Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

Acum 55 minute, validae a spus:

E o rezistenţă de putere ceramică de 500-1000 Ohmi/6W , nimic deosebit.Se pot înseria mai multe rezistenţe de valoare mai mică (pe cât posibil egale) şi puterea de minim 1W.Chiar e recomandat asta, dat fiind că tensiunea e mare şi pot apărea conturnări de suprafaţă....ideal ar fi să introduceţi ,,cârnatul,, de rezistenţe într-un tub izolator umplut cu silicon transparent.Rezistenţa se leagă direct la bornele de ieşire alebobinei, împreună cu testerul a cărui poză am prezentat-o...

Ok,am ințeles!mulțumesc.

Link spre comentariu

Si eu am facut bobina, cu sarma de 0,5 dar, nu am pus mai mult de 1200 de spire. Nu am avut sarma mai subtire iar scanteia e rosiatica si groasa. Deci, nu trebuie sarma mai groasa de 0,4 maxim 0,5 si daca punem de 0,5 1000- 1200 de spire  ajung pentru ca, trebuie sa speriem animalele nu sa le ucidem. Trebuie sa tinem cont si de securitatea omului  ca, am vazut multi curosi care incercau gardul, punand mana pe el.

Editat de validae
litere lipsă...
Link spre comentariu
On Monday, May 13, 2019 at 11:55 AM, nelu12 said:

Salutare!

mi-a venit la reparat un aparat de gard electric facut cu transformator de linii si cu 2 circuite integrate primul e 555 dar al doilea nu se vede ce e scris pe el. Are 16 pini. Daca stie careva ce integrat e al doilea, sau o schema ...

Mersi

Probabil e un TL497.O imagine ar fi de ajutor.Arata asa cumva?

getfile.php(13).jpg

gard.jpg

Editat de nik6868
Link spre comentariu

Saptamana asta, am primit niste sarma de 0,35 de la un prieten si am facut o bobina, cu 1350 spire. Am primit si niste hartie de condesator, pentru izolatie intre straturi. Am luat banda dublu adeziva pentru lipit oglinzi si diferite obiecte am pus la fiecare strat,hartie de condesator, peste care am  pus, banda dublu adeziva. Banda, ( am folosit-o in loc de silicon) ajuta sa stea firul lipit si daca il  scapi firul din greseala. Este o banda subtire si moale de iese printre spre daca bobinezi strans. Am introdus bobina in lac, lasat sa se usuce, apoi introdusa in tub de plastic, punand silicon transparent la capete. Am facut si testerul postat de @validae la pagina 21 gardul cu descarcare capacitiva, il pot regla intre 1000 si 4000 volti. Am incercat sa pun testerul pe cel multiscanteie cu doua circuite integrate pe acela, nu arata nimic cred, ca trebuie alt tip de tester. Dar cele multiscanteie nu ma mai intereseaza. Rezistenta de incercare am pus-o de 750 ohmi 5w si am montato in carcasa testerului asta nu stiu daca am facut bine, dar functioneaza. Testerul l-am introdus intr-un tub de apa, de 32mm becurile cu neon, am luat din intrerupatoarele de la niste prelungitoare. Acuma, nu stiu daca va da aceleasi rezultate gardul, dupa ce intind sarma vreau sa-l folosesc, pentru mistreti la porumb.

Editat de ioan56
Link spre comentariu

Buna tuturor.Am facut si eu un gard,destul de puternic cu doua 555 si descarcare capacitiva. In invertor am 600 de volti(dupa puntea redresoare),iar la iesire am 12 kv(eclatorul are distanta intre electrozi de 12 mm).Se vede scanteia cat e de puternica si "arde"cablajul eclatorului.Am verificat tensiunea la iesire cu un tester dedicat(Chapron)cu"scala"pana la 16kv.Am pus o sarcina de aprox.580 ohmi(doua rezistente de 220 ohmi/5w cu una de 150 ohmi/5w,inseriate) si dupa cum se vede in imagini,tensiunea la iesire e tot mare,si scaderea nesemnificativa.

Electric Fence.jpg

Tester2.jpg

Tester1.jpg

62081945_319301825679217_7273213913875873792_n.jpg

Editat de nik6868
Link spre comentariu
La Thursday, July 12, 2018 la 20:30, validae a spus:

Aseară am testat un model de bobină pe miez de ferită, recuperat din traf de linii de monitor CRT. Am bobinat pe un tub PVC de 15mm diametru, primarul cu 30 spire și sârmă de 0,8mm. Apoi după două straturi de folie de poliester, am început secundarul, cu straturi de câte 70 spire și sârmă de 0,3mm. Fiecare strat are un spațiu lateral de circa 8mm și am uns bine fiecare strat de spire cu silicon transparent universal, apoi peste un strat de folie poliester ca izolație. Se apasă bine fiecare strat de poliester, pentru eliminarea aerului prins între spire, apoi se bobinează strâns fiecare strat de sârmă, astfel fiind și  eliminat aerul prins sub stratul  dedesubt și impregnându-se mai bine cu silicon stratul inferior.După ce am bobinat 900 spire, am adăugat două straturi de bandă de polietilenă și două de scoci de 5kV (85 Lei rola la Adelaida !!!) și am lăsat traful la uscat cam o oră. Rezultatul e foarte mulțumitor, o scânteie puternică, dat fiind că sârma de 0,3mm are o rezistență mică și permite curenți mari în  impuls...iar tensiunea pe o sarcină de 5k a fost de 5kV, adică impulsuri cu un vârf de 1A !  E clar că iarba ce atinge firul gardului va fi arsă....

de47ZQ7.jpg

h441u9n.jpg

ydrpUbf.jpg

v6GM6Dj.jpg

Foarte interesanta solutia cu folosirea trafurilor din monitoarele CRT.Sunt mici ,dar ce tensiune scoate la iesire(fara sarcina de 500 ohm cobectata)?Incape bobinajul descris in postare pe un miez atat de mic?Presupun ca se face referire la ferita cu cotele din imaginea atasata(cu aproximatie, toate monitoarele au aceste trafuri),sau ati folosit alt gen de ferite cu alte cote?

62120825_845950475797945_1732616942809776128_n.jpg

Editat de nik6868
Link spre comentariu
La 11.06.2018 la 22:03, eugenbosss a spus:

salut am eu niste aparate gard electric se mai pot repara ?

atasez niste poze componente pe smd

20180611_212847.jpg

20180611_212912.jpg

Sigur ca se pot repara.Am mai reparat Corral.Zilele trecute am reparat unul(Corral B170)la care era ars tranzistorul smd ce comanda traful acela micut,oscilator.L-am inlocuit cu un BC638 tht(am dat gauri cu 0,8 si l-am montat pe parte cealalta)si merge perfect.Daca e nevoie revin cu imagini.Reparatia nu e chiar "artistica",dar e perfect functionala

62191029_365876400730108_400433330153062400_n.jpg

62247476_418337522356181_3539463534813380608_n.jpg

62191029_365876400730108_400433330153062400_n.jpg

62487639_2309695439123878_1032143936161841152_n.jpg

62338599_438960343348357_8968292271287959552_n.jpg

Editat de validae
erori de tipar
Link spre comentariu
Acum 51 minute, nik6868 a spus:

Foarte interesanta solutia cu folosirea trafurilor din monitoarele CRT.Sunt mici ,dar ce tensiune scoate la iesire(fara sarcina de 500 ohm cobectata)?Incape bobinajul descris in postare pe un miez atat de mic?Presupun ca se face referire la ferita cu cotele din imaginea atasata(cu aproximatie, toate monitoarele au aceste trafuri),sau ati folosit alt gen de ferite cu alte cote?

62120825_845950475797945_1732616942809776128_n.jpg

Am folosit în acele poză exact modelul din imagine.Iniţial eu foloseam doar miezuri din tole tip I, dar folosirea unui circuit magnetic închis e mai avantajoasă, mai ales dacă se foloseşte şi sârmă de 0,3mm în secundar.Când îmi amintesc ce mă chinuiam să fierb bobinele în parafină prima dată, nu ştiu cum de nu mi-a venit mai demult ideea izolării cu silicon.....

Link spre comentariu

si au incaput atatea spire?! Ce tensiune scoate la iesire(ma refer la o schema cu descarcare capacitiva,unde condensatorul e de minim 8uF/450v)?Da,intradevar,siliconul e un material f.bun.Unul din colegii de pe forum(firma ce fwce de mult garduri cunoscute),face doar generatoare fara transformator invertor si fara ca piesele sa fie plantate pe cablaj imprimat! Doar in aer,ceolofan si"ingropate"in silicon.

Editat de nik6868
Link spre comentariu

Spirele au încăput, fiindcă bobinez foarte strâns, oricum trebuie să mai las şi minim 5-8mm la capete spaţiu. Nu pot spune exact ce tensiune are în gol,  fiindcă oricum în gol îmi străpungea testerul de 6kV.....probabil undeva pe la10kV.Se poate deduce din raportul de transformare care e de 30 şi-l înmulţeşti cu tensiunea aplicată primarului de condensatorul de impuls.Dacă ai pe condensator 300-400V te aştepţi la 9-12kV. Dar repet, e periculos să testezi tensiunea maximă,,în gol,, prin depărtarea firelor până nu mai scânteiază, fiindcă tensiunea înaltă caută o cale de descărcare şi de obicei străpunge ceva....dacă nu aerul, atunci izolaţia dintre straturi.

Editat de validae
litere lipsă...
Link spre comentariu

Nu,nu ma refeream"in gol"fara eclator,asta-i clar ca va strapunge pe oriunde apuca mai repede.Ma refeream in gol fara sarcina rezistiva de 500 ohmi.In ce priveste tensiunea de descarcare a condensatorului(asta daca vrem sa calculam jouli)iar nu constitue o problema,avand ib vedere sectiunea sarmei din primar si timpul scurt al impulsului de descarcare.Oricum,pe un traf atat de mic ce asigura mwcar un 6-8 kv e super.Sa nu uitam ca majoritatea Corral-urilor cu 0,25 jouli si 5-6 kv(desi in instructinile lor zic ca au 9,5kv)sunt "pistol cu apa"fata de un aparat homemade,facut bine.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La Thursday, September 27, 2018 la 15:31, Andrei Anitas a spus:

Salutare,

Am un gard electric pe un perimetru de 5HA, am avut un generator cumparat din comert( 5J pe un tester de gard electronic arata tensiune de 9800V) la care din nefericire m-am curentat si eu si simteam curentul de parca ma lovea cineva. Un vecin si-a luat si el un generator ca sa isi faca si el un gard si l-am testat la mine. Are un aparat tot din comert de 6J, masurata tensiunea pe fir 12500V. Problema e ca iarasi din greseala am atins firul si m-am curentat, dar foarte slab efectul. De ce?

Pt ca multi"producatori"scriu la misto' o valoare mare(Jouli)sa-si vanda marfa.Oficial,si serios,exista doar doua tipuri de notificare si omologare.Energia stocata(storage)functie de capacitorul din aparat si energia in impuls(adica cu sarcina de 500 ohmi/10nf),concret cu ce"ramai"in timpul impulsului cand animalul,iarba,etc este sub impuls.De aceea se verifica(si producatorii seriosii au in instructiunile cu caracteristici tehnice,ambele notificari),energia in gol si in sarcina.Evident vorbim de generatoarele serioase,cu descarcare capacitiva,nu"jucariile"inductive.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări