Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

Vezi că am pus date și poze cu construcția unor bobine pe paginile din urmă.....mai precis la paginile 22 și 24 sunt două tipuri de bobine construite de mine, primul cu miez din tole tip I, al doilea cu miez de ferită de la trafuri de linii TV sau monitoare.La pagina 23 a mai pus un coleg ceva de pe YouTube, se pot găsi și acolo date.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
La 16.10.2018 la 20:33, validae a spus:

Marele avantaj al electrificatorului cu descărcare capacitivă e impulsul foarte scurt și puternic, care e foarte dureros dar nu mortal. Cel mai important e să ai o bobină de inducție puternică, dar bobinele auto sunt potrivite de obicei pentru lungimi moderate ale gardurilor.Pentru lungimi mari trebuie construite transformatoare de impuls cu impedanță scăzută, care să poată menține tensiunea generată și în condiții de rezistență mică de izolație, cauzată de vegetație sau intemperii.

Buna dimineata. Am facut gardul electric cu doua circuite ne 555 cu bobina de dacia (nu am avut alta) scanteie  da la 2cm dar, e albastra nu rosiatica. La 250 metri de fir, nu face fata ca unul de 0,25 jouli din comert. O bobina in regim de amator se poate face pt acest tip de aparat?

Link spre comentariu

Păi am descris câteva pagini în urmă cum se poate face o bobină puternică. Să înțeleg că ați folosit schema cu descărcare capacitivă, sau schema mai veche de pe site-ul lui Chemelec ?

Dacă e vorba de schema (inductivă) model Chemelec, ca să aibă eficiență maximă, trebuie alimentată dintr-o baterie auto, sau dintr-o sursă capabilă de cel puțin 5A.

La schema cu descărcare capacitivă bobina e foarte importantă, cu bobine auto nu am obținut scântei roșii niciodată, dar cu bobine de construcție proprie da....

Link spre comentariu
Acum 9 ore, validae a spus:

Păi am descris câteva pagini în urmă cum se poate face o bobină puternică. Să înțeleg că ați folosit schema cu descărcare capacitivă, sau schema mai veche de pe site-ul lui Chemelec ?

Dacă e vorba de schema (inductivă) model Chemelec, ca să aibă eficiență maximă, trebuie alimentată dintr-o baterie auto, sau dintr-o sursă capabilă de cel puțin 5A.

La schema cu descărcare capacitivă bobina e foarte importantă, cu bobine auto nu am obținut scântei roșii niciodată, dar cu bobine de construcție proprie da....

Va multumesc. Da am facut schema aia veche o sa incerc pe cea cu descarcare capacitiva cu bobina recomandata de dumneavoastra. Acuma  nu am sarma de 0,3 am vazut ca in Oradea, este un magazin unde are sarma la role mici o sa merg sa cumpar. O sa caut si pentru asta o bobina bosch poate aia va da rezultate mai bune asta, da santeie lunga subtire si albastra  si țiuie nu face țac tac cum cred ca ar trebui.

Link spre comentariu

Cum am mai spus, schema de la Chemelec (multiscânteie cu factor de umplere reglabil) funcționează bine numai pe acumulator sau dacă sursa de alimentare e capabilă să furnizeze un curent suficient, altfel scânteia e slabă. Chiar autorul, pe site-ul său, recomanda acest lucru.

Dacă aveți sârmă mai groasă decât cea specificată de mine, puteți bobina și cu 0,35-0,4 mm transformatorul de impuls și va fi mai bine chiar, dezavantajul e că va ieși mai voluminos. Cu toate că am testat și schema lui Chemelec, nu voi mai construi decât electrificatoare cu descărcare capacitivă, fiindcă mi s-au părut a fi mai sigure pentru oameni și mai eficiente pentru animale.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
2 hours ago, vghesm said:

Salutări.

Am o ... întrebare legată de acest subiect:

S-ar putea monta o asemenea instalație undeva în jurul ... bradului de crăciun ... pentru a ține un prădător (motănel super curios) departe de pom?

:rade:

Musai să fac ceva, altfel ... salut pom!

https://www.petmart.ro/cat-away-spray-repulsiv-500-ml.html?gclid=EAIaIQobChMIq-74zdWX3wIVXYuyCh3m_A6KEAAYASAAEgLuiPD_BwE

Sau , mai larg ...

https://www.google.ro/search?client=opera&q=repulsiv+pentru+pisici&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator boomer

Buna ziua,

Sunt nou pe forum si nu pot trimite PM de aceea o sa adresez aici o intrebare domnului "Validae": puteti confectiona contra cost o bobina si care ar fi pretul?

Multumesc!

Link spre comentariu

Da, pot construi o bobină puternică pentru un electrificator.Dacă acel cont de mail cu care v-ați logat pe forum mai e activ,  vă voi trimite un răspuns pe acel mail.

Același răspuns îl am și pentru mk_klaude, în caz că nu sunteți aceeași persoană, i-am trimis un mail de răspuns de ieri. Pot construi/trimite bobine sau electrificatoare doar după data de 17 Decembrie, fiindcă până atunci sunt ocupat cu altceva... 

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am facut electrificatorul de la pagina 23 postat de @csu dar cu piesele  indicate pe schema, da scanteia prea rar. Trebuie umblat un pic la rezistentele de la NE555, iar cu bobina, facuta de moderatorul @ Validae , merge foarte bine. Bobina, 30 spire primar, sarma 1mm, 1000 spire secundar sarma 0,35 si final bu 508 da scanteia, peste un centimetru. Un pic tiuie transformatorul cand scanteia e mai mare.

Eu doresc tuturor Craciun fericit! An nou fericit! Sa auzim numai de bine.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări