Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor - baliza luminoasa cu 1 LED pt pescuit

Vizitator ttsign

Postări Recomandate

Vizitator ttsign

LED-ul trebuie sa fie doar vizibil, cu siguranta nu voi citi presa in larg :-)Baliza va marca zona nadita si in cazul unei capturi diurne sau nocturne, imi va usura munca de repozitionare a monturii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

15

• The Stressmaker

10

• cioarga

5

• Dr.L

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Baliza va fi amplasata din barca, distantele max vor fi de 250-300m.In ceea ce priveste intensitatea luminoasa, crezi ca e posibila instalarea unui variator / potentiometru de reglaj intre un min si un max ?Ar fi minunat asa, daca pescuiesc mai aproape, va fi mai putin luminos si viceversa.Mi-am amintit ca am vazut chestia asta la niste balize profi.Multumesc.

Se poate regla intensitatea de la zero,la maxim,cu un potentiometru;de asemeni,cu un al doilea potentiometru, se poate regla perioada cat sta ledul aprins,respectiv stins,intr-o secunda sa zicem.Daca ai da o trimitere la o baliza profi,ne-am putea inspira...
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Aha...repozitionarea monturii? A navoadelor? dar nu ma pasioneaza asa ca sa revenim la balize.Deci e nevoie de ele pt marcarea unui loc .Pt acest scop se folosesc leduri de 5mm superluminoase cu unghi mare de dispersie a luminii (leduri de 5 la care le retezi 'capul' sau cumperi de pe ebay de-a gata) .Culorile...aici se impart pe grupe. Ledurile functioneaza la tensiuni diferite ,in functie de culoare ;de ex 2.1V rosu ,2.3V galben ,3.7V verde ,3.5V alb .Eu as folosi leduri albastre cu functionare in impulsuri ,cu factor mic de umplere (adica face ca blitzul-0,1s dupa care sta stins 1s si iar se aprinde 0,1s si tot asa) dar probabil de la sclipici se sperie pestele . Asa bateria va rezista veci si se poate folosi una de capacitate mica -tip pastila. electronica necesara ledului -cu JT , sigur se poate modifica sa se 'bilbie' .Cea mai buna optiune e un galben verzui ,verdele e culoarea cea mai bine perceputa de ochi iar galbenul se vede cel mai bine in ceata .

Link spre comentariu
Vizitator ttsign

Tyc, multumesc de ajutor.

Deci, lumina intermitenta nu bun :jytuiyu corect ai mentionat de ce.

Sunt pescar numai catch & release, deci nu navoadelor.

Din experienta proprie,de preferat este lumina rosie / galbena si apoi alba sau verde.

Astea sunt culorile in care doresc sa realizez montajele.

Un link sa vedeti foto cu produsul unguresc :

http://www.haldorado.hu/shop-item_photo ... t%F3fejjel

Cam asa ceva voi dori sa imi realizez.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

La aceasta baliza,sunt doua conditii contradictorii;ledul trebuie sa fie vizibil,deci un anumit consum de curent,dar doresti si autonomie cat mai mare,care presupune curent mic prin led.Alimentarea intermitenta a ledului,e singura solutie ce rezolva ambele probleme.Daca renunti la ea,ori scade autonomia si schimbi acumulatorii mai des,ori scazi consumul prin led,acesta devenind mai putin vizibil.Ar trebui sa te hotarasti si asupra culorii ledului;asa cum a spus @tyc,functie de culoare,difera tensiunea pe led.Pentru eficienta maxima,montajul trebuie gandit pentru o anumita culoare.Poti face un test simplu,noaptea;aprinde simultan trei-patru leduri,de culori diferite si vezi ce culoare te avantajeaza.

Link spre comentariu
Vizitator ttsign

Daca ajungem si la 100 - 150 de ore autonomie e ok. Asta inseamna cel putin 7 nopti, deci sunt acoperit.In cel mai rau caz, schimb bateriile mai des.Lumina intermitenta nu e totusi de dorit.In ceea ce priveste culoarea, as prefera sa utilizez galben si alb.Credeti ca ma puteti ajuta cu cate o schema pt fiecare in parte ? De obicei se folosesc cel putin 2 balize si o deosebire de culoare ma va ajuta.Imi doresc si alb fiindca voi putea eventual jongla la culoarea tubului in care introduc montajul(verde sau albastru)

Link spre comentariu

E mult mai bine sa folosesti un led de culoarea finala,decat sa schimbi culoarea cu un filtru.Ledurile verzi,albastre si albe au cam aceeasi tensiune de alimentare,deci se poate folosi aceelasi montaj

Link spre comentariu

Eu zic ca te complici prea mult. Cauta in comert lampi de gradina cu acumulator si celula fotovoltaica la care schimbi ledul cu unul care sa aiba culoarea dorita si gata. O etansezi bine si ai baliza (celula solara nu e etansata bine si dupa cateva luni se corodeaza firele). Eventual poti lua doua lampi, de la a doua folosesti acumulatorul si celula solara si anulezi electronica. Asa ai putere dubla pentru led asta insemnand o durata mai mare de folosire noaptea. Ca sa faci ledul sa pulseze ai doua variante care se adauga dupa o dioda redresoare schottky si un condensator de filtraj. Prima ar fi sa cauti un led care pulseaza (sunt acelea rosu-albastru de prin chinezisme) si a doua este sa folosesti un montaj cu diac, sau asemanator acestuia, inseriat cu ledul. Cel mai simplu "diac" este jonctiunea CE de la un BC337 conectata invers si astfel, la 7V diferenta aceasta "aclanseaza" formand pulsul. Inseriat cu o rezistenta de limitare a curentului aceast montaj poate mari puterea luminoasa a ledului pentru ca nu mai exista limitarea de 7-10mA in regim continuu in fractiunea aceea de secunda, alimentarea facandu-se din condensatorul de filtraj ca aici, in partea dreapta a schemei, (Eng): http://led-circuits.blogspot.ro/2011/02 ... asher.html .

Link spre comentariu

Daca intentionezi sa folosesti LED de 1W sau mai mare, trebuie sa te gandesti la sursa de alimentare.1W x 300 h = 300Wh300Wh / 12V = 25Ah adica un acumulator care cantareste vreo 20-25Kg. Se scufunda baliza.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Deci ramane rosu si galben ,pt inceput.

Acestea poti sa le alimentezi de la un accu NiMH format AA , folosesti astea http://www.flickr.com/photos/osr/6396156855/ ,in loc de ledul rosu pui unul galben iar pt led alb transformatorul trebuie facut pe miez de ferita .

In serie cu rezistenta pune o fotorezistenta ,tot din rezistenta se poate regla si intensitatea.

http://www.flickr.com/photos/osr/6396156855/

Link spre comentariu
Vizitator ttsign

So, vad ca e o adevarata sedinta de brain storming :aplauze Pt a nu largi prea mult zona de discutii, as dori sa punctez cateva lucruri :- nu se pune problema folosirii unei lampi solare, sunt de rahat ca luminozitate- nu doresc sa folosesc LED de putere, ci doar unul normal, dar din cel mai luminos cu putinta- doresc stabilizare de curent si implicit luminozitate- daca Joule thief face stabilizare si ii pot atasa un senzor de lumina si variator, va rog sa ma ajutati cu o completare a schemei de montaj- nu voi folosi lumina intermitenta- culorile vor fi galben si alb (am vazut ca mai pot schimba culorile, unele tensiuni sunt apropiate)- matache a avansat in pag1 o idee de schema si probabil e ok, poate ma ajuta cu finalizarea ideiiMultumesc mult pt ajutor !

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca ai ales culorile galben si alb...Pentru un led galben,pentru un randament foarte bun,ideala ar fi o tensiune de 2,4-3V.Din pacate tensiunea e mica pt o sursa de curent constant;cel putin eu nu stiu una eficienta la tensiunea asta.Pentru un led alb,trebuie o alimentare de cca 3-3,8V.La acesta tensiune se poate face o sursa de curent eficienta.Desigur poti alimenta si un led galben,de la 3,8V dar randamentul va fi mai mic. Nu doresti un led de putere,dar doresti unul normal...cel mai luminos...Cel mai luminos led,la un anumit curent,e unul de putere mai mare,folosit la acel curent.De exemplu,un led de 300mW,va fi mai putin luminos decat unul de un Watt,ambele consumand aceeasi putere.Si in cazul de fata,unde se doreste folosirea eficienta a energiei,ar putea fi utila informatia de mai sus.Sursa pe care vroiam sa ti-o propun,e cea de aici,in primul post viewtopic.php?f=209&t=98746&start=60Schema e dimensionata pt un curent maxim de 2,8A.Presupunand curentul maxim prin led,in cazul de fata de cca 30mA,se modifica rezistenta de 0,05 ohmi,marind-o la 5 ohmi.Din potentiometru de un kilo,se poate regla curentul prin led,de la zero,la max 30mA.In schema mai trebuie implementat si fototranzistorul,care sa blocheze alimentarea ledului,ziua.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ledurile nu se alimenteaza in tensiune constanta deoarece se ambaleaza termic si curentul creste o data cu temperatura ;crescand curentul ,ledul se incalzeste si mai tare cea ce determina o crestere suplimentara a curentului ...si tot asa pana se arde.Deoarece ledurile de 5 mm radiaza mai multa caldura decat pot produce ;daca se introduc mai multe bucati- minim 10- intr-o incinta inchisa (nu prea mare) se poate simti incalzirea . Scc-urile se folosesc pt limitarea curentului si prevenirea fenomenului de ambalare termica .@pisica matacheUn led de 5mm disipa aproximativ 0,08 W iar un XL-M 8W ,de 100x mai multa caldura . Terminalele ledului de 5 sant radiatorul lui,supradimensionat .@ttsignLa ledurile de tipul celor care vrei sa le folosesti ,nu ai neaparata nevoie de stabilizarea curentului. Neaparat sa folosesti leduri cu unghi mare de dispersie ,pt domul balizei poti folosi mingi de ping-pong taiate in doua iar ledul asezat in mijlocul cercului creat prin sectionare .Bobinuta aia si tranzistorul de 0,08 lei le asezi sub cupola dupa ce ai realizat-o practic (baliza) ; in ce stadiu esti cu constructiile -banuiesc ca asa-i procedat :ai construit bastoane lestate cu plumb la care le montezi ledul si lipita cupola (cu silicon sanitar).

Link spre comentariu
Vizitator ttsign

Inca nu am inceput realizarea, astept sa vad care e sfatul vostru pt schema.Pana acum am folosit doar balize neluminoase lestate, marcate doar cu folie reflectorizanta.Noaptea e un cosmar cu ele, daca mai e si putina ceata sau valuri, nu mai zic.Montajul care il voi face va fi introdus in preforme de PET si lestat.Deci, sa inteleg ca in locul schemei postate de mine ar fi mai bun un Joule thief ?Daca da, ce tensiune de alimentare recomandati? De la 1AA ? Sau 2 sau chiar 3AA ?2 sau 3AA nu imi asigura o autonomie mai mare ?Sa renuntam la stabilizare de tensiune ?Cum montez senzorul de lumina si potentiometrul ?O shema finala de montaj pt led alb si led galben ?Tyc, Matache, ma ajutati sa concluzionez ?Multumesc mult !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări