Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

On 6/10/2018 at 1:23 PM, validae said:

Scânteia are circa 10mm cu bobina din poze, asta corespunzând unei tensiuni de minim 10kV. Când se cuplează la firul gardului, tensiunea scade până la 5-6kV în cel mai bun caz, depinzând de lungimea firului, numărul de izolatori și mai ales capacitatea parazită a acestora.Am obținut și scântei de 15mm, dar e riscant să lași distană mare între electrozii de test, fiindcă pot apărea străpungeri în bobină.În cazul parafinei, străpungerile sunt nedistructive, fiindcă parafina se topește de-a lungul canalului scânteii apoi se resolidifică.În cazul rășinii, străpungerile interne nu prea se mai refac.Cum am mai scris anterior, am avut două electrificatoare la reparat, ale căror bobine, deși bine impregnate cu rășină, s-au străpuns defintiv la scurt timp . Dar acele bobine erau construite pe miezuri de transformator de rețea și izolarea era deficitară, practic între straturile de bobinaj era o folie de polietilenă subțire, nu nomex cum pun eu la bobinele mele....

Trebuie reținut că doar tensiunea ridicată nu e suficientă, e nevoie și de un curent mare al descărcării, ce poate fi obținut doar cu o sârmă mai groasă.Bobinele auto folosesc sârmă foarte subțire (excepție bobinele vechi gen Dacia 1300, model Bosch) pentru că acele bobine sunt realizate pe o carcasă cu separatoare, astfel ca tensiunea totală să fie împărțită pe mai multe bobine și să se reducă potențialul între două bobine alăturate. Bobinarea suprapusă (cum am arătat mai înainte) e mai laborioasă, dar permite izolarea mai ușoară cu metode la îndemâna oricui.

Incercati cu bobina de inductie de la Daewoo Tico.

Tico avea modul electronic de aprindere,iar scanteia era foarte puternica- spun asta in cunostiinta de cauza,am avut Tico.

images (9).jpg

Link spre comentariu

Crezi că are chiar aceleași calități o bandă izolantă care costă 80 Lei, cu una ordinară de 5 Lei ? Asta de 5 Lei la 30- 40 grade Celsius se înmoaie și se deformează, e o bandă ordinară pe care o găsești prin orice talcioc... Caută banda aia scumpă și la TME, acolo e 12 Euro, deci nu e ieftină nici la alții.

Eu am folosit folie nomex pentru că am primit de la cineva care folosește, dar e cam groasă și în multe cazuri nu e chiar practică.Dar se pot găsi și alte materiale bune izolatoare și convenabile ca preț.Dar banda izolantă ieftină e total contraindicată aici....

Editat de validae
Link spre comentariu

Merge şnur şi cu bobina de Dacia, doar că e urâtă şi mare. Am făcut aşa ceva anul trecut.Dintre bobinele auto, cele de BMW-uri mai vechi sunt bune.Oricum, toate bobinele auto au sârmă subţire şi curentul e mic, deci chiar dacă ai 15000V în gol, când pui pe gard de 1km scade mult tensiunea.Eu folosesc sârmă de minim 0,2mm şi în ultimul timp 0,3mm. Asta garantează un curent mai mare.Am cumpărat bandă izolatoare de 5kV şi chiar se vede diferenţa, nu mai trebuie impregnată bobina, doar astup capetele cu silicon împotriva umezelii. 

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări