Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

Am facut vreo 20 de montaje cu schema cu 2 buc 555 prezentata in prima pagina si functioneaza foarte bine.

In locul 2n3055 am folosit bu205 sau 208 sau orice alt tranzistor de linii in respectiva capsula si se cunoaste diferenta....

Diferenta o mai face, asa cum s-a mai spus pe forum si bobina; am gasit bobine de dacii care dadeau scanteie super, bosch-urile de asemenea... dar sunt pe cale de disparitie.... se gasesc din ce in ce mai greu

Link spre comentariu
On 7/23/2015 at 11:42 PM, YO5VAE said:

Am incercat modificarea de aici: http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=198127 cu precizarea faptului ca am modificat doar rezistenta de 100 de ohmi din baza. Restul componentelor nu le-am modificat. De asemenea, nu am zenere la tensiunea de 150V asa ca nici alea nu le-am pus. Rezultatul a fost si mai rau.

Am revenit la montajul initial, si am schimbat cele 2 condensatoare de 100 de nano cu condensatoarele sugerate de pop_ady44. Parca e ceva mai bine, dar nu e destul. 2n2222 nu am pe moment, dar nu prea imi vine a crede ca ala sa fie problema. Pe viitor ma gandesc sa inlocuiesc toate condensatoarele ceramice.

Tranzistorul 2n2222 daca nu este de calitate,defecteaza ne555 care-l comanda si supraincalzeste tranzistorul final si il distruge.Nu am descoperit cauza defectarilor la mai multe scheme decat dupa ce am verificat cu osciloscopul la  schema  cu 2 integrate,2n2222 si IRFP 460.Am folosit PN2222 cumparat de la o firma in care am mare incredere.La fiecare componenta dau tara de provenienta.Am ales varianta cea mai ieftina no name provenienta.Asta am ales asta am primit.Am reusit sa ard o mana de integrate si tranzistoare si sa renunt la multe scheme care cred ca sunt functionale si mai grav la care am lucrat saptamani sa le proiectez imprimatul pe o singura fata.

On 7/23/2015 at 11:44 PM, pop_ady44 said:

de ce esti asa sigur ca nu are influenta 2n2222 cauta te rog dataseturile si vezi care sunt diferentele 

nu sunt ferm convins dar parca timpul de raspuns e de cateva ori mai mic 

ce spune @gongiu mai jos este  intocmai cum spune e cam peste mana 2n3055 dar merge 

Mult Succes

Editat de GIV
Link spre comentariu
On 8/6/2015 at 8:38 PM, leo 17 said:

am incercat cu schema cu circuite 555 si 2n3055 pe un traf de monitor si nu imi merge ..cred ca trebuie sa umblu la c ..si cred ca 2n3055  nu imi comuta bine ..ce modificari pt c  sa fac sa cres frecventa pt''a ataca''un traf ?

On 8/6/2015 at 8:38 PM, leo 17 said:

am incercat cu schema cu circuite 555 si 2n3055 pe un traf de monitor si nu imi merge ..cred ca trebuie sa umblu la c ..si cred ca 2n3055  nu imi comuta bine ..ce modificari pt c  sa fac sa cres frecventa pt''a ataca''un traf ?

Elimina totul dupa rezistenta din baza 2n2222(adica tot ce tine de 2n2222 si 2n3055).Cumpara cu 12 lei IRFP460 si pune-l in loc la ce a-i eliminat.Pune bobina de inductie.Ne5555 trebuie sa fie de firma altfel te chinui degeaba.

Editat de GIV
Link spre comentariu

Transformatorul de linii TV sau de monitoare CRT, deși are o tensiune de ieșire foarte mare, nu o poate susține pe garduri lungi, fiind conceput pentru curenți de sarcină foarte mici.În gol descărcările produse sunt spectaculoase, dar pe un gard de 500-1000 m tensiunea va scădea mult.Bobina de inducție tip vechi avea bobinajul secundar cu sârmă destul de groasă, ce permitea curenți mari.Traful de linii are bobinajul cu sârmă foarte subțire, lucru ce face ca în sarcină tensiunea să scadă mult.Tensiunea pe gard nu trebuie să scadă sub 3000V pentru animalele cu blană sau păr mare, doar la cai și vite e suficientă o tensiune mică.Am testat o variantă cu traf de linii pe același gard pe care am testat și o variantă cu bobină de construcție proprie și rezultatele au fost mult diferite.CU traful de linii tensiunea pe gard a scăzut la 3kV, față de 5-6kV cu bobina proprie (30 spire primar cu 0,8mm/ 3000 spire secundar cu 0,3mm).Am mai construit un transformator cu miez închis, din tole U+U obținute prin tăierea pe jumătate a unor tole tip E 16, rezultatele fiind de asemenea foarte bune. 

O schemă cu impulsuri modulate foarte eficientă, pe care am probat-o și eu anul trecut, e cea pe care o postez mai jos de pe site-ul autorului (Chemelec)

Eficiența maximă este pe alimentarea din acumulator auto, dacă se dorește alimentarea din sursă, trebuie folosită o sursă capabilă să susțină vârfuri de 4-5A, altfel nu se obțin rezultate bune.Recomand de asemenea folosirea unui condensator de minim 2200uF (chiar mult mai mare dacă e loc)pe alimentarea bobinei de inducție, dacă se folosește o sursă în locul acumulatorului.

Fencer-2a.png

Editat de validae
Link spre comentariu

Aseară am testat un model de bobină pe miez de ferită, recuperat din traf de linii de monitor CRT. Am bobinat pe un tub PVC de 15mm diametru, primarul cu 30 spire și sârmă de 0,8mm. Apoi după două straturi de folie de poliester, am început secundarul, cu straturi de câte 70 spire și sârmă de 0,3mm. Fiecare strat are un spațiu lateral de circa 8mm și am uns bine fiecare strat de spire cu silicon transparent universal, apoi peste un strat de folie poliester ca izolație. Se apasă bine fiecare strat de poliester, pentru eliminarea aerului prins între spire, apoi se bobinează strâns fiecare strat de sârmă, astfel fiind și  eliminat aerul prins sub stratul  dedesubt și impregnându-se mai bine cu silicon stratul inferior.După ce am bobinat 900 spire, am adăugat două straturi de bandă de polietilenă și două de scoci de 5kV (85 Lei rola la Adelaida !!!) și am lăsat traful la uscat cam o oră. Rezultatul e foarte mulțumitor, o scânteie puternică, dat fiind că sârma de 0,3mm are o rezistență mică și permite curenți mari în  impuls...iar tensiunea pe o sarcină de 5k a fost de 5kV, adică impulsuri cu un vârf de 1A !  E clar că iarba ce atinge firul gardului va fi arsă....

de47ZQ7.jpg

h441u9n.jpg

ydrpUbf.jpg

v6GM6Dj.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Trafurile de linii sunt concepute pentru curenți de sarcină foarte mici (au impedanță mare), am mai spus asta, iar curentul de ieșire e foarte important în acest caz, fiindcă altfel tensiunea scade foarte mult în sarcină.Dar cum am arătat mai sus, se poate utiliza miezul de ferită prin rebobinare cu sârmă mai groasă, de 0,3mm...

Am testat pe un electrificator propriu câteva trafuri de linii și rezultatul a fost slab de tot.Pe o sarcină de doar 5k tensiunea a scăzut la maxim 2000V, iar dacă gardul electric e destinat păzirii contra mistreților, poate fi practic ineficient, fiindcă doar sarcina reprezentată de firul gardului și capacitățile parazite ale izolatorilor fac ca tensiunea să scadă mult și în gol. Dacă mai adăugăm atingerea unor fire de iarbă, se va observa că gardul nu va mai fi util deloc.....Cineva căruia i-am construit trei electrificatoare, mi-a spus că la un moment dat unul dintre ele dădea impulsuri atât de slabe că porcii nici nu mai respectau limita gardului electric. Când m-am dus să măsor rezistența de izolație a gardului, am depistat o rezistență foarte mică de izolație față de pământ. Am bănuit inițial un izolator străpuns, dar verificând fiecare metru al perimetrului păzit (de 500 metri, cu două fire) am găsit o mulțime de buruieni care atingeau gardul, deși proprietarul se jura că dăduse cu ierbicid recent. Numai că din cauza ploilor abundente, iarba crescuse rapid și el nu mai verificase gardul , deși i-am spus s-o facă cel puțin la câteva zile.....

Trebuie să fie tunsă periodic vegetația din apropierea gardurilor, fiindcă sunt puține electrificatoare care pot compensa pierderile prin vegetație, iar acelea sunt foate scumpe din cauza transformatoarelor grele. Ca un exemplu, un transformator de cuptor cu microunde ar putea fi eficient cu orice iarbă ar atinge firul, fiindcă efectiv ar arde vegetația ce atinge firul. Numai că având un curent de ieșire imens, traful ar fi un real pericol pentru orice vietate l-ar atinge, mai ales pentru mulți dintre oameni. Chiar dacă electrificatorul cu descărcare capacitivă lucrează cu impulsuri de doar 1 - 5 microsecunde, am avut mărturii ale unor oameni care efectiv au fost doborâți la pământ de șocul produs la atingerea gardului, mai ales dacă au avut și o încălțăminte udă sau cu izolație , nu mai vorbesc ce senzație ai dacă atingi gardul desculț.....

Am atins firul gardului activ cu mâna și fiind doar în papuci, am atins puțin și pământul, iar senzația de după șoc e de febră musculară sau de ruptură musculară din cauza contracțiilor violente ale mușchilor. Asta cu o bobină care susține doar garduri scurte, de maxim 1km....iar din considerente de securitate nu am folosit bobine mai puternice.

Editat de validae
Link spre comentariu

Ai testat un traf cum ți-am recomandat eu? Bănuiesc ca nu pt ca altfel nu mai erai asa vehement în a le combate. 

Trafurile de linii standard au în interior și redresarea (ce are impedanta mare) dar și ceva rezistente serie specia pt limitarea curentului de fascicol. 

Traful pe care l-am recomandat eu e un traf "chel" fără nimic altceva în interior inafara sirmei și izolației. Sint sigur ca se va comporta mult mai bine decit cele pe care le-ai testat pina acum. Dacă va fi suficient de bine.... asta nu știu. 

Link spre comentariu

Am testat și un astfel de traf, fără redresare internă și a fost doar o idee mai bun, dar în sarcină mare tot îi scade tensiunea prea mult.Am secționat  de curiozitate câteva transformatoare de linii și bobine de inducție auto moderne și am măsurat sârma folosită.E foarte subțire (sub 0,1mm) și indiferent că au diode incluse sau nu, acea sârmă subțire nu poate menține un curent prea mare în sarcină. Ca idee, pe o sarcină de test de 500 ohmi (sarcina de referință pentru electrificatoare, față de care se dă energia în Jouli) de abia rămân 1000V.Nu înseamnă neapărat că nu se pot folosi, există constructori care folosesc și astfel de transformatoare de linii, dar ele nu îndeplinesc cerințele unui adevărat electrificator de joasă impedanță.Doar bobinând manual transformatorul de impuls obții cel mai bun rezultat. Și cum am arătat în postările mele, nu e foarte greu, sârma se mai găsește și din recuperări (transformatoare și bobine din electronice) sau chiar se poate cumpăra de la unele firme în cantități mai mici.Poate folia izolantă nomex, kapton sau de poliester să fie ceva mai greu de obținut, dar folia poliesterică se poate recupera din anumite cabluri multifilare, unde este folosită ca izolator suplimentar. E o folie de culoare alb lăptos, care foșnește la frecare.O firmă de unde se pot comanda materialele necesare și în cantități mai mici este Cesivo.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Ioan Rus

Mi-am cumparat un generator de impulsuri de la Mures si l-am legat la bobina de inductie. Scoate ceva socuri, dar cand l-am legat la gard nu-l duce.

Editat de Ioan Rus
Link spre comentariu

Și ar trebui să știm exact despre ce e vorba, fără alte detalii ?  Ce generator e, de la Gotronic ?  L-ai alimentat din acumulator sau din adaptor de rețea ? Vezi că astea de gotronic se alimentează numai din acumulator, altfel nu dau suficient impuls.De fapt scrie și în pliant...

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
On 8/3/2018 at 11:21 PM, eugenbosss said:

Si eu am am avut de gotronic 

Si sunt slabe, nu dau scanteie cand atinge pe iarba .

La schema pe care ai postat-o si cu bobina de dacie am scanteie de 2cm

https://youtu.be/rk2P0omwGYk

Buna. A facut oare cineva la generatoarele astea inverter cu etd-uri sau cu alt tip de ferita? As vrea sa incerc si eu daca as gasi niste "indicatii"....multumesc.

Editat de validae
Link spre comentariu

Am folosit miezuri de ferită E30 la invertoarele cu alimentare din acumulator.Schema e cea postată pe paginile din urmă, invertorul fiind comandat de un 555. Numărul de spire dat acolo nu l-am calculat, ci l-am determinat experimental.Menționez că am folosit un mic întrefier de circa 0,2-0,3mm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări