor de bas o bobina, reusesti sa-i tai frecventa la 1000 de hz - 2000 de hz etc.am zis sa intreb aici ca poate nu facusem eu ce trebuia, dar in final foarte bine am facut ca am primit o gramada de sfaturi si documente utile de citit.p.s1daca dau de un multimetru cu functia de mH...reusesc "sa-l fac" sa-mi arate inductata exact?sau asta se poate afla doar in lucrul efectiv? (bineinteles si cu formula prezentata mai sus etc)p.s.2eu in ce schema gasisem nu-mi aparea condensatorul acela in paralel dupa bobina inseriata la difuzor.se poate sa fi esuat din cauza asta ?? Link spre comentariu
Luca Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 p.s1 - Da poti vedea inductia.p.s2 - Nu nu are cum sa fie asta problema. Link spre comentariu
Marian Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 @Miki Spaga dispozitive de masurat inductante se gasesc la vanzari pe forum. Pe de alta parte legat de experimentul tau, ai inseriat acea bobina si in difuzor nu s-a mai auzit nimic/absolut nimic? O eventuala poza cu bobina in cauza ar putea ajuta.. Link spre comentariu
Miki Spaga Postat August 24, 2012 Autor Partajează Postat August 24, 2012 da.am pus-o in serie la difuzor dar nu s-a auzit nimic. nu tu carait, fasait.nici macar static.p.s.bobina face parte din filtrul unor unitre de 75 de w (in genul alora de 140 ca si design) . filtrul era pe carcasa de medie.o sa incerc sa urc niste poze mai tarziu. Link spre comentariu
Marian Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Atunci nu se explica esecul ( tacerea din boxa ), deoarece devreme ce acea inductanta a facut parte dintr-un filtru pasiv atunci relativ indiferent de rolul ce l-a indeplinit acolo nu este posibil ca prin simpla inseriere a sa cu diful acesta din urma sa taca, explicatia ar fi sau greseala proprie ( spre exemplu legarea in paralel cu boxa in loc de serie ) sau bobina poate fi intrerupta, situatie ce se poate afla cu un Ohm-metru, masoara-i impedanta. Link spre comentariu
mircea888 Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Dupa cum ti-am spus mai sus o bobina are o componenta rezistiva (mica, de preferat nula) si o componenta reactiva, acete doua componente sunt in serie.Deci daca pui bobina in serie cu difuzorul trebuie sa se auda ceva (macar pe un anumit spectru de frecventa), daca nu se aude nimic inseamna ca e intrerupta bobina.Masoara rezistenta electrica a bobinei cu aparatul de masura pe scara de 200 ohmi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum