Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

Marea problema la bobina de inducteie sunt pierderile prin izolarea firului.

Oameni folosesc tot felu de izolatoare contrafacute,sau lasa vegetatia sa ajunga la fir si atunci pa pa tensiune .

Am avut ocazia sa vad un LAKME veritabil care oprea chiar si mistretul din goana cu socum produs care dupa 4 astfel de pierderi era total nul la 30-50 merti mi departe .

Deci ori cat de bun ar fi gardu, daca izolatia este precara atunci.....

Ps sa nu uitam de priza de pămant care multi am vazut ca o fac cu un amarat de cui de 10cm .

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu
Vizitator han_catalin

daca oprea mistretul , sunt sperante si in cazul  oilor.

deci :   1)   izolatorii buni cum se recunosc? 

2) ce caracteristici ar trebui sa aiba  generatorul  de impulsuri? 

Link spre comentariu

Cam așa ar trebui să arate niște izolatori de calitate.https://www.ukcountrystore.co.uk/acatalog/Distance-Offset-Insulators.html

Cerința de bază a generatorului ar fi o scânteie puternică (ca energie exprimată în Joule), dar totuși adaptată și tipului de animal, fiindcă sunt animale care sunt mai sensibile decât altele. Clar că pentru protecție împotriva porcilor mistreți ai nevoie de maximul posibil de putere și tensiune, iar la cai, vaci o putere mult mai mică. La oi e problema faptului că au ,,izolația naturală,, din lână foarte bună, dar altfel sunt destul de sensibile....probabil că în cazul lor le-ai dori mai mereu plouate și cu lâna umedă, fiindcă astfel devin vulnerabile la gardul electric :rade:

Link spre comentariu
Vizitator han_catalin

deci se pot obtine tensiuni mai  mari dar atuncii curentii sunt mici ...

lana oii fiind izolator ,  ar trebui tensiune cat mai mare deci curenti mari nu ar fi posibili

asadar ce caracteristici ar fi  optime  in (jouli, volti) pentru  un gard eficient in cazul  animalelor lanoase ? 

ce gard exista sau s-ar putea confectiona cu cele mai mari valori  (volt,joul)?

Link spre comentariu

Sunt stalpi special conceputi, din material plastic cu agatatori pe toata lungimea lui cam din 5 in 5 cm .

Acea sunt recomandati la oi. Pentru ca tu trebuie sa pui 2-3 fire cu impuls mai sus (25-40-70cm)si unu chiar jos(10-20 cm ) cu impamantarea care se mai leaga din loc in loc (30-50 metri)la un tarus metalic infipt  bine in pamant .

Daca se respecta niste reguli cat de cat ,va demonstrez ca nici barem in gluma nu se ating oile de acea retea de fire .

Spunea colegu Vali ceva de banda colorata mai pronuntat si avea dreptate.

Calul este cel mai sensibil animal si se electrocuteaza cel mai tare, poate fi chiar si fatal pentru un animal sensibil.

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Dacă vrei să-l faci cu alimentare la reţea e mai simplu, ai nevoie de un transformator  separator (230V-230V)  după care urmează o punte redresoare şi un filtraj cu 10uF/400Vc.c.   Tensiunea de circa 310Vc.c încarcă un condensator de circa 10uF/400Vc.c. şi aceasta e descărcată periodic (0,5-1Hz) în bobina de inducţie printr-un tiristor comandat în poartă de un circuit simplu. Condensatorul de 0,47uF se încarcă lent şi când tensiunea  pe el ajunge la 32V, diacul se amorsează şi condensatorul se descarcă în poarta tiristorului. Acesta descarcă condensatorul de 10uF în primarul bobinei de inducţie, în secundar apărând o tensiune de circa 10kV, în funcţie de bobina folosită. Traful separator se construieşte pe un pachet de tole de circa 4-5cm2  şi are ambele înfăşurări cu sârmă de 1,2-0,14mm.Între înfăşurări se pun câteva straturi de izolaţie nomex sau polietilenă.

Bobina de inducţie poate fi una auto, cu menţiunea că nu toate sunt la fel de eficiente, cele mai bune pe care le-am utilizat erau din BMW-uri vechi sau chiar cele de Dacia 1300, deşi alea sunt cam voluminoase.

Eu am început de ceva timp să-mi construiesc singur bobinele, cei care au cumpărat electrificatoare făcute de mine au spus că sunt mult mai puternice decît cele auto. Dificultatea cea mai mare e izolarea bobinei, ideal acestea fiind turnate în răşină acrilică şi vacuumate, ca aerul dintre straturile de spire să fie scos,altfel apar străpungeri interne între straturi.

Eu folosesc pachete de tole tip I de la trafuri dezafectate, sau tai bucăţi lungi de 50-60mm şi 10mm lăţime din tablă ferosiliciu şi asamblez un pachet de circa 1cm2 secţiune. Acest pachet îl bag într-un tub PVC peste care bobinez 30spire cu sârmă de 0,5-0,8mm, un strat de izolaţie nomex, apoi urmează secundarul, care constă în straturi de circa 100-150spire cu sârmă de 0,2mm CuEm, cu izolaţie nomex între fiecare strat în parte. La sfârşit, dau două straturi de izolaţie nomex, leg bine cu aţă şi fierb bobina în parafină sintetică, până nu mai iese aer dintre straturi. Bobina o introduc într-u segment de patcablu şi o etanşez la capete cu parafină fierbinte.Acest tip de bobină nu mi-a dat rateuri la izolaţie niciodată, iar scânteia e deosebit de puternică, fiindcă miezul nu se saturează, ca la cele auto, care au miez închis...

Pentru varianta cu alimentare la acumulator, pun o schemă cu invertor şi care foloseşte traf de reţea montat invers, se poate folosi orice traf miniatură 230V-12V sau 9V care se leagă invers, ca ridicător de tensiune.

Electrificator gard cu descărcare capacitivă.jpg

Descărcare capacitivă.gif

Editat de validae
Link spre comentariu

Eu le fac pe PerfBoard, nu mă complic cu cablaj corodat, fiindcă nu le fac în serie mare....

Deşi ar fi bine să comand în China vreo sută de plăci, să fie acolo....că ies mai ieftin :rade:

Menţionez că la a doua schemă, condensatorul de 2uF trebuie înlocuit cu unul de 10uF/400V ca să dea scânteia mai puternică. Pe de altă parte, o frecvenţă de descărcare mai mare poate cauza o scânteie mai slabă, de aceea e bine să alegeţi o frecvenţă potrivită, cam de 2 descărcări pe secundă....

Editat de validae
Link spre comentariu

Poţi pune în loc CD40106  http://megadinamic.ro/hef40106pbcd40106/574.htm

Schema e perfect funcţională, dar eu folosesc ceva asemănător, numai că generatoarele de impulsuri sunt cu 555 din care mai am ceva stocuri. Faci practic două astabile cu 555, unul pe o frecvenţă de 10-20kHz, cu care comanzi prin mosfet traful ridicător de tensiune, iar pentru comanda descărcării, un 555 care dă impulsuri rare, de 0,5Hz şi care comandă tiristorul. Condensatorul (2uF)dintre sursa şi drena mosfetului se tatonează, pentru o tensiune maximă la ieşirea trafului şi un consum minim al invertorului, practic el asigură o funcţionare rezonantă a trafului.O să postez şi schema ce o folosesc de obicei la varianta pe acumulatori, numai că trebuie desenată mai frumos şi nu am chef chiar acum, dar o să revin mâine...

Se poate face şi o combinaţie intre invertorul schemei a doua şi partea de descărcare capacitivă a primei scheme, cea de după puntea redresoare.Astfel simplifici schema, putând folosi un singur LM555 ca invertor...

Să nu uităm o chestiune foarte importantă.....puneţi întotdeauna o diodă ,,antiprost,, pe alimentare, fiindcă inversarea polarităţii acumulatoarelor e o greşeală frecventă şi duce la arderea integratului.

Editat de validae
Link spre comentariu

Dacă nu ai niciun fel de experienţă în domeniu, roagă pe cineva să-ţi facă unul sau cumpără de la cineva care face astfel de aparate, fiindcă te expui la nişte riscuri, acolo se lucrează cu tensiuni periculoase, fie că e 230Vc.a. de la reţea, fie că e vorba de înalta tensiune de peste 10kV...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări