Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

1 oră în urmă, emill_sorin a spus:

La mine decuplează încărcarea la 11.5 volti am un regulator pvm de 50 de lei. 

Cum adica decupleaza incarcarea la 11.5V ????

Ce incarcator este ala? Daca nu-i o greseala de redactare atunci poti arunca la gunoi acel incarcator. 

Incarcarea trebuie sa se decupleze pe la 14.2-14.3V cind temperatura este de peste 25°C si la 14.5-14.6V cind temperatura este negativa.

Link spre comentariu
Acum 1 minut, sesebe a spus:

Cum adica decupleaza incarcarea la 11.5V ????

Ce incarcator este ala? Daca nu-i o greseala de redactare atunci poti arunca la gunoi acel incarcator. 

Incarcarea trebuie sa se decupleze pe la 14.2-14.3V cind temperatura este de peste 25°C si la 14.5-14.6V cind temperatura este negativa.

Nu am scris complet , scuze . Decuplează consumatorul când ajunge la o tensiune de 11.5 volti . Nu mai țin minte la cât decuplează încărcarea ( cred că 14, ceva ) 

Acum 16 minute, BRANCA a spus:

Eu am intrebat daca panoul incarca acumulatorul complet.N-ai raspuns...

Pe perioada verii da , acuma sigur nu . Știu că am găsit gardul electric decuplat , pt că tensiunea din baterie a scăzut până la 11.5 . Toate acestea după câteva zile în care a fost ceață deasă .

Link spre comentariu
Acum 2 ore, BRANCA a spus:

AGM de 20Ah?Nu e prea mare pentru panoul solar?Vreau sa zic reuseste panoul sa incarce bateria complet?

Daca nu mă insel, panoul.incarca cu 1.66 Ah , deci , daca scad cei 0.3 ah consumați plus noaptea , rămâne un plus de 1 Ah  pe perioada de ziua . Deci cam 10Ah într-o zi cu soare .

Daca am calculat ceva fgresit va rog sa mă corectați. 

Majoritatea sistemelor complete de gard electric și panou de 20w și acumulator de 12Ah ( mă refer la cele vândute în magazin )  eu am mai pus 50%, că așa îi românul , lasă să fie .

Link spre comentariu

Sistemul tau solar e dimensionat pentru vara.

Ca exemplu, sistemul meu care imi alimenteaza casa si are putere instalata  de 3 KW produce in perioada asta noroasa si cu zi scurta cam 1-2 KW pe zi. In unele zile si sub 500W in conditiile in care e intretinut permanent proiectat si instalat ca pentru mine.

La tine cat poate sa fi produs?

Sub cat ai consumul, cu siguranta.

Link spre comentariu
Acum 28 minute, yo7lhe a spus:

Sistemul tau solar e dimensionat pentru vara.

Ca exemplu, sistemul meu care imi alimenteaza casa si are putere instalata  de 3 KW produce in perioada asta noroasa si cu zi scurta cam 1-2 KW pe zi. In unele zile si sub 500W in conditiile in care e intretinut permanent proiectat si instalat ca pentru mine.

La tine cat poate sa fi produs?

Sub cat ai consumul, cu siguranta.

Am înțeles . Pe perioada iernii necesita  investiții mari . Am un prieten ce poate să îmi îmorumutd un panou de 130w , dar că lucrează la 110v . Și e foarte scump regulatorul . Eu mă gândeam să pun o sursa de curent în comutație de 15v , și 5 A , sa o trec pe 110v . E o idee buna sau proasta ? 

Acum 1 oră, validae a spus:

E bine să măsori practic şi să nu te bazezi doar pe datele de catalog când asamblezi sistemul.Contează mult poziţia panoului, gradul de murdărire, eventuala umbrire de către pomi sau alte obstacole...iar acumulatorul poate avea sau nu capacitatea scrisă.

Toată vara nu am avut nici cea mai mica problema , când a venit frigul și ceață au apărut problemele . 

Vroiam sa va mai întreb cum se numesc becurile acelea care se pun la testerul de măsurare ? Sau cum sa le cer la magazin .

Mulțumesc

Link spre comentariu

Nu cred că e prea bună soluţia, trebuie oricum testată practic înainte.Sursa aceea ar trebui să aibă o plajă largă de tensiune la intrare, fiindcă 110V va da acel panou doar pe soare puternic.În rest probabil tensiunea va scădea chiar pe la 40-50V...

Becurile folosite la testerele de gard sunt becuri indicatoare cu Neon, tip ,,picătură,,....

Se găsesc şi prin magazine fizice, dar mai mult online, un exemplu:

https://tor-online.ro/produse/230-becuri/308-becuri-martor/1130-accesorii-bec-martor/5759-lampa-neon-pentru-bec-martor-ind4642---set-10-bucati.html

Lampa Neon pentru Bec Martor IND4642 - set 10 bucati

Editat de validae
Link spre comentariu

@emill_sorin parerea mea este ca nu trebuie sa modifici nici un panou ai suficienta energie ca sa incarci bateria problema este alta pe timp de iarna panourile  produc mai putin si este normal, iar controller-ul tau daca este de tip PWM in momentul in care tensiunea de pe panouri scade  sub 15v nu mai incarca inlocuiestel cu unu de tip mppt solar charge controller care este capabil sa incarce si de la lumina lunii la propriu si are o eficienta mult mai mare si se merita invetitia nu investi inutil in panouri si 100w ii mai mult decat suficient in orice conditii daca ai un controller eficient.

Link spre comentariu
Acum 35 minute, validae a spus:

Nu cred că e prea bună soluţia, trebuie oricum testată practic înainte.Sursa aceea ar trebui să aibă o plajă largă de tensiune la intrare, fiindcă 110V va da acel panou doar pe soare puternic.În rest probabil tensiunea va scădea chiar pe la 40-50V...

Becurile folosite la testerele de gard sunt becuri indicatoare cu Neon, tip ,,picătură,,....

https://tor-online.ro/produse/230-becuri/308-becuri-martor/1130-accesorii-bec-martor/5759-lampa-neon-pentru-bec-martor-ind4642---set-10-bucati.html

Mulțumesc

Link spre comentariu
La 09.12.2020 la 9:43, validae a spus:

Am fost la magazinul de piese electronice , unde am găsit aproape toate , din schema testerului pus de dumneavoastră la pagina 21 , becuri tip neon ( am.inteles că de 220v)  . Nu am găsit rezistență de 1.3 k , eu am luat de 1.2k . Și nu am găsit rezistente de 36k de 1w , și am luat în locul lor una de 22k și una de 47k la 5w .  Ce pot sa fac in această situație ? 

Link spre comentariu

Poţi face orice combinaţii prin înseriere sau punere în paralel.E însă recomandabil să pui două rezistenţe înseriate de 36k acolo unde se specifică astfel, fiindcă e vorba şi de izolaţie, una singură de 72k sau două în paralel cu aceeaşi valoare echivalentă nu pot asigura aceeaşi izolaţie.Am observat asta practic, când am încercat să testez tensiunea unui gard electric ,,în gol,, şi săreau descărcări de conturnare direct peste rezistenţe.De altfel recomand ca după realizarea practică a divizorului şi montarea beculeţelor, să torni silicon transparent peste rezistenţe şi becuri înainte de a pune capacul final.Poţi face cum vrei sau cum te învaţă oricine, sau poţi face cum spune unul care a păţit de toate şi eviţi să repeţi nişte greşeli...

De altfel e ideal să foloseşti rezistenţe SMD cu peliculă metalică, nu SMT cilindrice cu pelicula tip ,,spirală,, fiindcă la cele tip spirală se produc uşor descărcări de conturnare între spirele stratului rezistiv.Asta fiindcă aici vorbim de un regim de utilizare cu tensiuni foarte înalte de mii sau zeci de mii de Volţi.De altfel nu recomand să pui acest tester direct între bornele unui generator de gard ,,în gol,, ca să-i afli tensiunea maximă.Categoric tensiunea înaltă va străpunge instantaneu rezistenţele, care chiar dacă nu se ard datorită curenţilor foarte mici, pot cauza stăpungerea distructivă a beculeţelor cu Neon...

Dacă vrei să testezi un generator, foloseşte o rezistenţă de sarcină de 500-1000 Ohmi, realizată din cât mai multe rezistenţe înseriate şi introduse într-un tub de plastic sau varniş.Cu acea rezistenţă la borne, poţi pune şi testerul ca să vezi ce tensiune dă în sarcină....asta e mult mai important decât ce poate în gol.Dacă în sarcină mai are 4-5kV e OK, dacă are mai puţin, nu vei putea folosi acel generator decât pe garduri scurte, sub 1km.

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 7 minute, validae a spus:

Poţi face orice combinaţii prin înseriere sau punere în paralel.E însă recomandabil să pui două rezistenţe înseriate de 36k acolo unde se specifică astfel, fiindcă e vorba şi de izolaţie, una singură de 72k sau două în paralel cu aceeaşi valoare echivalentă nu pot asigura aceeaşi izolaţie.Am observat asta practic, când am încercat să testez tensiunea unui gard electric ,,în gol,, şi săreau descărcări de conturnare direct peste rezistenţe.De altfel recomand ca după realizarea practică a divizorului şi montarea beculeţelor, să torni silicon transparent peste rezistenţe şi becuri înainte de a pune capacul final.Poţi face cum vrei sau cum te învaţă oricine, sau poţi face cum spune unul care a păţit de toate şi eviţi să repeţi nişte greşeli...

Mulțumesc de sfat.  Afectează cu ceva daca e 5w in loc de 1w ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări