Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

În lipsa unei sarcini pe ieşirea bobinei de înaltă, tensiunea în gol poate ajunge la valori distructive, fiindcă poate străpunge izolaţia dintre straturi sau conturnează pe exterior.Un eclator (descărcător) dimensionat corespunzător tensiunii maxime suportate în siguranţă, protejează bobina prin limitarea tensiunii la valori sigure.Dacă pe gard (în sarcină) tensiunea bobinei scade de exemplu la circa 7-8kV şi în gol poţi avea şi 15-20kV, e mai înţelept să limitezi tensiunea ,,în gol,, la un maxim de 10kV.Altfel, rămasă accidental fără sarcină (gard rupt) tensiunea poate ajunge la maximul posibil şi funcţionând continuu în gol va străpunge în scurt timp izolaţia....

Link spre comentariu

@KissAttila....Durata maximă a descărcării (de la zero-vârf-zero ) o fi aia de-o spui, dar eu mă gândesc dacă şi energia eficace (rms) transferată sarcinii nu e cumva mult mai mică din cauza formei de undă, care nu e una dreptunghiulară.Cam ca şi cum impulsul eficace ar fi ceva mai scurt în realitate. La un impuls dreptunghiular factorul de umplere e de 100%, dar acolo e ceva mai puţin, tensiunea are un front crescător puternic alungit.Aici l-aş ruga pe dl. @miticamy dacă e dispus să ne scoată din ceaţă, dânsul e mai pregătit cu osciloscoapele şi interpretarea formelor de undă.

Editat de validae
Link spre comentariu

Conform pozelor de pe pagina anterioara masuratoarea pare sa fie facuta la iesirea unui divizor conectat la iesirea de inalta tensiune.

Avind in vedere latimea foarte mica a pulsului si faptul ca divizorul de tensiune nu este compensat in frecventa, pulsul este puternic integrat si nu reflecta forma exacta de la iesirea de inalta tensiune.

Pt vizualizare corecta cu osciloscopul trebuie un divizor compensat in frecventa, divizor care sa aiba in paralel cu fiecare rezistor cite un condesator de citiva picofarazi si tensiune foarte mare. Valoarea condesatorilor se poate calcula foarte usor (fiind invers proportionala cu valoarea rezistorilor) tinindu-se cont ca sonda osciloscopului are si ea o anumita capacitate de intrare: 8-15pF in functie de model.

Link spre comentariu
La 10.11.2019 la 11:00, eugenbosss a spus:

In sarcina ce tensiune ai

In sarcina, 10 rezistente de 47 Ohmi/ 2W in serie legat la iesirea de inalta tensiune, tensiunea de iesire este limitat de eclator la circa 10kV. Vezi foto cu liniarul.

Fara eclator nu am incercat de teama sa nu cumva sa ard osciloscopul, daca ceva scapa de sub control.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări