Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema poarta logica?

Vizitator CelMaiRau

Postări Recomandate

Vizitator CelMaiRau

Salut, am si eu nevoie de o schema care sa faca urmatorul lucru: cand are pe intrare 0 v sa dea pe iesire 12 v si cand am pe intrare 5 v pe iesire sa-mi dea 0 v.Cred ca se poate face cu tranzistori dar nu mai stiu cum.Multam.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• __farad__

3

• Ticu

3

• costi002

2

• nico_2010

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru curent mic (30mA) poţi folosi un SN7406 sau SN7416. Sunt porţi inversoare cu open colector. Într-un integrat sunt 6 porţi. Pentru curent mai mare, le poţi lega în paralel. Vezi că integratul se alimentează la 5V, doar ieşirea suportă 12V.Sunt foarte ieftine, costă aproximativ 1 leu.

Link spre comentariu
Vizitator CelMaiRau

Am un montaj care imi comanda un releu. In acest moment cand primesc o un impuls montajul imi aclanseaza releul, eu doresc sa fac o inversare logica, si anume ca releul sa stea mereu aclansat iar in momentul cand primeste semnal de la montaj acesta sa se declanseze ( adica invers de ce face el acum ).Montajul de mai sus nu merge.

Link spre comentariu

Posted Image

Schema de mai sus nu merge. Dacă bagi 0V pe intrare, releul stă anclanşat. Dacă bagi 5V, releul stă tot anclanşat. Numai dacă bagi 12V (12V = +x Volţi) releul va sta declanşat.

Pentru a alege modelul de tranzistor, trebuie să afli curentul prin bobina releului. Măsori rezistenţa bobinei, şi calculezi curentul folosind legea lui Ohm.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

La schema cu NPN....daca tensiunea de intrare e zero volti,tranzistorul e blocat,releul nu este alimentat.Deci nu functioneaza corect.Tot schema cu PNP,ofera rezolvarea,dar cu rezistenta de 10K,trebuie inseriat un zenner de 6,8V.Cand pe intrare avem 0V,pe zenner vor cadea 6,8V restul tensiunii deschizand tranzistorul si alimentand releul.Daca pe intrare avem 5V,curentul prin zenner va fi insuficient sa deschida tranzistorul.Acesta se blocheaza,decupland releul...Trebuie tatonata rezistenta de 10K,ca tranzistorul sa fie saturat,cand pe intrare avem zero volti...Se poate face si cu un comparator,pe o intrare se aplica semnalul,pe cealalta o referinta de cca 4V.

Link spre comentariu

Aşa e, dacă se pune releu în loc de Rc, schema cu NPN nu merge cum s-a cerut. Am şters ce scrisesem greşit, scuze.

pisica matache, mulţumesc pentru corectură.

Link spre comentariu
Vizitator CelMaiRau

La schema cu NPN....daca tensiunea de intrare e zero volti,tranzistorul e blocat,releul nu este alimentat.Deci nu functioneaza corect.Tot schema cu PNP,ofera rezolvarea,dar cu rezistenta de 10K,trebuie inseriat un zenner de 6,8V.Cand pe intrare avem 0V,pe zenner vor cadea 6,8V restul tensiunii deschizand tranzistorul si alimentand releul.Daca pe intrare avem 5V,curentul prin zenner va fi insuficient sa deschida tranzistorul.Acesta se blocheaza,decupland releul...Trebuie tatonata rezistenta de 10K,ca tranzistorul sa fie saturat,cand pe intrare avem zero volti...Se poate face si cu un comparator,pe o intrare se aplica semnalul,pe cealalta o referinta de cca 4V.

Multumesc de raspuns. Am o nelamurire. Zenerul se pune in serie cu r din baza? Daca da, atunci de unde caderea de tensiune daca la intrare nu am deloc tensiune?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări