Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

• 4 luni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
Vizitator han_catalin
On 4/22/2014 at 4:36 PM, rindopale said:

Christos a inviat!Stimati domniTeoria zice ca energia eliberata in secundarul bobinei de inductie este invers proportionala cu timpul de BLOCARE a trazistorului de comutatie (cu cit timpul e mai scurt, energia e mai mare)Tranzitia cit mai scurta saturat-blocat cit mai scurta e ideea ca scinteia se produce atunci cind tranzistorul se blocheaza, ori la comutatie 2N3055 e tare ca fularu.Ginditi-va prin analogie cu motorul Otto: Platina 'puscata > scintei la deschidere > motorul merge prost din cauza sciteii slabe. Asa ca folositi 2 bipolare DE COMUTATIE (BUW24, BUX81,etc) sau un IGBT sau MOSFet ca final. In cazul bipolarelor se poate si cu BD139 pentru atac.Solutia am folosit-o pe vremea lu ceasca pentru a usura munca platinei la motorul de DACIA (numai partea cu tranzistorii biolari, ca pe vremea aia IGBT...) Cu bobina de DACIA se obtin scintei de 40-50mm in aeer iar simulind platina cu un microintrerupator scinteia era de 6-7mmSuccesuri!

m-ar interesa un circuit de acest fel...

Link spre comentariu
Vizitator han_catalin
On 8/10/2014 at 10:16 PM, pop_ady44 said:

da dami un pm si te ajut eu cu cea mai mare placere contra cost 

m-ar interesa un circuit pt gard eletric , reglabil 

fara bobina

Editat de han_catalin
Link spre comentariu
Vizitator han_catalin

cu un circuit pt gard electric care sa asigure o descarcare  de 4-5 -6 cm ma poate ajuta cineva? (bobine posed ).

Editat de han_catalin
Link spre comentariu

Ia în calcul că izolația unei bobine auto nu rezistă decât la un maxim de 20kV (20000V) după care încep descărcările de suprafață (conturnări) sau descărcări interne (străpungeri).

Ce vrei tu, adică scântei de 6cm, reprezintă o tensiune inițială de minim 60kV (60000V) și se poate obține ușor, dar nu cu bobine de inducție obișnuite. Se poate obține cu multiplicatoare de tensiune Cockroft-Walton, dar curenții de ieșire (implicit puterea scânteii) sunt mici.....Depinde ce vrei să faci cu acea tensiune. E prea mare pentru un gard electric, acolo nu ai nevoid decâte maxim 8-10kV fiindcă peste valoarea asta cedează izolatorii gardului sau se produc descărcări prin umezeala de la suprafața lor și toată jucăria devine inoperantă.Acolo ai nevoie însă de o scânteie puternică, cu energie mare. Eu am făcut vreo zece-doisprezece electrificatoare cu descărcare capacitivă, adică încarc un condensator de 10uF/400V la circa 300V și-l descarc printr-un triac în primarul bobinei.Se obține o scânteie puternică, dar și sigură pentru utilizator. Dacă tu vrei să faci un stun gun sau taser, orientează-te pe site-uri ale rușilor, ăia se ocupă cu așa ceva de mult timp. Principiul acelora e identic cu ce am descris eu, doar frecvența impulsurilor e mai mare decât la gardul electrificat....

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator han_catalin
3 hours ago, validae said:

Ia în calcul că izolația unei bobine auto nu rezistă decât la un maxim de 20kV (20000V) după care încep descărcările de suprafață (conturnări) sau descărcări interne (străpungeri).

Ce vrei tu, adică scântei de 6cm, reprezintă o tensiune inițială de minim 60kV (60000V) și se poate obține ușor, dar nu cu bobine de inducție obișnuite. Se poate obține cu multiplicatoare de tensiune Cockroft-Walton, dar curenții de ieșire (implicit puterea scânteii) sunt mici.....Depinde ce vrei să faci cu acea tensiune. E prea mare pentru un gard electric, acolo nu ai nevoid decâte maxim 8-10kV fiindcă peste valoarea asta cedează izolatorii gardului sau se produc descărcări prin umezeala de la suprafața lor și toată jucăria devine inoperantă.Acolo ai nevoie însă de o scânteie puternică, cu energie mare. Eu am făcut vreo zece-doisprezece electrificatoare cu descărcare capacitivă, adică încarc un condensator de 10uF/400V la circa 300V și-l descarc printr-un triac în primarul bobinei.Se obține o scânteie puternică, dar și sigură pentru utilizator. Dacă tu vrei să faci un stun gun sau taser, orientează-te pe site-uri ale rușilor, ăia se ocupă cu așa ceva de mult timp. Principiul acelora e identic cu ce am descris eu, doar frecvența impulsurilor e mai mare decât la gardul electrificat....

scuze , nu sunt in domeniu, deci nu cunosc terminologia... ((citind topicul am vazut ca se puteau obtine 4-5-6-7 cm "descarcare cu o bobina" , de aceea am scris "4-5-6 cm" ...))

ma intereseaza pentru un gard electric la oi , sa pun un singur fir , deci sa treaca prin lana , ...m-am gandit ca ar fi  nevoie de tensiune cat mai mare, adica maxim posibil ...

(am pus un gard electric si treceau oile)

e suficient 10 kv pt lana?

daca aveti timp,  mi-ati putea da cateva  idei/ variante/sugestii   pt gard  (oi)?

multumesc frumos!

Editat de han_catalin
Link spre comentariu

Oile sunt foarte greu de oprit cu un gard electric, dat fiind că au o lână groasă și care e bună izolatoare electric.Pentru o eficiență bună, montați firul electric exact la înălțimea capului animalului, fiindcă dacă-l ating cu botul, sigur nu se vor mai apropia de gard. O altă cerință ar fi ca firul să fie cât mai vizibil, altfel oaia nu-l observă și forțează trecerea, există panglici de fibră de sticlă cu inserție metalică, ce sunt bine observate de către animale. Animalul face legătura între firul vizibil și șocul produs de acesta, altfel chiar nu știe ce l-a curentat și revine iar la limita gardului...o variantă ar fi să legați din loc în loc panglici vizibil colorate care să indice delimitarea gardului, fiindcă oile nu văd bine firul unic al gardului.

Eu mai construiesc ocazional și electrificatoare de gard, dar folosesc bobine de inducție confecționate în regim propriu, fiindcă nu am fost mulțumit de cele auto, mai ales cele moderne, care au o putere destul de redusă a scânteii. 

Link spre comentariu

Dar mai întâi cumparati oi care sa aiba toate botul la aceeasi înaltime, adica sa nu fie nici una cu botu pe sus ;-)

Pentru oi nu se foloseste un fir simplu ci un gard în toata regula  Si atunci sigur nimeresc cu botu-n fir.

https://www.weidezaun.info/tierart/schaf.html?gclid=EAIaIQobChMIub6u_M-K2wIV1_ZRCh0TogtlEAAYASAAEgIAXfD_BwE

https://www.agrargiganten.de/weidezaun/unsere-empfehlung-zur/schaf-ziegenhaltung.html?gclid=EAIaIQobChMIub6u_M-K2wIV1_ZRCh0TogtlEAAYBCAAEgJ5IvD_BwE

https://www.weidezaun.info/weidezaun/komplettsets/schaf-ziegen-sets.html

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări