Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

On 3/5/2020 at 2:00 PM, validae said:

Transformatorul de înaltă tensiune la garduri trebuie să aibă o tensiune de 5 - 10kV şi să fie capabil să menţină minim 4kV în cele mai vitrege condiţii (de ex. pe rezistenţă de sarcină de 500 Ohmi), altfel fuge porcul mistreţ cu gardul pe nas...

Poate sesebe se refera la folosirea unui traf de sursă ATX la invertorul primar (ridicător de la 12V la 300-400V) cu care încarci condensatorul trafului de impuls.Aia s-ar putea, dar eu n-am reuşit până acum, deşi mă gândisem la posibilitatea asta.Dar am folosit în schimb miezuri din surse ATX pe care le-am rebobinat, orientativ în primar am dat circa 100sp şi în secundar circa 500-700 spire.

Salutare ! Am urmărit toate postările pe tema gard electricifat. Am făcut 3 scheme diferite, acum sunt la cea a lui CSU. Am reuşit şi am bobinat două trafuri dupa indicaţiile

lui Validae.  Cu ce conductor aţi bobinat primarul şi secundarul (pe trafo de pe sursele ATX) ? Oare un traf chooper din surse în comutaţie tv, nu ar merge ca invertor principal? Mulţumesc ! 

Editat de Noxxxy
Link spre comentariu

Primarul cu 0,35 - 0,4mm şi secundarul cu 0,1- 0,12mm în funcţie de spaţiul de bobinaj disponibil.Transformatorul invertor se poate miniaturiza foarte mult dacă se folosesc drivere de surse în comutaţie, ca idee vă puteţi uita la trafurile folosite la flash-urile aparatelor foto de unică folosinţă.Au un volum total (miez plus bobine) de circa 1cm3 şi scot tensiuni de 300V, încărcând un condensator de circa 100uF în câteva secunde.Un traf chopper recuperat din surse în comutaţie nu poate fi folosit ca atare pe post de invertor ridicător, trebuie rebobinat.....

Editat de validae
Link spre comentariu
3 hours ago, validae said:

Primarul cu 0,35 - 0,4mm şi secundarul cu 0,1- 0,12mm în funcţie de spaţiul de bobinaj disponibil.Transformatorul invertor se poate miniaturiza foarte mult dacă se folosesc drivere de surse în comutaţie, ca idee vă puteţi uita la trafurile folosite la flash-urile aparatelor foto de unică folosinţă.Au un volum total (miez plus bobine) de circa 1cm3 şi scot tensiuni de 300V, încărcând un condensator de circa 100uF în câteva secunde.Un traf chopper recuperat din surse în comutaţie nu poate fi folosit ca atare pe post de invertor ridicător, trebuie rebobinat.....

Am să încerc să confecţionez unul .Mulţumesc de informaţii.

Link spre comentariu
On 9/30/2018 at 8:25 PM, validae said:

Dacă nu ai pus rezistența de 2k între puntea redresoare și tiristor sau triac, e posibil să rămână blocat uneori.....

Salutare! Am realizat montajul din schema postată de CSU (cu mici modificări). Bobina este contruită de mine după indicaţiile date pe elforum, totul este ok .Dar, am lăsat montajul să funcţioneze  (nesupravegheat) şi l-am găsit oprit. După verificare am constatat că  tiristorul BT151 în scurt, şi ne555 defect. Am văzut discuţia legată de introducerea unui rezistor de 1-2K  5W între punte şi tiristor . Soluţia este şi pentru acestă schemă? Dacă da.....unde conectez rezistorul în puntul A sau B de pe schema pusă. Mulţumesc anticipat!

WWW.jpg

Link spre comentariu

În punctul B întrerupi şi pui rezistorul.Fără el triacul poate rămâne în conducţie şi scurtcircuitează secundarul transformatorului, cauzând defectarea tranzistorului şi implicit a integratului.

Schemele mai evoluate opresc oscilatorul invertorului în momentul amorsării triacului, tocmai pentru a împiedica fenomenul descris.

Link spre comentariu
2 hours ago, validae said:

În punctul B întrerupi şi pui rezistorul.Fără el triacul poate rămâne în conducţie şi scurtcircuitează secundarul transformatorului, cauzând defectarea tranzistorului şi implicit a integratului.

Schemele mai evoluate opresc oscilatorul invertorului în momentul amorsării triacului, tocmai pentru a împiedica fenomenul descris.

Cea cu două 555 - uri (postată de dvs.pag.21) este mai eficintă ca aceasta ...mă refer la faptul dacă are dezvolta o putere mai mare? Îmi puteţi da o schemă mai recentă (cu descarcare capacitivă), testă cu performanţe mai bune? Am făcut multe montaje cu bobine auto, fără gard sunt super ok , dar când conectez gardul ...lasă de dorit . Mă interesează pentru un gard de 2-3 km .Mulţumesc !

Link spre comentariu

Dacă vrei eficienţă mare, trebuie să foloseşti transformator de impuls serios, cu sârmă de 0,25-0,3mm în secundar, tensiune primară şi capacitate mari.Bobinele de inducţie auto nu sunt eficiente întotdeauna, doar anumite modele sunt suficient de puternice.

Link spre comentariu
52 minutes ago, validae said:

Dacă vrei eficienţă mare, trebuie să foloseşti transformator de impuls serios, cu sârmă de 0,25-0,3mm în secundar, tensiune primară şi capacitate mari.Bobinele de inducţie auto nu sunt eficiente întotdeauna, doar anumite modele sunt suficient de puternice.

În tocmai, am construit o bobină cu 36 sp cu 1.4  în primar şi 1200 sp cu 0,5 în secundar iar a doua cu 30 sp cu 1 mm şi 1100 sp cu 0,4 secundar (izolate cu folie din peturi de plastic, hârtie şi silicon transparent universal, capatele izolate cu silicon alb ) cred că sunt suficient de mari. Poate ar trebuie şi o schema cu mai multe triace în final. Aş încerca următoarea schema .....cum mă sfătuţi ? E ok ? 

Oztules elec fence circuit.jpg

20200527_221148.jpg

20200527_221140.jpg

Editat de Noxxxy
Link spre comentariu

Cu aşa traf monstruos nu ar trebui să ai probleme, mai trebuie să-i descarci în primar circa 300-400V dintr-un condensator de 14-20uF.Dacă foloseşti mai mulţi triaci în paralel, trebuie să fie de acelaşi tip şi lot de fabricaţie, ca să aibă aceleaşi caracteristici.Preferabil ar fi un singur triac de curent mare...

Link spre comentariu
9 minutes ago, validae said:

Cu aşa traf monstruos nu ar trebui să ai probleme, mai trebuie să-i descarci în primar circa 300-400V dintr-un condensator de 14-20uF.Dacă foloseşti mai mulţi triaci în paralel, trebuie să fie de acelaşi tip şi lot de fabricaţie, ca să aibă aceleaşi caracteristici.Preferabil ar fi un singur triac de curent mare...

Am obţinut tensiunea între 360- 410v pe condensatorul de 30uf (20+10) prin tatonarea valorilor componentelor ...Deci am să merg pe aceeaşi schema cu eventuale modificări pe etajul final. Este normal să se audă un ţiuit atunci când încarcă condensatorul ?Mulţumesc pentru tot! 

Editat de Noxxxy
Link spre comentariu
1 hour ago, Noxxxy said:

Am obţinut tensiunea între 360- 410v pe condensatorul de 30uf (20+10) prin tatonarea valorilor componentelor ...Deci am să merg pe aceeaşi schema cu eventuale modificări pe etajul final. Este normal să se audă un ţiuit atunci când încarcă condensatorul ?Mulţumesc pentru tot! 

Aş mai avea o întrebare ...afectează cu ceva dacă conductorul bobinei secundare are una sau două lipiri ? Am folosit conductor de pe nişte bobine (cu acceaşi grosime) care aveau doar 600 spire. Lipiturile au fost izolate foarte bine, fiind lipite fir lângă fir pe lungime de 5mm.

Link spre comentariu
On 5/28/2020 at 6:38 AM, validae said:

Nu are nicio importanţă de câte ori e înnădit, trebuie doar bine izolat.

Salut ! Revin cu câteva întrebări asupra montajului meu. Am obţinut tensiunea de 428V pe condensator, oare este prea mare ? Descărcarea e sănatoasă (se vede în poză), aproximativ 10 - -12mm, dar groasă. Am încercat să introduc acel rezistor de 1-2 Kohmi între punte şi tiristor, dar nu mai funcţionează deloc montajul. Aşa că am renunţa la rezistor. Problema e alta...se defectează diacul DB3 (câteodată şi tiristorul) ...nu ştiu cauza, am ars vreo 4 .....oare trebuie un alt tip pe tensiune mai mare (de ex: NTE 64121,5A, 56-70V) ? Trebuie să scad tensinea sub 400v pe condensator, sau ce trebuie facut ? Multumesc!

1.jpg

Link spre comentariu

Triacul folosit trebuie să aibă tensiunea de lucru de minim 600V și un curent de minim 10A, preferabil mult mai mare.Eu folosesc de obicei triac de 700V și 40A și nu mi s-a ars vreodată.Se pot pune mai mulți în paralel, dar trebuie să fie identici.

Link spre comentariu
7 hours ago, validae said:

Triacul folosit trebuie să aibă tensiunea de lucru de minim 600V și un curent de minim 10A, preferabil mult mai mare.Eu folosesc de obicei triac de 700V și 40A și nu mi s-a ars vreodată.Se pot pune mai mulți în paralel, dar trebuie să fie identici.

Am folosit BTA16 /800, am să încerc cu 3 în paralel sau mai mari. Dar diac....de care să pun ?  Este normal ţiuitul în trafo driver 220-6v ? Pentru a proteja circuitul integrat 555 în loc de zenerul de 16-24 V , nu pot pune un stabilizatir de 12v doar pe el?  Scuzaţi-mi insistenţa şi şi faptul că vă deranjez ! Mulţumesc !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări