Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

Eu vorbeam de rezistența de limitare dintre puntea redresoare și condensatorul de stocare.Valoarea poate fi între 1-2k și rolul ei e să limiteze curentul de încărcare al condensatorului de impuls și totodată să împiedice scurtcircuitarea ieșirii oscilatorului primar atunci când triacul e în conducție. În schema pusă de mine, e scrisă valoarea de 1k/5W, dar uneori e mai bine s-o pui de 2k/5W fiindcă altfel triacul poate rămâne în conducție și impulsurile se blochează.P1060127.JPG

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 47 minute, validae a spus:

Eu vorbeam de rezistența de limitare dintre puntea redresoare și condensatorul de stocare.Valoarea poate fi între 1-2k și rolul ei e să limiteze curentul de încărcare al condensatorului de impuls și totodată să împiedice scurtcircuitarea ieșirii oscilatorului primar atunci când triacul e în conducție. În schema pusă de mine, e scrisă valoarea de 1k/5W, dar uneori e mai bine s-o pui de 2k/5W fiindcă altfel triacul poate rămâne în conducție și impulsurile se blochează.P1060127.JPG

O sa pun si rezistenta dar momentan functioneaza ok. Eu ,montajul l-am facut cu diac nu cu 555...adica comanda triacului.

1 oră în urmă, validae a spus:

Ce valoare are acum rezistența dintre punte și condensator/triac ?  Dacă ai pus 1k, încearcă una de 2k/3W și vezi dacă se mai opresc impulsurile....

Nu am pus rezistenta acolo,ci am pus una de 220ohmi intre grila si masa la irf. Acuma numai "pică".

Link spre comentariu
Vizitator Andrei Anitas

Salutare,

Am un gard electric pe un perimetru de 5HA, am avut un generator cumparat din comert( 5J pe un tester de gard electronic arata tensiune de 9800V) la care din nefericire m-am curentat si eu si simteam curentul de parca ma lovea cineva. Un vecin si-a luat si el un generator ca sa isi faca si el un gard si l-am testat la mine. Are un aparat tot din comert de 6J, masurata tensiunea pe fir 12500V. Problema e ca iarasi din greseala am atins firul si m-am curentat, dar foarte slab efectul. De ce?

Link spre comentariu

O tensiune foarte mare a impulsului nu înseamnă automat și un efect mai mare asupra unei persoane sau animal care ating gardul electrificat.Contează curentul maxim pe care îl poate livra pe o anumită rezistență de sarcină, uzual se ia de 500 Ohmi la gardurile electrice.Deci punând o rezistență de 500 Ohmi/5W la bornele electrificatorului, măsurați tensiunea impulsului cu un tester dedicat (cu becuri Neon sau digital).Comparând tensiunea în sarcină al două electrificatoare, cel care are o tensiune mai mare în sarcină e mai puternic și mai eficient....

Energia maximă disponbilă pe etichetele unor astfel de aparate e uneori ,,umflată,, din considerente de marketing. Efectul atingerii unui gard electric e influențat foarte mult și de încălțămintea purtată, de gradul de umiditate al solului, de calitatea împământării gardului. Pe timp de ploaie efectul poate fi anulat, din cauza scurgerilor de curent (conturnare) pe suprafața umedă a izolatorilor de fir.Un electrificator mai slab va putea fi folosit doar pe un gard mai scurt, pentru lungimi mari (peste 1km) fiind nevoie de electrificatoare de joasă impedanță, capabile să dea curenți mari.

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Andrei Anitas a spus:

Salutare,

Am un gard electric pe un perimetru de 5HA, am avut un generator cumparat din comert( 5J pe un tester de gard electronic arata tensiune de 9800V) la care din nefericire m-am curentat si eu si simteam curentul de parca ma lovea cineva. Un vecin si-a luat si el un generator ca sa isi faca si el un gard si l-am testat la mine. Are un aparat tot din comert de 6J, masurata tensiunea pe fir 12500V. Problema e ca iarasi din greseala am atins firul si m-am curentat, dar foarte slab efectul. De ce?

Salut.

Ii dau dreptate moderatorului ! 

La majoritatea  "ofertelor" ,chiar si de pe "oxx" ,datele tehnice adica energia este umflată. Eu personal am reparat 2-3 bucati,sa nu povestim de marcile renumite. Eu am vazut o faza la un târg ,ca vânzatorul a pus la bornele generatorului un cartof taiat in doua. Mai exact ,cartoful având umiditate mare,la suprafata lui sigur ca "pocnea" foarte tare.

Link spre comentariu

Vă referiți la firme ce asigură service-ul, sau colegi de pe forum ? Fiindcă cei ce știu să le construiască le pot și repara.....ar fi bine să completați localitatea de domiciliu, astfel veți putea fi contactat ușor de cineva din zonă.Chiar și eu aș putea repara un electrificator, dar ar fi bine să menționați tipul și ce defecțiune sau problemă are. Cel mai bine deschideți un topic la Bazar - Electrojob și postați acolo o cerere.Sau dați MP oricărui coleg de forum doriți să-i propuneți depanarea...

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări