Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

În schemă e prevăzut deja un condensator paralel cu alimentarea, de 1000uF. Specifică mai bine pe schemă unde ai vrut să-l pui...Dacă vrei să ai o descărcare oscilantă amortizată, poți încerca cu un condensator de 0,1-0,22uF/1000V între colectorul și emitorul tranzistorului.Astfel scânteia va dura ceva mai mult, asemănător cu cea de la aprinderile auto...

Contează foarte mult calitatea bobinei de inducție, trebuie o bobină auto serioasă, nu jucării de bobine bobinate pe creion sau trafo de linii recuperate din TV sau monitoare

Link spre comentariu
Vizitator mihai ioan

vreau sa pun condensatorul pe firul plus care iese din placa de circuit si merge pe borna plus a bobinei,dar acuma am alta problema,am folosit aparatul ,a functionat bine ,dar lledul de pe potentiometrul care regleaza puterea nu se prinde numai cand potentiometrul este dat pe maxim si bobina nu mai da scanteie(am pus si alta bobina deci bobina ii buna) ledul care arata fregventa impulsurilor functioneaza aadica arata cum ar da impulsuri ce ar pute fi ars ?sau dece nu mai da bobina scanteie?

Editat de mihai ioan
Link spre comentariu

Probabil s-au defectat tranzistorii, e posibil să fie și integratul afectat.Scoate tranzistorul 2222 și vezi dacă apar impulsuri pe al doilea led.Dacă apar, ai unul sau ambii tranzistori defecți. Dacă nu apar impulsuri, integratul e defect.

Link spre comentariu
Vizitator iozsi44

Am realizat si eu schema propusa de radhoo,functioneaza,dar am doar o scanteie de 1cm.In videoclip am vazut ca e de 2cm.Folosesc o bobina bosch cu rezistenta in primar de 3 ohm.In loc de rezistenta de putere de 20 ohm am pus de 15 ohm.In paralel cu primarul bobinei am pus o rezistenta de 33 k,inseriata cu un bulb neon.Intre E si C am pus un condensator de 10 nF/1KV(e vorba de 2N3055).Am gresit cu ceva?Am incercat inca cu doua bobine de alte tipuri,dar scanteia a fost mai mica.

Editat de iozsi44
Link spre comentariu

Încearcă și o valoare mai mare a condensatorului (ex. 100-220nF). Cu ce sursă alimentezi ? Dacă nu ,,ține,, la un consum de câțiva Amperi (4 A) nu faci nimic. Scade tensiunea mult în sarcină. Testează montajul pe un acumulator auto....

Link spre comentariu
Vizitator iozsi44

Nu se incalzeste nimic.A functionat vreo 10 min cu distanta de 1 cm si nu am avut probleme.Sursa e doar de incercare.Am sa pun acumulator de masina.Fiecare piesa a fost masurata inainte de montare.Doar rezistenta de putere de 20 ohm e de 15 ohm.

Editat de iozsi44
Link spre comentariu
Vizitator mihai ioan

am verificat potentiometrul(am pus altul nou), dar tot nu functioneaza, dar tranzistorii(2n3055 si pn2222) se incalzesc tare care ar putea fi problema?

Editat de mihai ioan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări