Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

Pentru cei care vor să-și construiască singuri o bobină de inducție pentru electrificator de gard, o să pun ceva poze cu fazele de construcție ale bobinei de inducție pe care eu o folosesc de peste un an fără probleme.Pentru început am tăiat o bucată de 75mm dintr-o țeavă de PVC cu diametrul de 15mm.Genul ăla folosit de obicei la instalații electrice, dar în lipsă se poate chiar și carton rulat pe un suport cilindric potrivit.. Am apoi fixat țeava în ,,mașina de bobinat,, simplificată la maximum (o manivelă ce învârte un ax filetat de 8mm și un numărător) și am dat un strat de hârtie de bobinaj nomex, apoi primarul bobinei format din 30 spire cu sârmă de 0,75mm, dar se poate folosi practic orice diametru între 0,5 - 1mm. Încă un strat de hârtie nomex peste acest strat primar și apoi se poate începe secundarul.Capătul de început al secundarului se leagă de începutul bobinajului primar. Secundarul se bobinează cu sârmă de 0,18mm (cu izolație 0,2mm) dar se poate folosi cam orice găsiți între 0,15 - 0,3mm. În  cazul de față, am început cu prima spiră depărtată cam 10-15mm față de capătul bobinei.Spațiul de 10-15mm la capete se respectă la absolut fiecare strat,  spațiul liber fiind esențial în izolarea  împotriva conturnării ce poate apare din cauza înaltei tensiuni generate în bobinaj.

Fiecare strat al secundarului are circa 100-200 spire, între care se pune un strat de hârtie nomex cu capetele petrecute cel puțin 10mm. Se bobinează un număr de 1000 - 2000  spire, un număr mai mare de spire generând o tensiune și mai mare, dar există dificultăți mai mari de izolare și poate apare ușor străpungerea între straturi sau conturnarea laterală. Uzual sunt suficiente circa 1000 spire cu sârmă de 0,3mm. Acest lucru ajută la o rezistență mică a secundarului și astfel la o scânteie foarte puternică.

După ultimul strat de izolație, se introduc bucăți de tole tip I în tubul de PVC, câte încap, apoi se completează cu bucăți mai înguste, obținute prin tăierea pe jumătate a tolelor inițiale.

Bobina se leagă cu un strat de ață de bumbac sau sintetică și se introduce într-un recipient plin cu parafină (ceară albă) topită, în care se ține câteva minute, până la eliminarea aerului rămas la capetele straturilor de bobinaj.Fără impregnare bobina nu se poate utiliza, fiindcă sar efectiv scântei între straturile extreme ale bobinajului, aici vorbind de tensiuni de peste 10kV în gol.

Ideal ar fi să se introducă bobina într-un mic vas plin cu rășină epoxidică și vasul într-o incintă vacuumată, de unde să se extragă aerul cu o pompă de vid. Asta ar elimina complet aerul dintre spire și ar asigura o rigiditate excelentă. Din păcate procedeul nu e la îndemâna oricui, iar fierberea în parafină e cel mai simplu și eficient mijloc la îndemână.

Mare atenție cu parafina, temperatura trebuie monitorizată atent, fiindcă se poate deteriora izolația sârmei la peste 100*C și parafina poate deveni inflamabilă, sau i se înrăutățesc proprietățile izolante.La final se introduce toată bobina într-o bucată tăiată din patcablu cu lățimea de 45mm și se etanșează capetele și spațiul rămas cu silicon universal transparent.

Altă metodă de impregnare, mult mai facilă și cu rezultate chiar mai bune este ungerea fiecărui strat de sârmă complet bobinat cu silicon universal transparent și apoi acoperirea cu folie nomex.Se bobinează următorul strat, se unge bine cu silicon și tot așa până la ultimul strat.Apoi toată bobina se introduce într-un tub PVC de un țol, sau o bucată de patcablu cu latura de 40mm, se umple spațiul de la capete cu silicon și apoi se astupă cu capacul patcablului, prin care se dă o mică gaură de 1mm prin care se scoate afară firul de înaltă tensiune.Capetele primarului se scot prin cele două capete, fiind trecute prin dopurile de etanșare din silicon.

Bobina rezultată dă o descărcare foarte puternică, dacă e utilizată într-o schemă cu descărcare capacitivă, ca și cea postată anterior.

P1060131.JPG

P1060143.JPG

P1060140.JPG

În ultima poză se vede și un acumulator 18650 care e doar ca reper de mărime....

Editat de validae
Link spre comentariu

O să revin și cu alte poze pe măsură ce voi mai continua, precum și cu o filmare a scânteii produse de un astfel de electrificator în funcțiune.....sigur vor fi de folos și altor amatori. Aici avem poze cu bobina impregnată cu parafină (mai mult la capete unde contează cel mai mult) și montarea ei într-o bucată de patcablu, sigilat la capete cu silicon elastic.hh9fMmD.jpg

vXs1Xxk.jpg

iVlpkjl.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Cumpără 0,5kg de lumânări albe de calitate, cu ceara albă și sticloasă.Dacă mai ai prin casă lumânări de botez sau cununie, sunt foarte bune. Se găsește și parafină vrac, dar în cantități prea mari pentru o bobină de inducție.Am luat și eu în calcul să iau vrac, dar eu nu produc chiar ,,pe bandă,, ci doar ocazional electrificatoare de gard. Caută după cuvintele ,,parafină rafinată,, și vezi rezultatele...

Editat de validae
Link spre comentariu

Parafina e mult mai ieftină, rășina e mai scumpă dar mult mai bună și din punct de vedere electroizolant, dar și mecanic.Dacă vrei să impregnezi cu rășină, trebuie să folosești neapărat o pompă de vid, fiindcă altfel nu poate pătrunde rășina în spațiile mici dintre straturile de bobinaj.Ăsta e un mare dezavantaj al rășinii, e prea vâscoasă.

Link spre comentariu

Am finalizat electrificatorul ieri, pun o mică filmare cu scânteia produsă.Filmarea e neclară, fiindcă a trebuit să filmez la semiîntuneric, ca să se vadă cât de cât culoarea și grosimea descărcării.Nu mai zic că descărcarea în sine are efecte asupra aparatului, a trebuit să filmez de vreo trei ori..

https://imgur.com/a/Ll3qqUz

https://imgur.com/a/Z3xbZQI

Editat de validae
Link spre comentariu

Poate fi făcut să dea impulsuri și mai rapide, dar astfel scade energia descărcată în bobină, iar dacă umblu la invertor ca să compensez, crește consumul. Trebuie aleasă o frecvență între 1- 2Hz, dar nici prea mare fiindcă impulsurile dese pot ucide animalele mai sensibile.Adică trebuie să-i dai timp animalului să se retragă dacă a atins gardul, altfel poate fi doborât de o salvă prea rapidă de descărcări....nu mai zic că frecvența mică de repetare e și pentru protecția omului, unii cad din picioare când ating firul electrificat....

Editat de validae
Link spre comentariu

Scânteia are circa 10mm cu bobina din poze, asta corespunzând unei tensiuni de minim 10kV. Când se cuplează la firul gardului, tensiunea scade până la 5-6kV în cel mai bun caz, depinzând de lungimea firului, numărul de izolatori și mai ales capacitatea parazită a acestora.Am obținut și scântei de 15mm, dar e riscant să lași distanță mare între electrozii de test, fiindcă pot apărea străpungeri în bobină.În cazul parafinei, străpungerile sunt nedistructive, fiindcă parafina se topește de-a lungul canalului scânteii apoi se resolidifică.În cazul rășinii, străpungerile interne nu prea se mai refac.Cum am mai scris anterior, am avut două electrificatoare cumpărate de pe net la reparat, ale căror bobine, deși bine impregnate cu rășină, s-au străpuns defintiv la scurt timp . Dar acele bobine erau construite pe miezuri de transformator de rețea și izolarea era deficitară, practic între straturile de bobinaj era o folie de polietilenă subțire, nu nomex cum pun eu la bobinele mele....

Trebuie reținut că doar tensiunea ridicată nu e suficientă, e nevoie și de un curent mare al descărcării, ce poate fi obținut doar cu o sârmă mai groasă.Bobinele auto folosesc sârmă foarte subțire (excepție bobinele vechi gen Dacia 1300, model Bosch) pentru că acele bobine sunt realizate pe o carcasă cu separatoare, astfel ca tensiunea totală să fie împărțită pe mai multe bobine și să se reducă potențialul între două bobine alăturate. Bobinarea suprapusă (cum am arătat mai înainte) deși e mai laborioasă,  permite izolarea mai bună, cu metode la îndemâna oricui.

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări