Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

cu traf de linii lucrurile stau altfel.primul lucru e frecventa pe care lucreaza, pentru ca spre deosebire de bobina care are miez de fier, trafurile de linii au miez de ferita si operareaza intre 15-30kHz . Deci cateva piese din montajul cu 555 trebuiesc ajustate.apoi o problema cu descarcarea:pentru cele de tip vechi, fara dioda, trebuie construit un mic multiplicator cu 2-3 nivele. fara el, descarcarea produsa de un traf de linii nu poate fi folosita pentru gard electric.pentru cele mai noi, care au redresare, trebuie adaugat un condensator de 10nF / 50KV in paralel pe iesire.Chiar si cu aceste modificari, senzatia de durere produsa e incomparabil inferioara pulsurilor date de bobina de inductie. Dar metode de imbunatatire exista intotdeauna, ca un exemplu vezi sursa de 50,000V din semnatura mea.

Link spre comentariu

aici aveti doua scheme, una cu 2x555 si una cu 1x556 pentru un sistem de gard electric foarte performant:

rpUpCbdp7WU

Alimentat la 12V si cu o bobina de inductie buna , am obtinut descarcare in aer de pana la 4cm, ceea ce e foarte mult: o astfel de tensiune strapunge si blana animalelor "bine izolate".

Schema si detalii aici . Le-am scris in engleza, daca cineva are intrebari, pot raspunde aici.

Varianta cu un singur 555 nu e buna. Pentru un gard electric avem nevoei sa controlam atat frecventa pulsurilor, cat si durata lor (care controleaza tensiunea de iesire).

Posted Image

Schema cu 556 e de dimensiuni mici, dar ofera in mare aceeasi functionalitate.

Link spre comentariu
Vizitator dragum

Sunt nou pe forum si am o problema cu un generator de impuls, pe schema cu 2x555 prezentata pe http://www.pocketmagic.net. Am alimentat la un acumulator de 12 v care era la incarcat .L-am scos de la incarcat si am alimentat generatorul.A functionat un timp, apoi tacere.Cred ca tensiunea ,imediat dupa incarcare ,era mai mare de 12v si s-a ars.In schema intrarea era 11-16V .Acum stau aprinse numai ledurile rosu si galben.Nu s-ar putea folosi o dioda zener pentru stabilizare 10-12v.Daca poate sa ma ajute cineva.Va multumesc.

Link spre comentariu

Salut dragum, ar trebui sa se poata folosi fara probleme pana la 16V, bateria de masina e o alegere fireasca pentru scopul propus. Inteleg din ce spui ca ledul verde nu se mai aprinde, ce poti sa-mi spui despre cel galben si cel rosu? Pulseaza? Daca te uiti in schema ledul verde e chiar la intrare, in paralel pe sursa , printr-o rezistenta de 1K . Ai pus aceasta rezistenta? Fara ea curentul prin led e prea mare si ledul se arde.

Link spre comentariu
Vizitator dragum

Multumesc pentru raspuns. Am reusit intre timp, schimband un 555.Acum functioneaza.Ledul rosu si ledul galben erau aprinse continuu.Scanteia este cam de un centimentru,cred ca este suficient de puternic.

Link spre comentariu
Vizitator rindopale

Christos a inviat!Stimati domniTeoria zice ca energia eliberata in secundarul bobinei de inductie este invers proportionala cu timpul de BLOCARE a trazistorului de comutatie (cu cit timpul e mai scurt, energia e mai mare)Tranzitia cit mai scurta saturat-blocat cit mai scurta e ideea ca scinteia se produce atunci cind tranzistorul se blocheaza, ori la comutatie 2N3055 e tare ca fularu.Ginditi-va prin analogie cu motorul Otto: Platina 'puscata > scintei la deschidere > motorul merge prost din cauza sciteii slabe. Asa ca folositi 2 bipolare DE COMUTATIE (BUW24, BUX81,etc) sau un IGBT sau MOSFet ca final. In cazul bipolarelor se poate si cu BD139 pentru atac.Solutia am folosit-o pe vremea lu ceasca pentru a usura munca platinei la motorul de DACIA (numai partea cu tranzistorii biolari, ca pe vremea aia IGBT...) Cu bobina de DACIA se obtin scintei de 40-50mm in aeer iar simulind platina cu un microintrerupator scinteia era de 6-7mmSuccesuri!

Link spre comentariu
Vizitator stefan

Eu am folosit o bobina de inductie Bosch, si scanteia obtinuta a fost intre 3-4cm pe setare maxima.

Am citit undeva ca poate functiona si cu acumulatori de 9 v ni.cd . Am 3 buc. de 175Ah . As putea sa ii pun in  paralel sau in serie ! Multumesc

Editat de stefan
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

aici aveti doua scheme, una cu 2x555 si una cu 1x556 pentru un sistem de gard electric foarte performant:

rpUpCbdp7WU

Alimentat la 12V si cu o bobina de inductie buna , am obtinut descarcare in aer de pana la 4cm, ceea ce e foarte mult: o astfel de tensiune strapunge si blana animalelor "bine izolate".

Schema si detalii aici . Le-am scris in engleza, daca cineva are intrebari, pot raspunde aici.

Varianta cu un singur 555 nu e buna. Pentru un gard electric avem nevoei sa controlam atat frecventa pulsurilor, cat si durata lor (care controleaza tensiunea de iesire).

Posted Image

Schema cu 556 e de dimensiuni mici, dar ofera in mare aceeasi functionalitate.

Am observat ca difera valoarea componentelor dintre cele doua scheme (2x555 si 556)

Care  v-a multumit mai mult ? cea cu 2x555 sau cea cu 556 ?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator mihai ioan

sall sunt nou pe site si nu ma prea pricep la circuite dar nu as putea cumpara de undeva circuitul pentru gard electric si sa leg doar bobina de inductie? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări