Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas electronic cu afisaj digital


rosmarin

Postări Recomandate

Tare dificil a fost sa ma hotarasc asupra unei scheme anume, pentru realizarea acestui proiect.Spun acest lucru deoarece am analizat si studiat schemele si montajele realizate de:Bogdi.ro;Dan

Vanca:GeoMar:Fratello:Marik2500:Dorelb:SOFIAN:VasileEugen:Puiu din Deva:YO6PIR:Josefino;Briobit:MatyC si alti constructori talentati de pe forum pe care poate i-am omis fara intentie.

Am analizat greutatile intampinate de dvs. si am cautat sa merg pe un drum trasat si amenajat de dvs.

In decizia mea de realizare a acestui proiect am tinut seama de recomandarea concetateanului meu,Chiorean Ovidiu-YO6PIR de-a folosi in montaj REAL TIME CLOCK pilotat cu un cristal extern de 32.768khz,recuperat dintr-un ceas defect.M-am inspirat de pe saitul francez:

http://fabrice.sincere.pagesperso-orang ... 31_I2C.htm

Horloge,Calendrier et Thermometre avec un PIC16F876A

COMPUNEREA CEASULUI:

Microcontrolerul amintit, si doua circuite integrate,DS-1307 si DS-1631, O BATERIE DE 3V pentru conservarea datei,orei la caderea alimentarii

Ceasul indica zilele saptamanii,data,luna anul,ora,minutul si temperatura.PIC16f876a are un oscilator pilotat cu cuart extern de 20mhz.Oscilatorul extern de 20 mhz are doi condensatori ceramici de 22pf fiecare din care unul poate fi inlocuit cu un trimer de 5-35pf pentru un reglaj precis.Desigur ca sunt multe integrate specializate ca LM-8560,MM-5314N,TMS-3450 SI ALTELE CARE USUREAZA MUNCA CONSTRUCTORULUI HOBYST.Fiecareconstructor stie cu ce s-a confruntat in procesul de procurare a componentelor, de realizare a unui proiect anume.Paleta ii foarte larga de suparari ,frustari dar care in final dau satisfactii.Sper sa va dea si dumneavoastra.Prezint cateva poze :

http://uploadimage.ro/images/93621400667792981467.jpg

http://uploadimage.ro/images/41247204839489979485.jpg

 

 

http://uploadimage.ro/images/33584583886526006355.jpg

http://uploadimage.ro/images/31246515471401304435.jpg

http://uploadimage.ro/images/98907034537393275867.jpg

http://uploadimage.ro/images/35379488050970385958.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • rosmarin

    5

  • one

    2

  • fratello

    2

  • briobit

    1

Top autori în acest subiect

o mica observatie daca imi este permis ...piesa aia mica din poza parca sare de acolo sau nu e bine infipta in soclu (am vazut ca in toate pozele e asa)....felicitari pentru realizare si la mai multe (asa imbogatim/ajutam pe ceilalti prin chestii facute cap coada fizic)

Link spre comentariu

Daca ai 1307

in montaj REAL TIME CLOCK pilotat cu un cristal extern de 32.768khz,recuperat dintr-un ceas defect.

atunci

un trimer de 5-35pf pentru un reglaj precis

nu are nici un rost, intrucat precizia ceasului este data de primul cuartz.
Link spre comentariu

Pentru dl.One: Aveti perfecta dreptate. Din cauza tolerantei pieselor si chiar a circuitelor integrate specializate,am gandit pentru cei care doresc o precizie gen "etalon"sa aiba posibilitatea reglarii ajutatoare. Subscriu ca intr-adevar este inutil acel condensator semivariabil, care si el trebuie sa fie pe calit.Multumesc pentru observatie. Este bine venita.

Link spre comentariu

In urma intrebarilor adresate comunic: 1.Tensiunea de alimentare este asigurata de un alimentator de 8-12v tensiune continua.Personal am folosit un incarcator de telefon montand un jak tata pe placa de circuit imprimat a ceasului,respectiv pe traseele circuitului stabilizator LM-7805. 2.In cazul folosirii LCD cu retoiluminare(din cele mai ieftine) am folosit o rezistenta de 22o Ohmi conectata pe pinul15 al LCD.Proiectantul francez a folosit o rezistenta de 39 ohmi.Diferenta este sesizabila si nu deranjeaza privirea.3.Stabilitatea ceasului este foarte buna.Schema este foarte simpla,accesibila avand componente putine.

Link spre comentariu

Ceea ce am remarcat nu este ca trimerul regleaza cu exactitate frecventa procesorului, in timp ce precizia ceasului ramane aceeasi.

Trimerul ar trebui montat la celalalt cuartz.

 

Este ca si cum te-ai uita la ceas la fiecare exact 10 minute, deci citesti cu precizie ora imprecisa.

Link spre comentariu

Nu doresc sa para polemica la cele spuse de colegul nostru dl.One.Imi aduc aminte ca atunci cand construian ceasuri cu mmc-351 si 447,cuartul folosit era recuperat din ceasurile de mana la care am renuntat si faceam selectii de cuarturi pentru precizia ceasului.Cred ca odata ce am folosit in schema DS-1307-R.T.C,nu se impune modificarea montajului decat pentru experimente.Am sa incerc montarea unui trimer in circuitul cuartului de 32.768khz pentru a vedea stabilitatea ceasului.

Link spre comentariu

Nu mai pierdeti timpul. Rezonatorii de 32768 NU sunt cristale de cuart; chiar daca ar fi (exista, insa la aceasta frecventa au o taietura specifica si ar fi ditamai...caramida (exagerez!)), sunt prea putin "influentabile". Metoda "merge" la cuarturi adevarate peste 1 MHz.Sa stiti ca rezonatorii aia miniatura din ceasurile de mana au o buna stabilitate (spre deosebire de cele fabricate pe la sfarsitul anilor '80, inceputul anilor '90). Observat personal ca un asemenea device cu 351 (ceas auto) nu avea eroare desi suporta temperaturi extreme.Probleme reale sunt daca doriti sa construiti un frecventmetru cu 9-12 cifre....Spor!

Link spre comentariu

...si totusi...

In schemele ceasului cu MMC351 (chiar si aceea din catalogul Microelectronica - http://www.google.ro/imgres?q=mmc351&hl ... 0,s:0,i:70 ) aparea un condensator variabil pentru reglajul "fin" al oscilatorului.

Poate oscilatorul din DS1307 functioneaza altfel si nu-i "pasa de reglajul extern" :) ... dar pana si SPARKFUN pune condensatori : http://iharis.com/html/ds1307_rtc.html

Link spre comentariu

Intr-unul din datasheet-urile circuitului DS1307 este prezentata si structura interna a oscilatorului. Acei condensatori figureaza deja construiti in structura oscilatorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări