validae Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Diacul s-a defectat probabil din cauza triacului.Pui DC33 sau echivalent, eu din astea folosesc.Nu e nevoie să scazi tensiunea invertorului, fiindcă nu din cauza ei s-a produs defectarea integratului.Dacă triacul rezistă, totul e în regulă. Link spre comentariu
ccchdro Postat Iunie 1, 2020 Partajează Postat Iunie 1, 2020 (editat) Buna ziua. Ma bucur ca se discuta un astfel de subiect aici pe forum dar inainte de a exagera cu puterile care pot deveni usor letale uitati-va si la ce fel de se sarma (vezi foto) si la ce fel se izolatori folositi, in afara de pierderile datorate rezistentei sarmei nu uitati de perderile de pe izolatori care desi producatori spun ca nu ar fi in realitate sunt undeva intre 40v si 100v depinzand de calitatea acestora, inbatranirea si factori de mediu, daca tineti cont de toate nu este nevoie de o putere extaordinar de mare ca sa acpperiti 2-3 km real peste mai bine puneti doua aparate. Cat despre schemele aparute pe internet mare grija multe au elemente de protectie lipsa care pot duce usor la arderea semiconductorilor sau sunt facute din pix pe principul ca ar trebui sa merga. Cu respect. Editat Iunie 1, 2020 de ccchdro Link spre comentariu
Noxxxy Postat Iunie 4, 2020 Partajează Postat Iunie 4, 2020 On 6/10/2018 at 12:00 PM, validae said: Am finalizat electrificatorul ieri, pun o mică filmare cu scânteia produsă.Filmarea e neclară, fiindcă a trebuit să filmez la semiîntuneric, ca să se vadă cât de cât culoarea și grosimea descărcării.Nu mai zic că descărcarea în sine are efecte asupra aparatului, a trebuit să filmez de vreo trei ori.. https://imgur.com/a/Ll3qqUz https://imgur.com/a/Z3xbZQI Salut ! Filmările sunt făcute pe schema cu cele două 555-uri postată de tine ? Mulţumesc ! Link spre comentariu
validae Postat Iunie 4, 2020 Partajează Postat Iunie 4, 2020 (editat) Exact. Dar se poate combina oscilatorul cu 555 şi descărcătorul cu diac de la schema cu alimentare direct de la reţea, astfel se renunţă la cel de-al doilea 555.Iar descărcarea e aceeaşi, practic cel mai mult contează tensiunea de ieşire a invertorului, capacitatea condensatorului şi transformatorul de impuls.Schema de bază a electrificatorului poate fi absolut oricare, ea trebuie doar să asigure încărcarea condensatorului cu minim 300V şi descărcarea lui rapidă în primarul trafului de impuls, eventual se mai adaugă diverse protecţii şi semnalizări optice.... Editat Iunie 4, 2020 de validae Link spre comentariu
dumitrescu_claudiu Postat Iunie 12, 2020 Partajează Postat Iunie 12, 2020 Buna ziua ! Deoarece nu am posibilitate intreb aici daca poate cineva sa imi construiasca o bobina de inalta si daca da la ce pret! Multumesc! Link spre comentariu
frici Postat Iunie 12, 2020 Partajează Postat Iunie 12, 2020 Acum 36 minute, dumitrescu_claudiu a spus: Buna ziua ! Deoarece nu am posibilitate intreb aici daca poate cineva sa imi construiasca o bobina de inalta si daca da la ce pret! Multumesc! Salut. Mai exact pentru ce te interesează??pentru gard electric?ceva detalii... Link spre comentariu
dumitrescu_claudiu Postat Iunie 12, 2020 Partajează Postat Iunie 12, 2020 Scuze ca nu dat toate specificatiile ..necesitatea ar fi pentru lungime de 5km ..bovine! Restul construiesc eu Gard electric Link spre comentariu
Demeter Denes Postat Iunie 23, 2020 Partajează Postat Iunie 23, 2020 (editat) Salutare pentru toata lumea. Am nevoie de sfaturile priceputilor in privinta montajului dl validae: Am facut montajul propus de dl.validae invertorul cu un 555 .Tranzistorul invertorului cu IRF730B, Iar partea de descarcare este a lui CSU cu Diac DB3, si tiristor BT145-800R,. Descarcatorul functioneaza corect , dar am nevoie de niste lamuriri. Mentionez ca am folosit ca traf invertor ridicator de tensiune , transformator 6-0-6 v/220 volt 600 mA, Montajul invertor functioneaza, cu valorile rezistentelor care sunt pe schema dl ,validae freCventa generata de NE555 este 13,89kHz, iar factorul de umplere este de 50 %.va rog putina indrumare as i dori sa.l scot din configuratia asta eficienta maxima posibila.Folosesc un condenzator de15 microfarazi la 450 volt,.Am legat la bornele condenzatorului un voltmetru analogic dc si am inceput sa joc cu frecventa , am variat valoarea rezistorului 1kohm care duce alimentarea la pinul 7 al integratului 555 si am observat urmatoarele,: La frecventa in jur de 10 khz tensiunea pe condensator atinge valoarea de 400 volt in momentul descarcari, folosesc deocamdata un trafo dacia, scinteia e rosiatica si destul de puternica .Am legat in serie cu alimentare 12 volt, un multimetru digital cu care pot sa monitorizez consumul maxim si minim in mA a montajului, La frecventa 10khz am 400 volt si consum MAX:.380mA. si MIN:250mA,daca maresc frecventa pina la 13.89 khz consumul scade la MIN:140mA MAX: 200mA, dar in acest caz scade si tensiunea in momentul descarcari la circa 250 volt DC..Cum pot sa fac ca cunsumul sa fie cit mai mica dar tensiunea sa nu scada sub 400 volt,Care sunt valorile normale acceptabile in cazul acestei scheme? Cum trebuie sa fac? Reglez frecventa pina la valoarea cind obtin tensiune maxima pe condenzator , si pe urma incerc tatonarea condenzatorului care e in nparalel cu primarul invertorului ca sl scad putin consumul ? sau ce trebuie sa modific ca sa obtin un rendament acceptabil ??? Nu se incalzeste nimic simtibil cu mina , functioneaza fara rezistor intre punte si triac , In punte am folosit diode BA159, Multumesc anticipat pentru eventuale recomandari . Editat Iunie 23, 2020 de Demeter Denes Link spre comentariu
validae Postat Iunie 23, 2020 Partajează Postat Iunie 23, 2020 (editat) Consumul e dependent şi de valoarea condensatorului de stocare, cel de 15uF/400V dar şi de frecvenţa impulsurilor de descărcare.Cu cât impulsurile sunt mai dese, cu atât mai mult va creşte consumul, fiindcă şi condensatorul se încarcă mai des.Dacă aţi construi în locul trafului de reţea inversat un transformator invertor pe ferită, aţi putea să obţineţi rezultate mai bune.Se pot folosi miezuri recuperate de la surse în comutaţie diberse, de tv-uri cu tub sau de la surse PC.Trebuie rebobinate şi realizat un întrefier mic (0,1-0,5mm)ce se tatonează cu grijă, de el depinzând şi tensiunea maximă. Ca să obţineţi maximul de randament de la configuraţia actuală, reglaţi frecvenţa din oscilatorul 555 şi după ce obţineţi maximul de tensiune pe condensator, tatonaţi cu grijă condensatorul din primarul trafului invertor, până obţineţi un consum minim la o tensiune dată.Acolo trebuie urmărită obţinerea unei rezonanţe şi asta poate fi destul de migălos, practic puneţi diverse valori de capacităţi şi vedeţi încotro trebuie dusă capacitatea ca să scadă consumul.Apoi se pun capacităţi mai mici în paralel cu cel ales grosier.Atenţie la condesatorii folosiţi, să fie stabili cu temperatura, altfel reglajul se schimbă în funcţie de temperatura ambiantă şi de cea care se stabilizează în timpul funcţionării. Editat Iunie 23, 2020 de validae Link spre comentariu
frici Postat Iunie 24, 2020 Partajează Postat Iunie 24, 2020 Acum 16 ore, Demeter Denes a spus: Salutare pentru toata lumea. Am nevoie de sfaturile priceputilor in privinta montajului dl validae: Am facut montajul propus de dl.validae invertorul cu un 555 .Tranzistorul invertorului cu IRF730B, Iar partea de descarcare este a lui CSU cu Diac DB3, si tiristor BT145-800R,. Descarcatorul functioneaza corect , dar am nevoie de niste lamuriri. Mentionez ca am folosit ca traf invertor ridicator de tensiune , transformator 6-0-6 v/220 volt 600 mA, Montajul invertor functioneaza, cu valorile rezistentelor care sunt pe schema dl ,validae freCventa generata de NE555 este 13,89kHz, iar factorul de umplere este de 50 %.va rog putina indrumare as i dori sa.l scot din configuratia asta eficienta maxima posibila.Folosesc un condenzator de15 microfarazi la 450 volt,.Am legat la bornele condenzatorului un voltmetru analogic dc si am inceput sa joc cu frecventa , am variat valoarea rezistorului 1kohm care duce alimentarea la pinul 7 al integratului 555 si am observat urmatoarele,: La frecventa in jur de 10 khz tensiunea pe condensator atinge valoarea de 400 volt in momentul descarcari, folosesc deocamdata un trafo dacia, scinteia e rosiatica si destul de puternica .Am legat in serie cu alimentare 12 volt, un multimetru digital cu care pot sa monitorizez consumul maxim si minim in mA a montajului, La frecventa 10khz am 400 volt si consum MAX:.380mA. si MIN:250mA,daca maresc frecventa pina la 13.89 khz consumul scade la MIN:140mA MAX: 200mA, dar in acest caz scade si tensiunea in momentul descarcari la circa 250 volt DC..Cum pot sa fac ca cunsumul sa fie cit mai mica dar tensiunea sa nu scada sub 400 volt,Care sunt valorile normale acceptabile in cazul acestei scheme? Cum trebuie sa fac? Reglez frecventa pina la valoarea cind obtin tensiune maxima pe condenzator , si pe urma incerc tatonarea condenzatorului care e in nparalel cu primarul invertorului ca sl scad putin consumul ? sau ce trebuie sa modific ca sa obtin un rendament acceptabil ??? Nu se incalzeste nimic simtibil cu mina , functioneaza fara rezistor intre punte si triac , In punte am folosit diode BA159, Multumesc anticipat pentru eventuale recomandari . Bună. Dacă folosești traf cu miez de ferosiliciu in convertor(adica traful comandat de IRF),nu-l "comanzi" la frecventă asa mare. (10-13khz). Aceasta frecventa se foloseste mai degrabă la trafurile de ferita. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 24, 2020 Partajează Postat Iunie 24, 2020 Dece nu folositi un convertor Royer. Este rezonant si cu randament foarte bun si ar putea fi facut in jurul unui traf de ATX folosind redresare cu dublare de tensiune pt tensiunea de iesire. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 24, 2020 Partajează Postat Iunie 24, 2020 Pentru că eu, de exemplu, nu folosesc mereu acelaşi miez de ferită, iar determinarea caracteristicilor şi recalcularea schemei ar dura mai mult decât reglarea frecvenţei lui 555 şi tatonarea unui condensator rezonant în primar. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 24, 2020 Partajează Postat Iunie 24, 2020 Traf de sursa ATX cu bobinajului original conectat invers și folosind bobinele de la 5V cu priza mediana și primarul original ca secundar. Trebuie doar făcută o bibina de 3-4 spire pt comanda tranzistoarele în baze (cu rezistenta serie). Redresarea de la iesire poate fi cu dublare de tensiune pt tensiuni de ieșire mai mari. Link spre comentariu
Demeter Denes Postat Iunie 24, 2020 Partajează Postat Iunie 24, 2020 Multumesc frumos pentru sfaturile date , am facut urgent pentru un prieten , cu componente ce am avut la indemina , dar in viitor voi face experimente cu bobinarea trafo inverter cu miez ferita , pentru ca am mai multe demontate /recuperate noroc ca nu am aruncat .Am tatonat in primarul invertorului pe acel condenzator si la o valoare de60 nf am gasit cel mai mic consum 85 mA si 150 mA in momentul descarcari , am lasat asa ,Tensiunea pe condensator cam 350 v nu am fortat mai mult orcum nu foloseste cu sirma lunga numai in jurul casei pentru citeva animale .Calcului transformatorului cu miez ferita din pacate nu stiu cum se calculeaza...Oricum multumesvc pentru sfaturile date, Link spre comentariu
lm80 Postat Iulie 1, 2020 Partajează Postat Iulie 1, 2020 Buna ziua, solicit ajutor referitor la unitatea de generare tensiune, este marca SOLTER varianta cu descarcare de pe condensator si o lampa mica cu descarcare in gaze pentru control. tensiunea pe cond ajunge pana la 300-350 v are loc descarcarea ritmica, se vede asta si pe lampa de control dar nu face " inalta tensiune". concomitent cu descarcarea condului se aude si o pocnitura in traf( specifica unui arc electric). Banuiesc ca este transformatorul defect . Cu ce ma sfatuiti sa inlocuiesc transformatorul . incerc sa atasezi poze cu acesta . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum