emill_sorin Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 La 19.08.2021 la 11:37, leo177 a spus: Buna , O problema , folosesc schema clasica și am o problema . Aparatul merge foarte bine , firul de gard nu este legat ( un fir gros pt urs) iar când conectez gardul nu mai funcționează. Care sa fie problema ? Link spre comentariu
frici Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 Acum 8 minute, emill_sorin a spus: Buna , O problema , folosesc schema clasica și am o problema . Aparatul merge foarte bine , firul de gard nu este legat ( un fir gros pt urs) iar când conectez gardul nu mai funcționează. Care sa fie problema ? Mai exact...cand conectez firul de gard ce se întâmplă cu scânteia? Dispare de tot? Se aude "pâcăitul "aparatului? Link spre comentariu
validae Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 Acum 2 ore, emill_sorin a spus: Buna , O problema , folosesc schema clasica și am o problema . Aparatul merge foarte bine , firul de gard nu este legat ( un fir gros pt urs) iar când conectez gardul nu mai funcționează. Care sa fie problema ? Cum ştiţi că aparatul ,,merge bine,, ? Testat cu rezistenţă de sarcină sau doar cu testerul cu neoane ? Ce schemă ,,clasică,, ? Un link spre acea schemă ar fi util...sau măcar descrierea (descărcare inductivă, capacitivă). Firul gardului ce izolatori foloseşte ? Aţi măsurat rezistenţa de izolaţie între fir şi pământ ? Dacă aveţi un izolator ce străpunge în funcţionare, atunci înalta tensiune e practic ,,pusă la pământ,, şi uneori e posibil să blocaţi şi oscilatorul, depinde de schema ,,clasică,, folosită.De aceea am cerut detalii. Unele aparate industriale au o schemă ce schimbă frecvenţa pâlpâirii ledului martor dacă tensiunea înaltă e pusă la pământ (iarbă ce atinge firul, fir căzut la pământ, izolatori străpunşi). Link spre comentariu
emill_sorin Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 La 21.08.2021 la 15:08, frici a spus: Mai exact...cand conectez firul de gard ce se întâmplă cu scânteia? Dispare de tot? Se aude "pâcăitul "aparatului? Se aude un păcănit foarte slab , și după 1-2 păcănituri , se oprește . Dacă îl opresc de la alimentare și îl deconectez de la fir , aparatul merge normal. L-am pus pe un alt gard și merge bine . Din ce am observat , dacă pun ieșirile bobinei în scurt face același lucru. Link spre comentariu
emill_sorin Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 La 21.08.2021 la 17:42, validae a spus: Cum ştiţi că aparatul ,,merge bine,, ? Testat cu rezistenţă de sarcină sau doar cu testerul cu neoane ? Ce schemă ,,clasică,, ? Un link spre acea schemă ar fi util...sau măcar descrierea (descărcare inductivă, capacitivă). Firul gardului ce izolatori foloseşte ? Aţi măsurat rezistenţa de izolaţie între fir şi pământ ? Dacă aveţi un izolator ce străpunge în funcţionare, atunci înalta tensiune e practic ,,pusă la pământ,, şi uneori e posibil să blocaţi şi oscilatorul, depinde de schema ,,clasică,, folosită.De aceea am cerut detalii. Unele aparate industriale au o schemă ce schimbă frecvenţa pâlpâirii ledului martor dacă tensiunea înaltă e pusă la pământ (iarbă ce atinge firul, fir căzut la pământ, izolatori străpunşi). Testat a fost pe un alt fir de gard și a mers .a fost testat și cu aparatul cu neon , dar și cu o rezistenta de 1k de 30w ( 10 cm lungime și groasa cam de 2 cm ) . Nu am măsurat rezistenta la pământ , nu știu exact cum se măsoară și cât trebuie sa fie . Că și schema , partea de final e cu bta16 și diac condensatorul de 20uf și bobina auto nouă. Din ce am observat este că atunci când firul atinge pământul , se aude un țăcănit foarte slab care pare că se aude din bobina . Link spre comentariu
validae Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 Probabil gardul pe care a funcţionat bine avea o lungime diferită de cel pe care nu funcţiona.Sau izolatorii celui din urmă aveau o rezistenţă de izolaţie scăzută.Rezistenţa de izolaţie se măsoară cu un MegaOhmmetru la o tensiune mare.Uzual megohmmetrele măsoară această rezistenţă la tensiunea de 500-1000V. Rezistenţa de izolaţie trebuie să fie cât mai mare posibil, dar ea e puternic influenţată de umiditate.În condiţii de umiditate scăzută, trebuie să fie de minim 10 MegaOhmi, preferabil mai mare. Fiind un aparat dedicat testării rezistenţei de izolaţie a maşinilor electrice, megohmmetrul nu se găseşte chiar prin ograda oricărui electrician.Mulţi bobinatori amatori testează rezistenţa de izolaţie a unui motor de exemplu (în lipsa megohmmetrului) cu un bec de 230V la putere foarte mică (5-10W) înseriat cu un cablu de reţea şi ştecher.Dacă becul se aprinde chiar foarte slab când se trece tensiunea de reţea prin circuitul format de carcasa motorului şi bobinaj, motorul are izolaţia compromisă.Mai jos un mic articol despre megohmmetre. https://aparatemasura.wordpress.com/2015/08/04/ce-este-un-megohmetru-si-la-ce-il-poti-folosi/ Acum câţiva ani, când am început să mă implic şi în problemele gardurilor electrice, un cunoscut mi-a spus că gardul lui nu mai e deloc eficient şi că porcii pe care-i supraveghea cu ajutorul acelui gard nu se mai tem să-l atingă şi să-l doboare.Am intuit că are probleme de izolaţie şi am mers cu unul din megohmmetrele din dotare să-i testez gardul electric.Am înfipt un electrod în pământ şi am conectat un tester la firul gardului şi unul la electrodul din pământ.Megohmmetrul indica o resistenţă foarte mică, de ordinul sutelor de Ohmi, inacceptabil pentru tensiunea înaltă la care lucra firul. Mergând pe toată lungimea gardului am observat că vegetaţia atingea în câteva locuri firul de înaltă tensiune, pactic punând la pământ tensiunea înaltă.După ce a tăiat scurt iarba ce creştea sub gard, acesta şi-a recăpătat eficienţa.... Unele generatoare de impulsuri se laudă cu o putere suficient de mare încât să ardă vegetaţia care atinge firul, totuşi întotdeauna trebuie să fie protejat firul de eventualele buruieni sau arbori ale căror crengi ar putea atinge firul. Link spre comentariu
Demeter Denes Postat Noiembrie 2, 2021 Partajează Postat Noiembrie 2, 2021 Salutare pentru toata lumea.Am facut un aparat gard electric cond 30 uf /450 v AC, incarcat cu 550 v DC, Ttraful de esire inalta tensiune : Primar 2 infasurari in paralel 0.5 mm ,60 spire.In secundar 650 spire din conductor 1,3 mm diametru miez deschis forma I , ce parere avetim, merge pentru urs ? se foloseste pentru un gard cu lungimea circa 800 metri. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 2, 2021 Partajează Postat Noiembrie 2, 2021 Foarte probabil va merge.Pentru o putere mai mare, ar trebui un miez închis.Eventual din tole tăiate manual, ca să aibă fereastra suficientă din considerente de izolaţie.Puteţi de exemplu să tăiaţi tole tip ,,E,, de dimensiuni mari pe jumătate, obţinând două ,,U,, pe care le uniţi cap la cap. Link spre comentariu
vera Postat Noiembrie 2, 2021 Partajează Postat Noiembrie 2, 2021 (editat) Poate nu am inteles eu bine, dar sunt unele neclaritati: 1-condensator 30uF/450V, incarcat la 550V ? Daca procedezi asa reduci drastic viata condensatorului; 2-primar bobinat cu sarma cu diametrul de 0,5mm (2 bobine in paralel) si secundar cu 1,3mm. Poate invers. In primar, ca sa obti tensiune inalta, timpul de descarcare al condensatorului trebuie sa fie f mic, deci apar curenti f mari; 3-utilizand miez deschis, ai pierderi f mari, deci consum mare de energie, rezultatul, tensiune si curent mic. Gasesti pe net scheme pt. asa ceva. Inspira-te de acolo. Editat Noiembrie 2, 2021 de vera Link spre comentariu
Demeter Denes Postat Noiembrie 2, 2021 Partajează Postat Noiembrie 2, 2021 Salut.Condenzatorul e 30 uf/450 AC , incarc cu o tensiune 550 DC,In primar nu am avut in momentul confectionari primarului sirma mai groasa de 0.5 mm diametru , de acea am pus doua sirma 0.5 mm in paralel, Mai tirziu am primit sirma cu grosime 1,3mm diametru, si secundarul am confectionat din acesta.Ca sarcina artificiala am legat la esirea transformatorului o rezistenta de 500 ohm confectionat din mai multe rezistente in serie si pe testerul cu 10 neoane , arata cu sarcina asta un impuls de 9kv.Am procedat la fel si cu una de fabrica adus la reparat , si ala era mai slab numai 6 kv a aratat testerul.Nu stiu cit trebuie sa rezista condenzatorul in regim optim dar cu aceasta tensiune si capacitate functioneaza deja mai multe exemplare uni au trecut testul 1 an cu succes in functionare zi si noapte.La transformatore de fabrica sunt cu miez inchis de ferita dar secundarul este bobinat cu sirma groasa poAte nu peste 1 mm dar rezistenta secundarului trafului de inalta varia intre 6 si 8 ohm la cele pe care a fost la mine pentru reparat. Link spre comentariu
frici Postat Noiembrie 3, 2021 Partajează Postat Noiembrie 3, 2021 Acum 5 ore, Demeter Denes a spus: Salut.Condenzatorul e 30 uf/450 AC , incarc cu o tensiune 550 DC,In primar nu am avut in momentul confectionari primarului sirma mai groasa de 0.5 mm diametru , de acea am pus doua sirma 0.5 mm in paralel, Mai tirziu am primit sirma cu grosime 1,3mm diametru, si secundarul am confectionat din acesta.Ca sarcina artificiala am legat la esirea transformatorului o rezistenta de 500 ohm confectionat din mai multe rezistente in serie si pe testerul cu 10 neoane , arata cu sarcina asta un impuls de 9kv.Am procedat la fel si cu una de fabrica adus la reparat , si ala era mai slab numai 6 kv a aratat testerul.Nu stiu cit trebuie sa rezista condenzatorul in regim optim dar cu aceasta tensiune si capacitate functioneaza deja mai multe exemplare uni au trecut testul 1 an cu succes in functionare zi si noapte.La transformatore de fabrica sunt cu miez inchis de ferita dar secundarul este bobinat cu sirma groasa poAte nu peste 1 mm dar rezistenta secundarului trafului de inalta varia intre 6 si 8 ohm la cele pe care a fost la mine pentru reparat. Salut. Ce schemă folosesti?? Link spre comentariu
Demeter Denes Postat Noiembrie 3, 2021 Partajează Postat Noiembrie 3, 2021 Salut, schema este al lui dl,, validae in partea invertor cu555 , iar descarcarea cu diac si tiristor folosesc BT145/800 volt, sau BTA16/800 Volt, traful invertorului bobonat in primar cu 70 spire , 0.5 mm diametru , secundarul cu 800 spire 0,1 mm, TRebuie jucat cu frecventra si factorul de umplere in functie de transformator , daca gasesc frecventa optima , oscilatorul nu se opreste in timpul descarcari . Trebuie si intrefiler folosesc miezuri de ferita demontate din surse pc , monitoare surse de comutatie,,etc. Link spre comentariu
frici Postat Noiembrie 3, 2021 Partajează Postat Noiembrie 3, 2021 Acum 1 oră, Demeter Denes a spus: Salut, schema este al lui dl,, validae in partea invertor cu555 , iar descarcarea cu diac si tiristor folosesc BT145/800 volt, sau BTA16/800 Volt, traful invertorului bobonat in primar cu 70 spire , 0.5 mm diametru , secundarul cu 800 spire 0,1 mm, TRebuie jucat cu frecventra si factorul de umplere in functie de transformator , daca gasesc frecventa optima , oscilatorul nu se opreste in timpul descarcari . Trebuie si intrefiler folosesc miezuri de ferita demontate din surse pc , monitoare surse de comutatie,,etc. Mulțumesc. Link spre comentariu
frici Postat Noiembrie 3, 2021 Partajează Postat Noiembrie 3, 2021 Acum 8 ore, Demeter Denes a spus: Salut, schema este al lui dl,, validae in partea invertor cu555 , iar descarcarea cu diac si tiristor folosesc BT145/800 volt, sau BTA16/800 Volt, traful invertorului bobonat in primar cu 70 spire , 0.5 mm diametru , secundarul cu 800 spire 0,1 mm, TRebuie jucat cu frecventra si factorul de umplere in functie de transformator , daca gasesc frecventa optima , oscilatorul nu se opreste in timpul descarcari . Trebuie si intrefiler folosesc miezuri de ferita demontate din surse pc , monitoare surse de comutatie,,etc. Poti sa pui poză cu traful invertor? Link spre comentariu
Demeter Denes Postat Noiembrie 3, 2021 Partajează Postat Noiembrie 3, 2021 (editat) Salut momentan nu pot pentru ca traful il bobonezi numai atunci cind trebuie pentru cineva un aparat si momentan nu am nici unul in atelier gata confectionat dar am pus o poza cu traf invertor nu demult aici pe forum. Este o imagine despre traf la paginea 49. Editat Noiembrie 3, 2021 de validae Adăugată foto la postare Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum