Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

Am facut si eu multe garduri pe schema propusa de csu, cu unele modificari...

La primele 40 de aparate am folosit trafuri de 220v 2x9v la 100ma , din care 5 au picat(se incinge infasurarea de 9v pana intra in scc)

Acum am montat 13 buc cu traf de 220v  2x9v la 400ma si merg mult mai bine

R8 de 470r pe schema am pus de la 2k2 pana la 6k8 functie de transformatorul folosit... am mai folosit diverse din recuperari si am jonglat valoarea acesteia pentru a ridica tensiunea pe cond la cca 330v-360v functie de animal

Condul c4 am montat numai de 14uf la 450v, iar triacul bta16/600

Ca tranzistor am folosit recuperati din  tv, de linii, din sursa, cu sau fara dioda

Bobina: 30 spire fi 1mm iar secundarul cca 1850 spire fi 0,4mm pentru urs si mistreti si 1650 sp fi 0,4mm pentru domestice.

Am folosit pana acum peste 8kg de sarma de 0,4mm!!!

Au fost testate la greu in zona barajului Vidraru la pensiuni si parcari private si au facut fata cu brio!

Link spre comentariu
Acum 2 minute, legionaru a spus:

Pentru urs, ca asta vor toti aici, e tocmai bun... daca metoda de calcul, tensiunea pe cond înmulțit  cu 30, avem între 9000v si max 12000v. Pe tester îmi aprinde 5 beculețe din 6, pe sarcina!

Am ințeles. E super atunci!

Editat de frici
Link spre comentariu

E un calcul propus de dl. Validae... cauta in urma...raportul bobinei  de ht era de 1:40 deci la 30spire in primar avem 1200spire in secundar. Eu am mărit la 1:60 fiindcă  am facut majoritatea montajelor pentru urs. Cu 470r  propus de csu  tensiunea pe cond era sub 200v, el spunea ca a obținut 0,25 jouli suficient pentru ce-i trebuia lui... eu prin marirea valorii acestui rezistor,nu mai mult de 6k8 am ajuns la 370v pe cond.

Link spre comentariu

Acel număr de spire pentru primarul bobinei nu e calculat efectiv de mine, eu am ales acest număr de spire studiind realizarea unor transformatoare similare folosite la invertoare.Numărul mic de spire e permis de faptul că fiind o bobină cu circuit deschis, sau cu întrefier mare, apariția saturației e improbabilă.Un număr mai mare de spire în primar ar duce automat la mărirea numărului de spire și în secundar, pentru păstrarea raportului de transformare, deci la o bobină mare grea și scumpă.Cine nu are probleme cu volumul ocupat de electrificator poate supradimensiona bobina, folosind chiar și sârmă de 0,5mm în secundar și un raport care să permită tensiuni de 20-30kV.Dar vă previn asupra faptului că există riscuri mari pentru oamenii ce ar putea intra în contact cu astfel de electrificator și de necesitatea folosirii unor izolatori mult mai buni decât cei uzuali.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări