Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema pentru gard electrificat

Vizitator bissa86

Postări Recomandate

Vizitator bissa86

Am vazut de curand un pastor electric confectionat cu o bobina de inductie de dacia si cu triac bt138, are cineva schema cu acest triac si binenteles poate sa o posteze sa o iau si eu? Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

fac frecvent asa ceva dar nu cu triac ci cu mosfet daca cauti bine pe forum am mai atasat o schema de electrifier cu bobina de indutie daca nu gasesti o sa-ti mai atasez odata :da

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator bissa86

am revenit, dupa 2 serii de incercari dupa schema lui profesorul inginer Sorin Piscati, schema din tehnium din septembrie 2006, problema e ca montajul nu basculeaza, a incercat cineva aceasta schema? astept un raspuns, ms anticipat.

posteaza te rog schema, altfel e cam greu sa stea fiecare sa o caute, nici nu stiu daca se gaseste asa de usor.

mircea calin

Link spre comentariu

Incearca varianta de aici : http://www.pocketmagic.net/?p=2217 .

AUTO IGNITION COIL e bobina auto .

Spor !

Eu am realizat montajul asta pentru protectia unui perimetru. Functioneaza fara probleme, si poti regla tensiunea de la 5KV pana la 20KV maxim. E gandit sa functioneze si pe baterii, are deci un consum mic.

Pentru pastor electronic, trebuie sa tii cont de animalele imprejmuite, exista diferente pentru tensiunea de lucru in functie de blana (cat de bine le izoleaza).

Schema:

Posted Image

PCB-ul

Posted Image

Rezultatul final:

Posted Image

Un demo video cu invertorul setat la 20KV:

5cgTqk-0ABw

Alte detalii pe blog.

Radu M.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Buna domnilor.As vrea sa construiesc si eu gardul electronic de mai sus,cel cu doua c.i 555 a d-lui Radu M. si am cateva intrebari.Deci pot folosi un KT805 in locul lui 2N3055?Cum conectez firul activ in fisa de la bobina FIT pt a face corect adaptarea de impedanta?Si şpuneti-mi va rog care poate fi lungimea maxima a firului ce inconjoara perimetrul pt o functionare corecta?La ce distanta de pamant/iarba(am inteles ca iarba are efect negativ asupra functionarii) trebuie ridicat firul pt a avea efect total asupra animalului si aveti idee in cat timp se consuma cele 8 baterii?Multumesc.

Link spre comentariu

Salut Nik,Din bobina de inductie, scoti tensiunea inalta si o duci printr-un fir, roata perimetul. Trebuie sa o treci prin izolatori ceramici , plastic sau sticla, montati pe stalpi.Daca iarba atinge acest fir, iti va produce o cadere de tensiune. E normal, iarba e verde, plina de saruri, si rezistenta ei devine minimala in fata tensiunii de 20KV produsa de aparat.Consumul il poti masura si tu, punand un ampermetru in serie cu alimentarea. Nu mai tin minte cat am masurat la al meu, dar parca era de ordinul zecilor de miliamperi. Sa zicem ca trage 100mA la 12V. O baterie de 70Ah, de masina, ar tine: 70Ah/100mA = 70Ah/0.1A = 700h = 29 zile. Poti calcula exact in functie de bateria ta.Daca ai alte intrebari, poti sa le pui aici. Sa nu uiti sa semnalizezi perimetrul prin marcaje corespunzatoare: "Pericol de electrocutare" , etc.

Link spre comentariu

Multumesc frumos pt raspuns!Eu vreau sa-l fac portabil(pt iesirile mele cu cortul)si as vrea sa folosesc 8xAA/R6.Acum imi puteti spune si care ar trebui sa fie lungimea optima a firului de sarma?

Link spre comentariu

Multumesc frumos pt raspuns!Eu vreau sa-l fac portabil(pt iesirile mele cu cortul)si as vrea sa folosesc 8xAA/R6.Acum imi puteti spune si care ar trebui sa fie lungimea optima a firului de sarma?

Daca te uiti la articolul care l-am postat pe blog: http://www.pocketmagic.net/2011/09/electric-fence-20kv/ , o sa vezi ca in acelasi scop l-am construit si eu :rade: . Corespunde pana si modalitatea de alimentare. 8 baterii alcaline inseriate pt 12V tin minte ca rezistau 48 de ore, dar din nou, te rog sa masori exact.Lungimea poate fi cam oricat de lunga. Probabil va functiona fara probleme si la 4km de fir, cu o buna izolatie la suportii de pe stalpi, si fara vegetatie care sa atinga firul. Sa nu uitam ca e vorba de o tensiune foarte inalta, care intampina o rezistenta nesemnificativa din partea firului.Deci pentru cort, fara probleme vei putea "energiza" cativa metri de fir. Te gandesti la protectie pentu ursi? Ai mare grija, eu nu pot sa-ti garantez ca va speria animalul, si sa-l indeparteze fara sa-l intarate. Dar chiar zilele trecute am fost pe la zoo, unde ursii erau tinuti dupa garduri metalice (destul de fragile) si geamuri termopan . Vezi poza atasata. Dar spre interior exista si un perimetru electric, un fir metalic impletit in fasie de panza (cum se folosesc si la vite), care inconjura perimetrul, pe partea interioara a gardului.Unele din aceste aparate erau in scurt din cauza unor crengi. Ce era interesant acolo, e ca se putea auzi scanteia. Frecventa parea sa fie de 3Hertzi (1 descarcare la 3 secunde) si zgomotul produs de scanteie destul de slab, ceea ce indica un curent redus, dar si o diferenta de potential nu mai mare de vreo 10KV. Asta e doar o banuiala, fireste.Daca merge la zoo, probabil ca merge si in slabaticie, cu cortul - cel putin mie mi se pare o logica destul de pertinenta, dar repet, nu am verificat asa ceva prin teste concrete.

post-17238-13982963186_thumb.jpg

Link spre comentariu

Probabil ca nu-l va afecta pe mos Martin,dar il va speria pe el sau celelalte animale.Il fac mai mult pt siguranta si..confortul meu psihic :) oricum e mai bine decat nimic,mai ales daca iau cu mine sotia si copilul din dotare.Eu il voi face si vom mai vorbi dupa ce-l termin.Sper ca schema e functionala si nu are vreo greseala in ea.Inca odata multumesc frumos pt raspunsuri!

Link spre comentariu

Exact pentru confortul psihic l-am facut is eu, l-am dus de 2 ori cu mine, nu l-am instalat niciodata, si de o vreme l-am lasat in dulap. Eu nu am copii, dar merg cu sotia , si de cele mai multe ori suntem doar noi in mijlocul salbaticiei. Acum o luna am fost langa cazane si apoi pe cheile nerei, in afara de porci mistreti si vipere nu am intalnit altceva periculos. Vorbind de salbaticie, oricum nu te poti pune cu natura, si e mai bine sa te adaptezi. Uite un film din excursie, facut din poze de noapte si un cantec de privighetoare inregistrata din cort : JAolKLTs9rI Schema e functionala, merge brici. Am constuit doua: una pt gardul electric, si o a doua pentru un generator de pulsuri (frecventa si durata variabile) : utx6_-pbHpw Deci nu sunt probleme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări