Guevara Postat August 19, 2012 Partajează Postat August 19, 2012 Salutare. Incerc sa gasesc o metoda de calcul pentru reteaua prezentata in poza atasata, insa nu imi iese deloc..Ceea ce doresc sa aflu este :1. Dupa cat timp in punctul A (Va) tensiunea ajunge la 1.25 V;2. O metoda de a afla curentii in circuit in orice moment.Multumesc. Link spre comentariu
cirip Postat August 19, 2012 Partajează Postat August 19, 2012 Incerc sa gasesc o metoda de calcul pentru reteaua prezentata in poza atasata, insa nu imi iese deloc.. Ceea ce doresc sa aflu este :1. Dupa cat timp in punctul A (Va) tensiunea ajunge la 1.25 V;2. O metoda de a afla curentii in circuit in orice moment.Salut,Zici ca "nu imi iese deloc". Cum ai incercat pana acum?Vrei rezolvare analitica sau simulare? Daca vrei o formula analitica (ai scris "metoda de calcul"), se lasa cu transformata Laplace. Daca vrei o simulare, atunci e mult mai simplu. Link spre comentariu
Guevara Postat August 20, 2012 Autor Partajează Postat August 20, 2012 Buna ziua.In final stiu ca se ajunge la calcul integral si la transformata LaPlace . Ceea ce m-a dat peste cap este faptul ca prin C1 circula atat curentul care trece prin R1 cat si cel care trece prin R2. Recunosc, nici nu am un suport matematic extraordinar (insa inteleg logica din spatele ecuatiilor si integralelor).Am atasat o poza cu sitemul de ecuatii care m-a blocat.Multumesc. Link spre comentariu
cirip Postat August 20, 2012 Partajează Postat August 20, 2012 Salut,Am inteles de unde vine deruta. Nu asa se face. De exemplu, daca marchezi sursa aia direct cu 6V, nu ai cum sa ajungi la regimul tranzitoriu. Trebuie sa extragi intai tf. Laplace a functiei de transfer Va=f(Vin). Faci asa:-Inlocuiesti condensatoarele cu echivalentul Laplace al reactantei capacitive Xc=1/(sC)-Scrii sistemul de ecuatii Kirchoff in curent alternativ. Sistemul este algebric, nu integral.-Rezolvi sistemul algebric in asa fel incat sa extragi Va(Vin), unde Vin este sursa aplicata in locul sursei de 6V. Vei obtine o expresie care reprezinta tf. Laplace a functiei de transfer.-Conform teoremei raspunsului unui circuit la un stimul (produsul transformatelor este egal cu convolutia originalelor), inmultesti functial de transfer in Laplace cu transformata Laplace a saltului treapta unitate cu amplitudinea de 6V. Saltul treapta modeleaza aplicarea sursei de 6V. Rezulta tf. Laplace a raspunsului.-Aplici tf. Laplace inversa si obtii raspunsul Va(Vin) in timp atunci cand aplici un salt treapta in locul lui Vin. Ar trebui sa iasa o expresie cu o suma de e^(tau*st)-Verifici corectitudinea expresiei facand t -> infinit. Ar trebui ca Va -> 6V. Asta se determina prin inspectia circuitului.-Determini t la care Va ajunge la valoarea ceruta de problema, 1.25V in cazul tau.Similar se face pentru curenti, cu diferenta ca extragi I(Vin) in loc de Va(Vin).Are logica ce zic? Cred ca v-a facut macar un exemplu la curs.Cirip Link spre comentariu
Guevara Postat August 20, 2012 Autor Partajează Postat August 20, 2012 Deci WOW Nu este vorba de nici un exemplu la curs.... Nu sunt la facultate.... de fapt am terminat constructii navale fortat de imprejurari... Studiez electronica ca hobby (la munca si in timpul liber ).Multumesc mult pentru raspuns. Trebuie sa pun mana serios pe analiza, si om vedea ce o iesi.Daca nu cer prea mult se poate gasi undeva un tutotrial in care se explica pe indelete raspunsul in timp?? Link spre comentariu
cirip Postat August 21, 2012 Partajează Postat August 21, 2012 Daca nu cer prea mult se poate gasi undeva un tutotrial in care se explica pe indelete raspunsul in timp??Salut,Baga o cautare pe gogu cu "circuit response using laplace transforms". Au rezultat vreo 570 de mii de hituri. Uita-te pe mai multe, ca sa te lamuresti.Eu am incercat sa rezolv chiar circuitul propus, dar dupa cateva pagini de calcule, mi-a dat o tampenie, in sensul ca nu se obtine Va=6V cand t->infinit. Deci am gresit undeva. Mai sap.Pe de alta parte, abordarea asta pur teoretica se face numai la scoala. In practica se foloseste un simulator, care rezolva problema intr-o secunda. Dar imi place provocarea si sper sa revin cu solutia analitica. Link spre comentariu
cirip Postat August 23, 2012 Partajează Postat August 23, 2012 Salut,Uite ca am dat-o gata. Dupa lupte seculare care au durat cam 7 pagini de caiet studentesc, am gasit forma analitica a raspunsului. Probabil ca se putea face in 3 pagini, dar a trebuit sa refac o parte din calcule pentru ca gresisem.Procedura a fost in mare cea descrisa mai sus, cu deosebirea ca functia de transfer am determinat-o prin metoda potentialelor la noduri, nu cu Kirchoff, iar la revenirea din Laplace in original, a trebuit sa bag ceva factorizare a functiei de gradul 2 si descompunere in fractii simple. La factorizare ma incurcasem un pic, dar a iesit pana la urma.RezultatulEcuatia raspunsului este:Graficul facut in excel pe baza ecuatiei analitice:Fisierul excel arhivatguevara.zipSi simularea:Ca sa determini momentul in care Va=1.25V, ar trebui sa rezolvi ecuatia in t data mai sus. Problema e ca avem de-a face cu o ecuatie transcendenta, care se poate rezolva fie grafic, fie prin metode numerice. Nu cred ca se poate rezolva analitic.In mod similar trebuie sapat ptr a afla curentii prin circuit.A meritat? Da, ca mi-am mai dezmortit neuronul.Merita sa o faci ptr un circuit mai complex? Nu cred ca merita si nici nu cred ca e posibil.CiripP.S. Nu stiu de ce unele imagini apar si altele nu. Poate stie cineva sa imi spuna cum sa fac sa apara toate. Am incercat sa le fac jpg, dar tot nu au aparut decat linkurile. Link spre comentariu
Guevara Postat August 23, 2012 Autor Partajează Postat August 23, 2012 Salutare si multumesc. Lucrez si eu la rezolavarea circuitului. Si pe masura ce sap mai mult devine mai interesanta matematica (vesnica problema cu modul predare din Romania).Eu am abordat problema (pe baza unor tutoriale de pe net ) astfel :1. Trecerea in domeniul "s" unde avem de-a face cu un soi de reactanta (1/(C*s)). Apropos daca initial condensatoarele sunt descarcate nu se mai ia in considerare sursa echivalenta (1/s * V(0-)) nu?2. Tinand cont ca tensiunea de alimentare este constanta in "s" devine (1/s)*Va3. Dupa care incerc inca sa rezolv sistemul de ecuatii cu I1(s), I2(s) ca necunoscute. Daca zici ca nu se poate rezolva cu KVL o sa mai sap si o sa caut o alta metoda...Circuitul asta provine dintr-o schema cu tranzistoare, ideea e ca atunci cand in punctul ala se ating 1.25v un NPN care are in emitor o rezistenta se deschide iar cand la iesirea celuilalt condensator se ating parca 2 volti si ceva se deschide un alt NPN care practic pune condensatoarele la ~ 0.65V descarcandu-le, inchizand astfel primul tranzistor.Gandindu-ma asa ca ca un om prost ma ia durerea de cap numai cand imi imaginez matematica din spatele simulatoarelor.Inca odata mii de multumiri pentru ca acum stiu rezulatatul la care trebuie sa ajung.Sa auzim de bine. Link spre comentariu
cirip Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Salut,1)Corect. Conditiile initiale sunt 0.2)Corect.3)Nu zic ca nu se poate. Mie mi s-a parut mai usor sa lucrez cu potentialele la noduri, mai ales ca vroiam sa vad ce se intampla cu o tensiune, dar sunt multe modalitati de rezolvare.Ar fi interesant de vazut schema din care ai extras circuitul.Metoda din calcul-ex.jpg e aproape de ceea ce am facut si eu, numai ca mie mi-a luat mai multe pagini ptr ca am facut toate calculele. El mai sare etapele si da direct rezultatul, cum ar fi la descompunerea in fractii simple.Tine-ma la curent cu rezultatele.Cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum