Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor - baliza luminoasa cu 1 LED pt pescuit

Vizitator ttsign

Postări Recomandate

Vizitator ttsign

Multumesc tuturor pt ajutor, sunteti cu adevarat pasionati :aplauze In special, Tyc, Ticu si Matache :da Saptamana viitoare o sa comand piese si voi incerca sa reproduc in practica cateva din schemele prezentate.Vom vedea in timp care se va dovedi mai eficienta.Lampa solara o evit din 2 motive :- luminozitatea e de rahat- constructiv, panoul voltaic creaza o bariera in cazul in care firul trece peste si sansele de scufundare / agatare ale balizei sunt foarte mari. Asa pot sa pierd pestele si baliza (treaba patita). Decat sa modific o lampa solara, mai bine schimb cateva baterii.Lestarea pe fir / ata e problematica, de aceea baliza pe care o voi realiza va fi amplasata pe tuburi rigide, va fi la o anumita distanta de luciul apei, pe cat posibil uniform cilindrica si va fi lestata cu un anumit grad de mobilitate (firul va putea trece peste tuburi fara a modifica pozitia balizei).Acu, saramura nu pot face din ceea ce prind ca eu eliberez tot, dar la o bere v-as chema. :dans: Care dintre voi are drum prin Tm, e invitatul meu.O sa postez cat de curand rezultatele muncii voastre.Inca o data, va multumesc din suflet !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

15

• The Stressmaker

10

• cioarga

5

• Dr.L

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Am o nelamurire...Baliza iti marcheaza zona nadita,unde vei lansa momeala.Pescuiesti presupun,de pe mal,dintr-o pozitie fixa fata de baliza.N-ai putea monta ledul nu vertical,ci orizontal,exact pe directia de lansare?In felul asta ledul ar fi mult mai vizibil.

Link spre comentariu
Vizitator ttsign

Tuburile de care va fi atasata baliza se vor prinde de o greutate.

Lumina nu prea merge a fi directionata catre mal fiindca, in functie de valuri, vant, baliza se va misca ca o pendula in toate directiile.

Daca va uitati la foto din link atasat, o sa vedeti "castronul" pt greutati, tuburile ... etc

http://www.haldorado.hu/shop-item_photo ... t%F3fejjel

Asta e un model constructiv relativ simplu de facut si care imi serveste ca baza de inspiratie.

Eu incerc sa realizez ceva mai ieftin (cel din link, adus in RO ajunge la peste 200 lei /buc si mie imi trebuie cel putin 3 buc) si sper ca la fel de functional.

Link spre comentariu

Ce nu stii despre integratul dintr-o lampa de gradina este ca, daca il alimentezi la 3V maresti puterea prin led la o luminozitate acceptabila pentru aplicatia ta. Plus ca exista lampi de gradina cu corp cilindric, fara "palarie" care pot fi introduse cu usurinta in acel tub si nu va agata firul, mai ales daca poti sa faci imbinarea intre tubul de fixare si baliza mai flexibila (un tub flexibil cu arc inauntru sau ceva asemanator). Asa, la lovire, se deformeaza arcul si apoi revine la normal.Cam atat am avut de completat la lampile de gradina.

Inca o idee. Foloseste "ochi de pisica" (retroreflectoare) pe baliza. Asa, daca se intampla ceva, "scanezi" zona cu o lanterna puternica si acestea vor iesi imediat in relief.

Alta idee cu sursa de inspiratie @pisica matache : foloseste leduri cu emisia in lateral, asemanatoare cu ledurile de la instalatiile de pom de craciun. Acestea au un con dispersor in interior si directioneaza lumina in lateral. Asa ai avantajul unui flux de lumina marit pe directia orizontala, unde este de fapt necesara lumina, oscilatiile ocazionale nu afecteaza prea mult vizibilitatea balizei (o imagine exemplificativa aici http://i.stack.imgur.com/y2tG6.jpg ). Le poti gasi la magazinele cu piese auto, pentru pozitie in far. Atentie ca acestea au rezistenta de limitare in corp.

Inca o idee. Ia o lanterna chinezeasca ieftina asemanatoare cu cele cu corp negru si capac galben. Au inauntru 7 leduri dispuse rotund, alimentate de la doua baterii R20(D) de 1,5V. Faci din folie de aluminiu un con dispersor, cu varful spre leduri, pe care il monezi deasupra. Ca si capac exterior peste con poti folosi un capac transparent de la spray-uri pe care il montezi peste con(un candidat bun este cutia de la betele pentru urechi). O imagine exemplificativa a "capacului" cu leduri de la lanterna http://img.weiku.com/waterpicture/2011/ ... 1933_1.jpg numai ca la cele pe care le-am vazut in c-ta sunt simple cu corp negru si capac galben.

Mie imi place sa nu ma complic prea mult cand vreau sa obtin ceva si daca am posibilitatea sa gasesc acelasi lucru mai ieftin decat l-as face eu, il cumpar si il modific.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu zic ca sunt n variante de a rezolva aceasta problema;important e ca initiatorul topicului are de unde alege....Am certitudinea ca nu va alege varianta pe care as alege-o eu,dar asta nu e un lucru rau.Poate testa diverse variante,oprindu-se asupra celei mai potrivite din punctul sau de vedere. In felul asta capata experienta si poate prinde si peste...

Link spre comentariu

Conceptual un JT (asa cum a fost definit el de cel care la construit prima oara) este un blocking oscilator cu transformator cu doua bobine si poate lucra pana la 0,3V folosind tranzistoare pe siliciu (experimental, folosind mosfeti se poate scadea aceasta tensiune si se poate creste randamentul). Integratul acela este un oscilator comandat cu o bobina si nu poate lucra mai jos de 0,6V. Practic, amandoua fac acelasi lucru si sunt de acord cu opinia dv, e super ca spatiu ocupat raportat la ce stie sa faca. Tinand cont ca un acumulator pe nichel nu "prefera" descarcarea sub 1V consider ca acel integrat este potrivit in acea schema. Ca fapt divers, si in lanterna mentionata mai devreme exista tot un asemenea integrat, cu aceeasi schema ca cea din lampa de gradina.

Link spre comentariu
Vizitator ttsign

Sorry ca nu impartasesc afinitatea voastra pt lampile solare :jytuiyu Am avut prin curte si nu m-au dat pe spate :-)Prefer sa construiesc ceva functional de la bun inceput decat sa tot modific chestii.Am folosit si lanterne chinezesti, am vazut ce pot, te lasa cand ai mai mare nevoie. :ciuda: @matache : Referitor la posibilele montaje, tu pe care l-ai alege ?mie personal imi convin cele cu tensiune de alimentare mai mica, nu imi ingreuneaza prea tare capul balizei.

Link spre comentariu

ce chestie, am postat si eu ceva acum vreo 3 ore si vad ca a disparut.oricum nu era important, in esenta sunt de acord cu stressmaker, probabil ca multi nu au avut o lampa de alee mai aproape (sau pitic de gradina) si nici noaptea n-au fost pe balta ca sa vada necesarul de lumina pentru o chestie ca sa fie pbservabila.

Link spre comentariu

@matache : Referitor la posibilele montaje, tu pe care l-ai alege ?mie personal imi convin cele cu tensiune de alimentare mai mica, nu imi ingreuneaza prea tare capul balizei.

Ma bucur ca nu m-ai intrebat pe mine, ca nu as fi stiut ce sa zic... Maine o sa incerc sa testez si schema lui @Tyc cu jfet in regiunea de saturatie pe post de stabilizator de curent, ca sa avem o idee despre plaja de tensiuni in care lucreaza si despre stabilizare.Intre timp am incercat o "varianta economica" unde am inlocuit mos-fetul cu un BC si stabilizatorul integrat cu o dioda. Ajunge pe la 5 lei fara LED si baterii...Stii cumva cate baterii si ce tip foloseste lampa ungureasca (ar fi o indicatie) ?Eu as merge pe 3,7 sau 4,5 sau 3,6 V pentru LiPo, respectiv 3xZnC sau 3xNiMH.Referitor la numarul si greutatea bateriilor:Daca lampa consuma 20mAx4,5V=90 mW si functioneaza 70 ore (7 nopti), energia necesara este 6300 mWh si ei vor trebui obtinuti: - fie din 1,5V cu 4,2 Ah cu convertor cu eficienta 100% (o singura baterie dar cu capacitate si deci greutate mare)- fie din 4,5V cu 1,4 Ah (3 baterii cu capacitate si greutate de 3 ori mai mica)Oricum greutatea bateriilor va fi cam aceiasi indiferent de numarul lor. Exista diferenta intre baterii doar in ce priveste tipul lor ZnC, NiMH, LiPo etc., fiecare avand un numar specific de Watti stocati / kg.De asta nu prea inteleg necesitatea "ridicatorului de tensiune" in cazul nostru:- de ce ar trebui sa folosim un singur element de baterie careia ii marim tensiunea la valoarea necesara (de exemplu 4,5V)?- nu e mai bine sa punem direct 3 elemente in serie si evitam pierderile convertorului?

Baliza5e.pdf

Link spre comentariu
Vizitator ttsign

modelul unguresc foloseste 2 x AA si din cate am inteles cautand pe net (nu am vazut personal), o schema oarecum asemantoare celei postate initial.bateriile nu pot fi montate in scop de lestare fiindca baliza area inaltimea reglabila (sunt tuburi de cate 1 m puse cap in cap pt adaptare la diferite adancimi -am pescuit intre 1m si pana la 10m).asa ca prefer sa nu complic situatia prin montarea lor la baza balizei ...o paranteza referitoare la lampile solare : mi-am amintit ca am avut acu aproape 2 ani o incercare, montand pe mal 2 buc, pt a ma ghida mai usor la venitul inapoi din larg. Pot spune doar ca daca nu aveam pusa si o vesta reflectorizanta pe cort, nu nimeream tocmai usor directia de intoarcere.@Ticu : ar mai fi cate ceva de optimizat pe la vreuna dintre scheme, sau pot sa incep sa experimentez ? :dans: ... da' astept sa vad ce zice si Matache ... :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări