validae Postat Noiembrie 2, 2019 Partajează Postat Noiembrie 2, 2019 În lipsa unei sarcini pe ieşirea bobinei de înaltă, tensiunea în gol poate ajunge la valori distructive, fiindcă poate străpunge izolaţia dintre straturi sau conturnează pe exterior.Un eclator (descărcător) dimensionat corespunzător tensiunii maxime suportate în siguranţă, protejează bobina prin limitarea tensiunii la valori sigure.Dacă pe gard (în sarcină) tensiunea bobinei scade de exemplu la circa 7-8kV şi în gol poţi avea şi 15-20kV, e mai înţelept să limitezi tensiunea ,,în gol,, la un maxim de 10kV.Altfel, rămasă accidental fără sarcină (gard rupt) tensiunea poate ajunge la maximul posibil şi funcţionând continuu în gol va străpunge în scurt timp izolaţia.... Link spre comentariu
nik6868 Postat Noiembrie 2, 2019 Partajează Postat Noiembrie 2, 2019 Foarte corecta explicatia de mai sus lui Val! Link spre comentariu
KissAttila Postat Noiembrie 9, 2019 Partajează Postat Noiembrie 9, 2019 Salut Validae, Am facut eu masuratorile, nu stiu cat sunt de relevante. Link spre comentariu
frici Postat Noiembrie 9, 2019 Partajează Postat Noiembrie 9, 2019 Acum 7 minute, KissAttila a spus: Salut Validae, Am facut eu masuratorile, nu stiu cat sunt de relevante. Salut. Traf de înaltă pe ferită??ce ferită e ? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 9, 2019 Partajează Postat Noiembrie 9, 2019 @frici...Orice miez de ferită cu suficientă fereastră pentru bobinaj merge.Poţi folosi miezuri de traf de linii din vechile televizoare alb/negru sau din CRT-uri, sunt şi modele cu fereastră mai mare. @KissAttila...văd că durata impulsului e mult sub milisecunda pe care o estimasem. Link spre comentariu
KissAttila Postat Noiembrie 10, 2019 Partajează Postat Noiembrie 10, 2019 Acest miez e ETD59, dar am facut si pe ETD49. Link spre comentariu
KissAttila Postat Noiembrie 10, 2019 Partajează Postat Noiembrie 10, 2019 Validae, eu as spune ca descarcarea dureaza 2,4 milisecunde. Bineinteles daca nu gresesc undeva. La fel, daca nu este gresit undeva, rezulta o putere (prea)mare a gardului. Link spre comentariu
eugenbosss Postat Noiembrie 10, 2019 Partajează Postat Noiembrie 10, 2019 (editat) Acum 19 ore, KissAttila a spus: Salut Validae, Am facut eu masuratorile, nu stiu cat sunt de relevante Pe secundar cate spire ai intrat e59 Editat Noiembrie 10, 2019 de validae Nu mai cita toată postarea, ocupă toată pagina cu pozele... Link spre comentariu
KissAttila Postat Noiembrie 10, 2019 Partajează Postat Noiembrie 10, 2019 Salut eugenbosss, Daca Te uiti atent pe carcasa Trafo vei vedea. Primarul are 25 spire cu sarma cu diametrul de 1,2 mm., iar secundarul 729 spire cu diametrul de 0,20 mm. Sunt 729spire, fiindca asa s-a nimerit. Tensiunea de pe C de lucru, care are 20uF, este circa 550V. Link spre comentariu
eugenbosss Postat Noiembrie 10, 2019 Partajează Postat Noiembrie 10, 2019 In sarcina ce tensiune ai Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 10, 2019 Partajează Postat Noiembrie 10, 2019 (editat) @KissAttila....Durata maximă a descărcării (de la zero-vârf-zero ) o fi aia de-o spui, dar eu mă gândesc dacă şi energia eficace (rms) transferată sarcinii nu e cumva mult mai mică din cauza formei de undă, care nu e una dreptunghiulară.Cam ca şi cum impulsul eficace ar fi ceva mai scurt în realitate. La un impuls dreptunghiular factorul de umplere e de 100%, dar acolo e ceva mai puţin, tensiunea are un front crescător puternic alungit.Aici l-aş ruga pe dl. @miticamy dacă e dispus să ne scoată din ceaţă, dânsul e mai pregătit cu osciloscoapele şi interpretarea formelor de undă. Editat Noiembrie 10, 2019 de validae Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 10, 2019 Partajează Postat Noiembrie 10, 2019 O oscilograma trebuie insotita de punctul de pe schema in care s-a facut masuratoarea. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 11, 2019 Partajează Postat Noiembrie 11, 2019 Conform pozelor de pe pagina anterioara masuratoarea pare sa fie facuta la iesirea unui divizor conectat la iesirea de inalta tensiune. Avind in vedere latimea foarte mica a pulsului si faptul ca divizorul de tensiune nu este compensat in frecventa, pulsul este puternic integrat si nu reflecta forma exacta de la iesirea de inalta tensiune. Pt vizualizare corecta cu osciloscopul trebuie un divizor compensat in frecventa, divizor care sa aiba in paralel cu fiecare rezistor cite un condesator de citiva picofarazi si tensiune foarte mare. Valoarea condesatorilor se poate calcula foarte usor (fiind invers proportionala cu valoarea rezistorilor) tinindu-se cont ca sonda osciloscopului are si ea o anumita capacitate de intrare: 8-15pF in functie de model. Link spre comentariu
KissAttila Postat Noiembrie 11, 2019 Partajează Postat Noiembrie 11, 2019 Salut Sesebe, Daca aduci cursorul pe imagine pe josul paginii apare descrierea fotografiei. Da, este un divizor de tensiune alcatuit din 10 bucati rezistente de 47 Ohmi cu puterea de 2 Wati fiecare. Nu cred ca voi avea condensatori potriviti sa pun in paralel cu R de sarcina. Link spre comentariu
KissAttila Postat Noiembrie 11, 2019 Partajează Postat Noiembrie 11, 2019 La 10.11.2019 la 11:00, eugenbosss a spus: In sarcina ce tensiune ai In sarcina, 10 rezistente de 47 Ohmi/ 2W in serie legat la iesirea de inalta tensiune, tensiunea de iesire este limitat de eclator la circa 10kV. Vezi foto cu liniarul. Fara eclator nu am incercat de teama sa nu cumva sa ard osciloscopul, daca ceva scapa de sub control. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum