Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

Acum 1 oră, validae a spus:

Se consideră că rezistența minimă de sarcină pentru gardurile electrice e de 500 Ohmi. Față de asta se calculează energia maxim livrată de un anumit model. Teoretic e simplu, Energia (Jouli)= Puterea (W) x timp (secundă). Practic e mai greu de determinat, fiindcă timpul descărcării de înaltă tensiune e foarte scurt în cazul unui electrificator cu descărcare capacitivă și poate fi determinat doar cu osciloscopul. Practic un electrificator e cu atât mai puternic cu cât tensiunea livrată pe o sarcină de 500 Ohmi e mai mare. Asta fiindcă apar și pierderi pe teren, firul de înaltă tensiune mai atinge deseori și fire de iarbă, iar umiditatea făcând ca prin izolatori să se mai scurgă curent față de pământ. Tensiunea impulsului o poți testa cu un tester cu becuri Neon, schema am mai pus-o într-o postare. Astfel de testere se pot și cumpăra din magazine sau de pe net.

Am inteles,dar eu de ex.daca fac un electrificator si vreau sa stiu ce tensiune scoate pe norma asta de 500 de ohmi cum procedez??pun pe iesire in paralel o rezistenta de 500 de ohmi si masor cu testerul pe ea tensiunea ??

Link spre comentariu

Exact, ideal ar fi ca tensiunea pe sarcina de 500 Ohmi să fie cât mai mare.Aici depinde mult de  transformatorul de înaltă folosit, dacă are sârmă mai groasă și spire mai puține va putea susține sarcina mai bine, tensiunea fiind de minim 1000V în sarcină de 500 Ohmi.

Eu făceam comparație între electrificatoarele mele cu o sarcină de 5 kOhmi, fiindcă la 500 Ohmi deabia se aprindea indicatorul de la pragul de 1kV. Să nu testezi electrificatorul fără sarcină, fiindcă riști să se străpungă testerul, tensiunea în gol fiind destul de mare, spre 10kV chiar..

Link spre comentariu

Pentru tensiunea înaltă din secundar, e ca și cum l-ai ,,pune în scurt,, dar astfel se testează.Am folosit o rezistență de 5W sau rezistențe înseriate de aceeași putere, fiindcă impulsurile de înaltă sunt foarte scurte (milisecunde) și disipația e mică, practic nu se simte încălzire chiar dacă vârfurile de curent sunt de ordinul Amperilor.

Editat de validae
Link spre comentariu

Cred că problema e la tiristor sau triac, e posibil să străpungă la un moment dat.Ce triac sau tiristor ai folosit ? Acolo sunt impulsuri de curent mare și trebuie triac sau tiristor puternic, de minim 10A/400V. Eu am folosit tiristori de 22A/700V și triace de 40A/700V.

Editat de validae
Link spre comentariu

Pune un beculeț cu Neon înseriat cu 1 MegOhm după puntea redresoare  și vezi ce se întâmplă cu tensiunea secundară când apare fenomenul.Dacă tensiunea dispare complet (bec stins) atunci e problema la oscilator.Dacă becul luminează dar nu mai apar impulsuri de înaltă, e problema la triac.Pune o rezistență de valoare mai mare între puntea redresoare și triac, astfel tensiunea secundară va scădea suficient de mult ca triacul să nu rămână amorsat.Am pățit și eu niște fenomene din astea la primele teste.. 

Link spre comentariu
Acum 8 minute, validae a spus:

Ce valoare are acum rezistența dintre punte și condensator/triac ?  Dacă ai pus 1k, încearcă una de 2k/3W și vezi dacă se mai opresc impulsurile....

Nu am pus rezistenta acolo,ci am pus una de 220ohmi intre grila si masa la irf. Acuma numai "pică". Era clar ca oscilatorul era de bai pentru ca pe neon imi disparea tensiunea.

Editat de frici
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări