Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

Acum 12 minute, validae a spus:

Dacă nu ai pus rezistența de 2k între puntea redresoare și tiristor sau triac, e posibil să rămână blocat uneori.....

Am pus de 6K8 la 9w,daca puneam mai mica dadea 2-3 scântei si urca consumul la 200mA si atât. Pe la urmă cred ca trec inapoi pe traf normal daca nu dau de pb.

Editat de frici
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 30.09.2018 la 11:22, pop_ady44 a spus:

Buna ziua .

nu cumva detineti si cablajul?

Domnilor, la schema de mai sus, cu descarcare capacitiva, cateva intrebari...

Bu 3150 de unde gasim sau cu ce il inlocuim

Conzii de 47n ce tip sunt si la ce tensiuni

Rezistorii de 100r din baza bu3150 la ce putere sunt?

Link spre comentariu
On 10/12/2018 at 4:20 PM, legionaru said:

Domnilor, la schema de mai sus, cu descarcare capacitiva, cateva intrebari...

Bu 3150 de unde gasim sau cu ce il inlocuim

Conzii de 47n ce tip sunt si la ce tensiuni

Rezistorii de 100r din baza bu3150 la ce putere sunt?

Cum a precizat @frici orice tranzistor de câțiva amperi/400V, BUXXX, condensatoarele de 47nF  de min. 400v, iar rezistorii din baza Q1, 0,5-1W.

Schema se poate simplifica, în cazul în care se alomentează de la rețea, se poate substituii circuitul invertor, cu un transformator de 9-15V, legat prin siguranța F la Tr2.

villanypasztor1.jpg

Link spre comentariu

Pentru varianta la rețea, eu am bobinat un traf separator 230V-230V și am redresat, obținând 310Vc.c  cu care am încărcat condensatorul de impuls. Ultimele versiuni nu le-am mai făcut nici cu traf separator, dar am bobinat transformatorul de înaltă tensiune cu izolație perfectă între primar și secundar, ca să nu apară accidental faza rețelei pe ieșirea de înaltă tensiune. Variantele cu redresare direct din rețea au redresare monoalternanță și limitarea curentului prin rezistori de 2k/5W. Obligatoriu se pune o siguranță pe cablul de rețea, ideal ar fi și un varistor MOV de 250-270V pentru a limita eventualele supratensiuni induse în firul gardului de descărcări atmosferice.

Editat de validae
Link spre comentariu

Am montat si eu varianta cu descarcare capacitiva, ieri,  dar nu mi se pare prea waw; am realizat varianta cu 2x555 de la inceputul topicului ,cred, in vreo 40 de exemplare si prin tatonarea tranzistorului final am reusit scanteie de peste 2cm....NICIODATA... nu am folosit 2n3055...

Si la varianta asta tranzistorul din comanda transformatorului trebuie tatonat, de exemplu: cu bul128 am avut scanteie de 0,5cm , iar cu bu508 se deschide la 1cm... ambele variante descrise, penetreaza coala de hartie a4 intre electrozi, la deschiderea specificata mai sus... niste gaurele minuscule, care se vad in lumina...

Link spre comentariu

Marele avantaj al electrificatorului cu descărcare capacitivă e impulsul foarte scurt și puternic, care e foarte dureros dar nu mortal. Cel mai important e să ai o bobină de inducție puternică, dar bobinele auto sunt potrivite de obicei pentru lungimi moderate ale gardurilor.Pentru lungimi mari trebuie construite transformatoare de impuls cu impedanță scăzută, care să poată menține tensiunea generată și în condiții de rezistență mică de izolație, cauzată de vegetație sau intemperii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări