Vizitator Andrei.Hrubaru Postat Mai 21, 2006 Partajează Postat Mai 21, 2006 salutsunt in faza de gandire si meditatie profunda la un proiect care consta intr-o linie audio de calitate. avand in vedere ca semnalul de intrare in amplificarea pentru sistemul 2.1 va fi diversa, si de la mai multe surse concomitent voi avea nevoie de un mixer. am considerat numarul de canale 4 un numar suficient , imi trebuie o cutiuta neagra magica care sa-mi accepte semnal audio de la diferite surse si sa le mixeze.intrarile dorite ar fi:- intrare analoaga (!)- intrare digitala (?)- intrare microfon (!)- si ce o mai trebui :supz: Scheme pe net am tot gasit, dar nu au valoare daca nu sunt si verificate si as dori ca cei care au experienta in domeniul asta, mai ales cei care au facut un mixer, sa-mi arunce cate un indiciu sa rezolv si misterul asta.sper ca cineva acolo sus ma iubeste ) Link spre comentariu
Vizitator Andrei.Hrubaru Postat Mai 21, 2006 Partajează Postat Mai 21, 2006 mentionez ca reglajul volumului pe fiecare canal va fi realizat cu ajutorul unor potentiometre digitale, iar bass, trebble, volum si balance se va face la nivelul amplificatoarelor, deci mixerul va combina semnalele de intrare si va regla intensitatea individuala a fiecarui canal in parte . asta e tot :partyman: Link spre comentariu
Nemesis Postat Mai 21, 2006 Partajează Postat Mai 21, 2006 Daca vrei sa pui si potentiometre digitale pe fiecare intrare o sa se cam complice treaba in sensul ca o sa-ti iasa un ditamai cablajul. Ai vreun motiv intemeiat pt care vrei sa pui potentiometre digitale , pt ca eu unul pt un mixer nu as folosi asa ceva.Deci vrei un mixer care doar sa ....mixeze , deci fara corectii de ton , efecte etc.In linii mari uite cam ce trebuie sa faci.1. Te gandesti cate intrari vreai sa aibe mixerul (cate de microfon , cate de linie etc.)2. Fiecare semnal de intrare intra in cate un amplificator care amplifica semnalul sursei la o valoare dorita. Bineiteles dozajul amplificari se va face in functie de nivelul semnalului de intrare (de ex. pt microfon undeva intre 400-1000 , pt intrarea de linie 5-10 ori etc.). Cel mai comod aceste amplificatoare de fac cu amplificatoare operationale , pt ca pe langa performantele ridicate permit un reglaj facil al amplificarii intr-o gama larga (asta mai ales cand nu stii cam de ce amplificare ai nevoie pt o anumita intrare si te apuci sa o reglezi "din mers" in timpul constructiei.3. Odata ce am amplificat suficient semnalele de intrare e timpul sa le mixam . Insa inainte de mixare aceste semnale trebuie dozate (dupa nevoi/gust :smt003 )cu ajutorul unor potentiometre . Deci daca vreai sa folosesti potentiometre digitale , iesirea fiecarui canal o legi la intrarea unui potentiometru digital . Semnalele (dozate) care ies din potentiometre , se leaga la un loc ( asta inseamna mixarea propriu-zisa ) prin niste rezistente (egale) de cativa kohmi - eu am pus 10k. Am obtinut si semnalul mixat . Mai departe recomand ca acest semnal sa mai treaca printr-un operational (cu amplificare egala sau mai mare decat 1 - dupa necesitati ) pentru ca mixerul sa aibe o impedanta de iesire cat mai mica . La fel , dupa gust se poate monta si un potentiometru pt volumul general , care se poate pune la intrarea sau la iesirea amplificatorului de iesire .4. Despre intrarea aia digitala (?) nu-ti pot spune decat ca o sa ai nevoie de un decodor D/A . Semnalul analogic rezultat din acest decodor il prelucrezi la fel ca si celelate tipuri de intrari de mai sus (amplificator , potentiometru).Montajul va trebui ecranat cu simt de raspundere daca vrei sa nu prinzi diversi paraziti din eter :rock: . Eu nu am stabilizat alimentarea (aveam de gand dar nu am mai avut timp ca batea Pastele la usa :partyman: ) insa am filtrat-o f bine . Totusi cel mai bine e sa fie si filtrata bine si stabilizata. Cum am zis si in topicul cu mixerul facut de mine, cel mai mare generator de zgomot (brum) e transfformatorul de alimentare. Ca sa scap de brumul generat de acesta a trebuit sa folosesc un alimentator extern . Am incercat sa-l ecranez insa pana nu l-am scos afara nu am scapat de brum. Deci ori te orientezi spre un alimentator extern (care nu se afla in cutia mixerului ) ori cauti un traf special pt asa ceva (adica ecranat ). Am mai auzit ca si folosirea traf-urilor toroidale ar fi o solutie buna pt aceasta problema a brumului , insa deocamdata nu am incercat-o, ca sa-ti spun sigur daca merge. Inchei deocamdata aici acest roman , sper ca te-am lamurit in linii mari cam ce ar trebui sa faci. E posibil sa se mai fi strecurat si ceva tampenii(fiind putin obosit acum ) asa ca daca vede cineva vreo una il rog sa ma corecteze. Tine-ne la curent cu proiectul tau :supz: !!! Link spre comentariu
Vizitator Andrei.Hrubaru Postat Mai 21, 2006 Partajează Postat Mai 21, 2006 1st of all: multumesc Nemesis pentru postul cuprinzator :goodman: Daca vrei sa pui si potentiometre digitale pe fiecare intrare o sa se cam complice treaba in sensul ca o sa-ti iasa un ditamai cablajul. Ai vreun motiv intemeiat pt care vrei sa pui potentiometre digitale , pt ca eu unul pt un mixer nu as folosi asa ceva. Deci vrei un mixer care doar sa ....mixeze , deci fara corectii de ton , efecte etc. ideea e ca corectiile de ton (bass si trebble) si volum (mute) le face integratul si in felul asta simplific schema si de aceea nu am cerut cu asa ceva. imi trebuie o schema simpla, usor de modulat. 1. Te gandesti cate intrari vreai sa aibe mixerul (cate de microfon , cate de linie etc.) Pai m-am gandit deja: - microfon 1 (sau 2); - intrare analoaga stereo 3 (una pentru PC, restul pentru ce o mai fi nevoie); - intrare digitala (s-ar putea sa confund digital cu balansat) 1; 2. Fiecare semnal de intrare intra in cate un amplificator care amplifica semnalul sursei la o valoare dorita. Bineiteles dozajul amplificari se va face in functie de nivelul semnalului de intrare (de ex. pt microfon undeva intre 400-1000 , pt intrarea de linie 5-10 ori etc.). Cel mai comod aceste amplificatoare de fac cu amplificatoare operationale , pt ca pe langa performantele ridicate permit un reglaj facil al amplificarii intr-o gama larga (asta mai ales cand nu stii cam de ce amplificare ai nevoie pt o anumita intrare si te apuci sa o reglezi "din mers" in timpul constructiei. De faptul ca am nevoie de amplificare diferita pentru microfon si intrarile stereo sunt constient. Pe linia de microfon am nevoie de un preamplificator (cel de care zici tu ca multimplica de 400-1000, nu?). Pentru toate insa as dori ca numarul de multiplicare sa fie reglabil din consola daca se poate, nu doar prin volumul semnalului de la iesire (apropo, sa pun corectorul de ton dupa preamplificator sau dupa !?) pentru ca semnalele de intrare nu vor avea aceleasi surse mereu, o sa o tot plimb si ce ma fac atunci ? Semnalele (dozate) care ies din potentiometre , se leaga la un loc ( asta inseamna mixarea propriu-zisa ) prin niste rezistente (egale) de cativa kohmi - eu am pus 10k.Am obtinut si semnalul mixat . Mai departe recomand ca acest semnal sa mai treaca printr-un operational (cu amplificare egala sau mai mare decat 1 - dupa necesitati ) pentru ca mixerul sa aibe o impedanta de iesire cat mai mica . La fel , dupa gust se poate monta si un potentiometru pt volumul general , care se poate pune la intrarea sau la iesirea amplificatorului de iesire . Asta am vazut si eu prin multele scheme de care am pomenit ca le-am gasit pe net, se scurtcircuiteaza iesirile de pe canale intr-un nod cu resitentele de care ai pomenit. De un ultim AO nu stiam, mc ca l-ai pomenit, iar volumul, tone-ul, bass-ul, balance-ul, mute-ul si ambiance-ul ,toate se regasesc inaintea amplificatoarelor finale de 40W THD+N 0.1% mono (deci sistemul find cu iesiri 2.1 va fi capabil de 3x40W) pentru un reglaj final. 4. Despre intrarea aia digitala (?) nu-ti pot spune decat ca o sa ai nevoie de un decodor D/A . Semnalul analogic rezultat din acest decodor il prelucrezi la fel ca si celelate tipuri de intrari de mai sus (amplificator , potentiometru). Corect Desi nu stiu cat de mult o sa o folosesc, daca tot echipez amplificatorul cu mixer macar sa fie facut cu simt de raspundere, ca altul nu stiu daca oi mai face sa-l inlocuiesc (intentionez ca toate etajele: mixer+amplificator sa le pun in aceasi cutiuta magica deci e bine sa fie un produs universal, sa se adapteze usor oricaror eventuale schimbari in mediu ). Montajul va trebui ecranat cu simt de raspundere daca vrei sa nu prinzi diversi paraziti din eter Rock ya . Cum sugerezi sa-l ecranez ? Ce-mi recomanzi ? La proiectarea PCB-ului trebuie sa am grija la anumite aspecte ? Eu nu am stabilizat alimentarea (aveam de gand dar nu am mai avut timp ca batea Pastele la usa Partyman ) insa am filtrat-o f bine . Totusi cel mai bine e sa fie si filtrata bine si stabilizata. OK. Ma asteptam si la asta, dar am o intrebare, partea cu stabilizarea si filtrarea e valabila si pentru amplificator si orice as mai adauga eu la cutiuta mea, nu ? Deci oricum o sa fie implementata , right ? Deci ori te orientezi spre un alimentator extern (care nu se afla in cutia mixerului ) ori cauti un traf special pt asa ceva (adica ecranat ). Am mai auzit ca si folosirea traf-urilor toroidale ar fi o solutie buna pt aceasta problema a brumului , insa deocamdata nu am incercat-o, ca sa-ti spun sigur daca merge. Alimentatorul vroiam sa fie in afara cutiutei pentru ca respectiva cutie vreau sa arate in final ca un deck de DJ, sa fie cat mai slim posibil, fara s neglijez totusi racirea si tot ce mai are nevoie,dar sa fie compacta si usoara. Recunosc ca inca nu m-am apucat de partea de alimentare, pentru ca ma sperie numai gandul la cate IC-uri o sa folosesc si deocamdata , desi am incercat sa caut doar componente ce necesita sursa simpla, o parte din schemele gasite si AO-uri in general am vazut ca cer sursa +/- :(, si mi se pare mai complicat (spun inca odata ca NU MA PRICEP). Oricum asta o sa fie un post similar la partea de Alimetare din forum cand o sa am schema completa. Volumul doi din romanul "Mixerul Saltaretz" pe Fox Kids maine la aceasi ora :supz: Link spre comentariu
Vizitator Andrei.Hrubaru Postat Mai 21, 2006 Partajează Postat Mai 21, 2006 o sa atasez si un desen a cam cum si in ce fel vreau sa-mi iasa ... asa ca stati pe aproape :weedman: Link spre comentariu
Nemesis Postat Mai 21, 2006 Partajează Postat Mai 21, 2006 1.Intrarea balansata e tot analogica.Sunt pe net o groaza de schemede preamplificatoare pt intrari balansate , daca nu le gasesti , anunta-ne si mai vedem.2. Amplificare reglabila am si eu de gand (mai trebuie sa cumpar niste potentiometre) . La ao-uri amplificarea e f usor de schimbat. Pur si simplu schimbi valoarea unei rezistente din bucla de reactie . Acea rezistenta o inlocuiesti cu un potentiometru si uite asa ai si amplificare reglabila. Am spus 400-1000 ca asa am folosit eu .Tu in functie de microfoane poti adopta aproape orice alte valori , pt ca .....amplificarea e reglabila.3. Ecranare inseamna sa izolezi montajul de mediul exterior (mediul electromagnetic bineinteles ) punand-ul intr-o cutie de tabla , preferabil cat mai groasa (eu am pus de 0,8mm). Cutia o legi la masa.4.Cablajul trebuie facut dupa reguile obisnuite , sa nu faci bucle de masa etc. 5. Filtrezi si stabilizeti tot ce inseamna alimentare in mixer . Avand in vedere ca mixerul consuma f putin (al meu are doar 60 mA) stabilizarea si filtrarea nu sunt greu de realizat. 6.Nu cred ca incalzirea componentelor mixerului e o problema . Sa zicem ca alimentezi de la 20V si ca ai consum de 100mA rezulta o putere disipata de 2W ceea ce e f putin. Daca o sa pui alimentatorul in afara cutiei mixerului e si mai bine , ti-am zis ca asa scapi f usor de problema brumului bagat de transformatorul de alimentare.7. De obicei ao-urile se pot alimenta si la tensiuni asimetrice (deci + si masa). Nu te speria , nu e mare branza faza asta cu tensiune simetrica (+/-/masa) . Nu cred ca e nevoie sa postezi pt un alimentator simetric pt ca e ceva f simplu ;daca ai nevoie iti pot desena eu intr-un sfert de ora o schema.Si ca sa nu uit , nu stiu daca era necesar dar eu la mine , la fiecare ao , am pus pe alimentare cate un filtru RC f aproape de integrat. Cu alte cuvinte (am inteles ca esti incepator) fiecare integrat il alimentam pe ramura de + (mixerul meu nu e cu alimentare simetrica) printr-o rezistenta de 100 ohmi si dupa aia puneam intre plusul integratului si masa un condensator de 100mF. Filtrele astea nu au fost f greu de pus (nici sub aspect financiar si nici din punct de vedere al proiectarii/realizarii cablajului ) deci te sfatuiesc sa faci la fel. Link spre comentariu
Vizitator Andrei.Hrubaru Postat Mai 21, 2006 Partajează Postat Mai 21, 2006 Nemesis - uite pentru ca oricum nu am somn, si acum cam am idee cam ce vreau si deci cam si cum o sa arate, ma joc in Paint sa schitez fata superioara a cutiutei (in care e si mixer si amplificator , tot, tot, tot) sa-mi spui ce parere ai, asat daca mai rezisti in noaptea asta. maine o sa pun cap la cap bucatele de mixere , Ao-uri si ce mai trebuie sa vad ce-mi iese pentru a o posta pt eventuale confirmari, modificari etc etc etc, deci in noaptea asta ma joc :supz: Link spre comentariu
Nemesis Postat Mai 21, 2006 Partajează Postat Mai 21, 2006 Sorry , da nu mai pot sta , am maine scoala de la 8. Tu posteaza , ca ori raspunde altcineva , ori daca nu raspund eu maine , ca doar sunt si altii in masura sa te ajute :finga: Link spre comentariu
Vizitator Andrei.Hrubaru Postat Mai 21, 2006 Partajează Postat Mai 21, 2006 eh ... la partea cu designu mai mult tot cum vreau eu o sa-l fac, ca vorba aia, eu il folosesc :finga: , dar postez poate cineva are o idee mai buna, de ce nu !?PS: mi-am dat seama ca am uitat ceva (pe langa butonul de Power pe care l-am omis intentionat, si mufele) si anume potentiometrele pentru reglarea rezistentelor din buclele AO-urilor care sa-mi varieze coeficientul de amplificare. dar asta intr-un nou design , data viitoare :finga: 4.Cablajul trebuie facut dupa reguile obisnuite , sa nu faci bucle de masa etc.Defineste te rog ce sunt asa numitele bucle de masa :prayer:Si ca sa nu uit , nu stiu daca era necesar dar eu la mine , la fiecare ao , am pus pe alimentare cate un filtru RC f aproape de integrat. Cu alte cuvinte (am inteles ca esti incepator) fiecare integrat il alimentam pe ramura de + (mixerul meu nu e cu alimentare simetrica) printr-o rezistenta de 100 ohmi si dupa aia puneam intre plusul integratului si masa un condensator de 100mF. Filtrele astea nu au fost f greu de pus (nici sub aspect financiar si nici din punct de vedere al proiectarii/realizarii cablajului ) deci te sfatuiesc sa faci la fel.Stiu ce e un filtru RC (Rezistor+Condensator) si-i stiu chiar si simularea pe PC, ca am facut la facultate tot felul de filtre Electronica e o pasiune si am habar , dar sumar, iar la partea audio ... asa in mare :smt004 , da invatz eu :finga: , oricum mc pt ajutor si pentru explicatii, sunt perfecte ;) Link spre comentariu
Vizitator Andrei.Hrubaru Postat Mai 22, 2006 Partajează Postat Mai 22, 2006 Am revenit cu o schema bloc a mixerului. asa cum era de asteptat e cu 6 si nu 4 module, cum am declarat initial, dar desenul vorbeste de la sine, asa ca va prindeti voi. Intrebari: 1. Acolo unde impart semnalul in 2 (unde am incercuit cu vernil) este eficienta aceasta metoda sau pierd semnal, apar efecte nedorite? Daca nu asa se procedeaza, va rog sa ma ajutati cu o idee cum sa impart semnalul in 2 ramuri (egale - de exemplu cum sunt iesirile care intra in amplificatoarele de 40W si iesirea pentru un eventual al 2-lea amplificator conectat la acest mixer, sau mai putin egale- cum e in cazul bifurcatiei dintre Headphones si linia principala). 2. Semnalul dozat cam ce putere o sa aiba (ma refer la cel care iese din insumarea semnalelor de intrare mixate)? O sa fie suficient incat sa pot monta castile fara un alt amplificator pentru ele? Sau o sa fie prea puternic si trebuie sa-l scad ? Cu ce ar trebui sa inlocuiesc Black Box-ul acela cu !? ??? 3. E ok daca las iesirea secundara (cea 2.1 libera de sus) in aer? Nu o sa am zgomot de fond nedorit ? Link spre comentariu
Nemesis Postat Mai 22, 2006 Partajează Postat Mai 22, 2006 1.Acolo unde ai incercit cu verde la amp-ul de microfon e corect. Asa trebuie facut .2.In cealalta parte unde ai inlocuit cu verde, oricum se pierde cate ceva din nivelul semnalului mixat , acum ramane de vazut cat anume . Pierderile minime se obtin atunci cand rezistentele alea de mixare au valori f mici iar impedantele de intrare ale potentiometrelor digitale sunt f ridicate. Cum sa spun , legarea este buna asa,chiar daca faza cu impedanta de intrare a pot. digitale face ca sa se piarda substantial din semnal , nu ai decat 2 solutii: ori pui cate inca un amplificator dupa ultimele potentiometre , ori dai amplificare mai mare la etajele de dinaintea acestor potentiometre . Cum nu cred ca acea impedanta de intrare sa fie sub 10-20kohmi a doua solutie e cea mai buna. Daca te-ai hotarat spune si cu ce integrate o sa faci potentiometrele digitale (macar ce impedante si nivele deintrare/iesire suporta ).3.Semnalul dozat numai tu poti sa afli cat de puternic e. Asta depinde de ce nivele de semnal vei folosi (la semnalele dozate ma refer) si ce impedanta o sa aibe iesirea pt casti. Iti recomand ca din punctul de mixare sa bagi semnal intr-un potentiometru si dupa aceea in alt amplificator (tot cu ao) . Ti-am zis ca reglajul amplificarii unui AO se face f usor , deci facand asa cum propun eu o sa-ti poti regla nivelul de iesire (pt casca) la cat vrei tu. Daca semnalul pt casca e prea puternic no problem amplificarea ao-ului se poate face sa fie si subunitara (adica sa fie de fapt atenuare :yawinkle: ).4. N-o sa ai nici un zgomot de fond daca lasi o iesire in aer pt ca (daca iesirea o sa fie prin ao ) impedanta de iesire a mixerului o sa fie mica si deci parazitii nu au cum "intra pe fir" . Zgomotele parazite intra aproape intotdeauna numai pe intrari - acolo e si amplificare mare si (de multe ori) si impedanta mai mare.5. FAza cu masa mie cam greu sa ti-o explic. La fel nu e ceva complicat dar nush cum sa ma exprim mai bine :smt003 . Idea principala e ca teoretic , fiecare etaj , componenta care are legatura la masa , ar trebui sa aibe separat cate un traseu de masa , pentru ca intensitatea curentului ceruta de o componenta anume sa nu afecteze intensitatea curentilor cerute de celelalte componente (adica sa nu se influeneteze reciproc prin traseul de masa). Practic (vb de audio) e suficient sa te pazesti ca nu cumva curentii de iesire sa circule prin traseele de masa ale etajelor de intrare . Traseul de cablaj nu are rezistenta 0 si de aceea de-a lungul lui apar caderi de tensiune proportionale cu lungimea aceestuia si cu valoarea curentului ce-l strabate. Daca nu se respecta conditia cu masele prin trasee separate , diversele blocuri ale montajului vor avea potentiale de masa diferite intre ele . Aceste diferente pot ajunge sa fie amplificate din nou si din nou(asa am patit eu :axe: mai demult) rezultand un sunet mizerabil - uneori bogat in frecvente subsonice ce pot pune in pericol boxele. Am undeva un articol in care explica mai bine decat mine treaba asta , sa aduca colegul scaner-ul si ti-l postez. Poate insa pana atunci te lamureste altcineva , daca te intereseaza faza asta. Am atasat o imagine cu mixerul meu in timp ce ii faceam cablajul . Acolo ai sa vezi ca traseele de masa ale fiecarui modul care este acolo converg separat (prin traseele maro verzui) intr-un punct comun. Cam asa ceva trebuie sa faci si tu (si cred ca ideal ar fi sa faci la fel). Link spre comentariu
Vizitator Andrei.Hrubaru Postat Mai 22, 2006 Partajează Postat Mai 22, 2006 ai atasat tu imaginea aia dar eu nu o vad :toimonster: mai ataseaz-o odata te rog Link spre comentariu
Nemesis Postat Mai 22, 2006 Partajează Postat Mai 22, 2006 Scuze :prayer: , eram concentrat cu romanul de mai sus si am uitat sa pun si poza :axe: .P.S. sa nu iei de bun cablajul ala ca nu e nici terminat si fiind cablaj de test e si "mai din topor" . L-am pus doar pentru a exemplifica cum ar trebui facute legaturile la masa :yawinkle: Link spre comentariu
Vizitator Andrei.Hrubaru Postat Mai 22, 2006 Partajează Postat Mai 22, 2006 poza si-a atins scopul, am inteles, pentru fiecare modul conectez masa individuala la acelasi punct la masa, adica sa nu proiectez cablajul cu o masa uriasa pentru toate, ci sa le "scurg" pe fiecare la masa. am inteles sau nu ? :smt006 Link spre comentariu
Nemesis Postat Mai 22, 2006 Partajează Postat Mai 22, 2006 Nu e chiar cel mai comod si elegant dar eu asa as face in locul tau . Ai inteles deci ce am vrut sa zic . :supz: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum