Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat


Vizitator bissa86

Postări Recomandate

10 hours ago, validae said:

@arheopterix  Gardurile noastre sunt (în general) mici ,,pocnitori,, pe lângă alea de le au australienii.Ca să electrifici un gard de 70-100km trebuie ceva serios, că ăia nu umblă atâta distanță cu coasa să taie iarba sub nivelul gardului.La puteri mari iarba se usucă la atingerea firului.

Fă un calcul, pe o rezistență de sarcină de 500 Ohmi (standard de testare electrificatoare) aplici o tensiune de 9000V. Care se menține pe sarcina dată.

Ce zici de puterea impulsului (în kiloWați) obtinută ? Pare greu de crezut, nu? Dar se explică prin factorul de umplere foarte mic, șocul e foarte foarte scurt.Dar foarte dureros...

Unde ați găsit valorile astea?

Link spre comentariu

E vorba de electrificatoare cu transformator masiv, nu bobine de inducţie auto.Am folosit şi bobine auto la primele mele electrificatoare, dar sunt slabe şi ,,duc,, doar garduri scurte, de sute de metri.

Un singur fir de iarbă le anulează efectul.Sarcina de test standard la electrificatoare de gard e rezistenţa de 500 Ohmi.Şi nu vorbesc de rezistenţa internă a bobinei, ci de una externă de putere.

Citeşte la pagina 61 a topicului, ori uite link aici dacă ţi-e greu să ajungi acolo:

https://www.anotherpower.com/board/index.php?topic=1088.0#top

Eu am terminat demult stocul de hârtie Nomex, iar ultimele trei încercări de a folosi altceva între straturi s-au soldat cu străpungeri interne.Ultimul traf mi-a dat o singură scânteie înainte să crape.

Momentan sunt în mare impas din cauza asta, am încercat şi straturi de PET, dar nu au rezistat...

O foaie A4 de Nomex e vreo 4$ plus transportul, iar de cumpărat ,,en gross,, nu-mi permit fiindcă nu sunt producător în masă.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Buna seara. 
detin 2 electrificatoare unul la 12v și celălat la 220v ambele cu bobina defecta, cred eu. 
Sunt din jud Mehedinti!  Am urmărit de la început forumul . Însă mai sunt nelămurit findcă aparatele pe care le dețin sunt diferite și între ele și faţă de schema dumneavoastră! Dacă as putea sa iau legătura pe email sau watsapp ? Sa ma ajutați cu niște sfaturi! Scriu de pe telefon din păcate nu ma lasă sa încarc nici o poza . Mulțumesc anticipat. 

HASQuTL.jpg

Link spre comentariu

Din păcate, la multe electrificatoare comerciale cedează rapid traful de impuls când se rupe firul de la gard, fiindcă tensiunea înaltă nu mai are nicio ,,sarcină,, şi se străpunge intern transformatorul.

Am păţit-o personal, s-a străpuns traful unui electrificator ,,Nexen,, nou nouţ, doar testându-l cu un descărcător de 3-4mm între electrozi.Asta înseamnă că nu a rezistat unei tensiuni de circa 3-4kV....jalnic.Am fost nevoit să-l înlocuiesc pe banii mei, eu îl luasem de la posesor doar pentru teste..dar m-am lămurit de ele.

Ca să nu se mai întâmple asta, trebuie prevăzut un ,,descărcător,, între bornele de ieşire din interior. Se poate face simplu din două terminale de rezistenţă lipite între borne şi puse faţă în faţă, la o distanţă de circa 8-10mm între ele. Distanţa se alege cel mai bine cu gardul conectat, astfel încât în prezenţa lui să nu apară scântei pe descărcător.Atunci când gardul lipseşte sau se rupe accidental, descărcătorul preia înalta tensiune şi protejează transformatorul contra străpungerii izolaţiei.La fel se poate proteja şi punând o rezistenţă de valoare mare la borne, de ordinul MegaOhmilor sau zecilor de MegaOhmi.Dar aceasta poate suferi o străpungere prin conturnare prin condens în mediu umed, deci e de evitat.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Salutare pentru toata lumea.Vad ca confrutati cu probleme in privinta izolatorului .Eu folosesc acest tip de cutie pentru izolarea intre straturi.Iau de la alimentara cind se goleste , nu am avut probleme cu el pina acum desi sunt transformatoare care functioneaza deja de 2 anisori.Traful confectionat dupa reteta lui dl.validae Straturile sunt unse cu grija si atent peste tot cu silicon transparent apoi pe silicon un strat din acest izolator si dupa stratul urmator de spire.

IZOLATOR1.jpg

Chiar acum, Demeter Denes a spus:

Salutare pentru toata lumea.Vad ca confrutati cu probleme in privinta izolatorului .Eu folosesc acest tip de cutie pentru izolarea intre straturi.Iau de la alimentara cind se goleste , nu am avut probleme cu el pina acum desi sunt transformatoare care functioneaza deja de 2 anisori.Traful confectionat dupa reteta lui dl.validae Straturile sunt unse cu grija si atent peste tot cu silicon transparent apoi pe silicon un strat din acest izolator si dupa stratul urmator de spire.

IZOLATOR1.jpg

Am uitat sa mentionezi, ca eclatorul la esire ,trebuie dimensionat corespunzátor  pentru ca in caz de ruperea gardului  sa pota preia "sarcina" in orice situatie...pentu a proteja traful de strapungere ...

Link spre comentariu

Am cumpărat la început și o bandă HV care m-a costat vreo 80 Lei, dar nu vă așteptați la minuni de la ea.

La tensiunile foarte mari la care lucrează aceste transformatoare, nu e atât de importantă izolarea între straturi cât e cea față de conturnarea laterală.Degeaba folosești bandă HV dacă nu impregnezi bine spirele și nu umpli spațiile goale cu silicon sau orice substanță cu rigiditate dielectrică mai bună decât aerul. La început izolam între straturi doar cu hârtie cerată și fierbeam bobinele în parafină albă.Dar era un procedeu migălos și mâncător de timp, deși foarte ieftin.

 

Link spre comentariu

Eu am folosit banda dublu adeziva doua straturi dar, după terminarea bobinei o bag în lac și las sa se usuce. Am făcut un gard unui prieten și cineva ia smuls un par și la culcat la pămant cand la găsit el, facea scanteie spre iarba intruna si nu a avut nimic cat o fi functionat asa nu a stiut sa-mi spuna . Functioneaza de cam doi ani si îl foloseste toata vara la vaci.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări