Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

E foarte bună, iar dacă după fiecare strat de bobinaj se aplică un strat generos de silicon universal transparent, bobina aia nu mai are moarte.Inițial le fierbeam în parafină, dar e un proces greoi și periculos, ultimele transformatoare le-am făcut exclusiv cu izolație de silicon.Am arătat practic și cu poze cum am procedat.

Link spre comentariu

E foarte bună și rășina, dar e casantă și mult mai scumpă, plus că siliconul se întărește mai greu și-ți dă posibilitatea să refaci ceva ce nu a ieșit cum voiai, pe când rășina se întărește repede și e greu de înlăturat....

Alt aspect e comportamentul rășinii la străpungere sau conturnare, am observat că siliconul se comportă mult mai bine chiar în caz de străpungeri repetate, rășina tinde să se carbonizeze și să lase trasee conductive după străpungeri.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Schema cu descărcare capacitivă cu două 555 nu am făcut-o niciodată pe cablaj corodat, ci pe cablaj tip Perfboard.De mult timp nu mai fac cablaje clasice, nu mai am răbdare să desenez sau să corodez, iar Perfboard-ul e deja găurit și e foarte ușor de realizat orice schemă pe el.Am și arătat de altfel cum am realizat practic cablajul la schema cu descărcare capacitivă.Poate dacă vrea colegul @frici să vă dea schema de cablaj, am văzut că a realizat-o prin metoda clasică.

Editat de validae
Link spre comentariu

Buna

Am si eu o problema cu ceva pisici.Pe care vreau sa le "disciplinez".

Am o masa pe scara exterioara(sub o copertina).Bineanteles ca pisicile se urca pe ea.

Si bineanteles ca se umple de "urme" cand e umezeala afara.

Cum as putea sa le "electrocutez" de cateva ori.In mod sigur nu se vor mai urca pe masa.

De cativa ani am construit un "paznic" electronic pentru un var care avea cateva vaci.Mi-a fost frica

sa verific "personal" daca e eficient aparatul,asa ca am pus labele pisicii pe borne.A avut un reflex 

neasteptat.Ma bucur ca nu am fost zgariat.

Nu stiu cum as putea aplica ideea pentru a nu se mai urca pe masa.

Orice idee este de folos.

Multumesc.

Spor tuturor.

Alex

Link spre comentariu

Cablajul schemei lui Chemelec, cea cu trei 555 și frecvența/lățimea impulsului reglabile, este postată chiar pe site-ul autorului, alături de alte amănunte foarte utile.

http://chemelec.com/Projects/Fencer-2/Fencer-2.htm Există şi electrificatoare de gard comerciale făcute după schema lui.Dar e cu bobină de inducție clasică și acumulare inductivă de energie, nu cu descărcare capacitivă cum fac eu.E foarte puternică schema, chiar periculoasă, fiindcă am făcut-o și eu odată.Dar dezavantajul ei e că are consum mare din sursa de 12V, iar dacă nu o folosești cu un acumulator (cel mai recomandat)atunci ai nevoie de un adaptor serios, capabil să dea câțiva Amperi.Altfel nu obții putere maximă din bobină, dată fiind tensiunea mică ce e aplicată bobinei.Schema capacitivă aplică bobinei impulsuri de 200-300Vc.c. și impulsurile sunt foarte puternice dar și scurte, deci riscul de accidente e redus.Cu schema lui Chemelec însă, poți omorî pe cineva fiindcă omul e supus unui tren de impulsuri repetate la scurt timp, deci dacă pune mâna pe fir nu prea mai are timp să-și revină, ca după ,,monoimpulsul,, dat de cea capacitivă.Am avut cazuri când unii neavizați au atins garduri electrificate după schema capacitivă și au fost doborâți din picioare, dar după primul șoc o poți lua la sănătoasa fără probleme, nu mai încerci a doua oară...

Editat de validae
litere...
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Astazi am realizat si eu o bobina...

1500 spire 0,4mm in secundar si 30 spire 1mm in primar.

Ca izolator intre straturile de bobinaj am folosit hartie si silicon.

După montarea tolelor am introdus intreg ansamblul intr-o ... lumânare -candela de culoare rosie,am topit parafina existenta in aceasta, am umplut pana sus iar drept capac am tăiat fundul unei alte candelă pe care l-am presat cu un strat de silicon de jur împrejur.

Bobina am montat-o la schema cu descărcare capacitiva si se vede clar diferența fata de obtina de inducție.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări