Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iin=Iout? Lm7805.

Cilibiu

Postări Recomandate

Nu am gasit pana acum datle tehnice ale ledului, mersi de link.Da e drept ce zici mai sus, nu am experieta in led-uri de mare putere.O sa testez schema care ai postato sa vedem rezultatele.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

34

• Marian

4

• danb1974

1

• BUGHIU

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema nu functioneaza corect, exact cum am banuit de prima oara, curentul este determinat de REZISTENTA nu de SEMIREGLABIL.Testul.Am facut montajul si am setat tensiunea la 5V, am conectat un fan de 5V la 0.3A, totul decurgea ok, am pus 2 ventilatoare in paralel si tensiunea a scazut la jumate curentul urcand cu inca 100mA, cea ce nu este bine, am zis sa urc in curentul prestabilit, am setat tensiunea la 10V (stiind ca ventilatorul respectiv merge si la 10V cu un curent aproape dublu), cand am conectat ventilatorul tensiunea a scazut la 5.5V si curentul la 340mA, am dat de semireglabil in ambele directi si curentul sau tensiunea nu sa modificat deloc.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Schema nu functioneaza corect, exact cum am banuit de prima oara, curentul este determinat de REZISTENTA nu de SEMIREGLABIL.Testul.Am facut montajul si am setat tensiunea la 5V, am conectat un fan de 5V la 0.3A, totul decurgea ok, am pus 2 ventilatoare in paralel si tensiunea a scazut la jumate curentul urcand cu inca 100mA, cea ce nu este bine, am zis sa urc in curentul prestabilit, am setat tensiunea la 10V (stiind ca ventilatorul respectiv merge si la 10V cu un curent aproape dublu), cand am conectat ventilatorul tensiunea a scazut la 5.5V si curentul la 340mA, am dat de semireglabil in ambele directi si curentul sau tensiunea nu sa modificat deloc.

Fa testul cu o rezistenta de 1 ohm,la minim 10W,ca sa simulezi un led de 3V la 3A.Testul cu ventilatoarele nu e relevant.Foarte posibil ca sursa sa dea rateuri si cu rezistenta,dar macar fa testul corect.Poti incera si o rezistenta de 0,1 R in locul celei de 0,05R.
Link spre comentariu

Salut GEORGE eu te sfatuiesc sa lipesti ledul pe placuta star ,am folosit si eu ARCTIC SILVER si mai am este bun pana la un anumit nivel.(Ce l-au scumpit ,anul trecut cand am luat de la ei a fost 24 ron)pt led de putere mai mare am facut plita si am lipit led pe star apoi prins pe radiator cu suruburi si bineinteles pasta termoconductoare.Am lampa cu led de 20W care merge zilnic cateva ore ,de doi ani si nu am probleme,faci cum crezi dar pacat de led si mai ales de banii dati.Stima.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am testat azi schema propusa,cea fara tensiune referinta si operational.Nu functioneaza;functioneaza insa cu tensiune de referinta,adica capatul de sus al semireglabilului de 10K,conectat la o tensiune fixa.Eu l-am conectat la tensiunea de intrare de 12V.In cazul tau trebuie stabilizata,cu un zenner sau 431.Oricum schema postata de tine cu TL431 si 358,va functiona sigur si va fi mult mai precisa.Ai putea chiar folosi o rezistenta mai mica de 50 miliohmi.

Link spre comentariu

Ma gandeam sa folosesc rezistenta de 0.02 OHM.Pana la urma raman la schema cu TL431 si LM358, o sa fac montajul si o sa o testez si pe asta bine, nu vreau sa ard vreun LED.

Salut GEORGE eu te sfatuiesc sa lipesti ledul pe placuta star ,am folosit si eu ARCTIC SILVER si mai am este bun pana la un anumit nivel.(Ce l-au scumpit ,anul trecut cand am luat de la ei a fost 24 ron)pt led de putere mai mare am facut plita si am lipit led pe star apoi prins pe radiator cu suruburi si bineinteles pasta termoconductoare.Am lampa cu led de 20W care merge zilnic cateva ore ,de doi ani si nu am probleme,faci cum crezi dar pacat de led si mai ales de banii dati.Stima.

Am uitat sa zic >>> LEDUL ESTE LIPIT PE STAR DE FABRICA.Eu ma refeream la lipirea starului de radiator.Am folosit ADEZIV BISON METAL+ PASTA ARGINTATA, toate 3 igrendiente in cantitati egale, a iesit o pasta perfecta la lipit, la transportul termic trebuie sa o testez.O poza mai jos cu suportul pentru LED-uri, am repordus un bec normal F scurta F lunga.

post-15533-139829503895_thumb.jpg

post-15533-139829503906_thumb.jpg

post-15533-13982950392_thumb.jpg

post-15533-139829503934_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am mai cautat pe gogu informati despre step down converter in configuratia curent constant si am gasit urmatoarea schema, care coincide aproape perfect cu a mea. Diferenta doar alimentarea OP-ului.De ce sa nu mearga schema mea fara TL431? Mai ales daca aleg amplificarea din LM358 x10, iar pe rezistenta pica 150mV la 3A, asta ar veni 1.5V la 3A Out din LM358, iar tensiunea lui LM2678-ADJ pe pinul FB trebuie sa fie in jur de 1.21V, iar daca las amlificarea x10 a LM358 , la o tensiune de 1.21V pe out , curentul va fi 2.4A iar caderea de tensiune va fi 120mV. Deci nu inteleg de ce nu ar merge.O sa testez astazi schema cu LM358 fara TL431. O sa fac o amplificare fixa de x10 sa vad daca limiteaza curentul la 2.4A.Ca si consumatori o sa folosesc becuri auto de 55w.Revin cu detali peste cateva ore.In schema este folosit integratul LM2576-ADJ care este aproape la fel ca si functionalitate fata de LM2678-ADJ, mici diferente, frecvgenta de lucru, puterea integratului.

post-15533-139829504079_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Schema asta am testat-o azi;la ea faceam referire ca are nevoie de o tensiune de referinta.Varianta cu operational,are avantajul ca poti folosi o rezistenta mai mica inseriata cu ledul.;eu as regla amplificarea la 100,sau chiar mai mare,pentru a reduce cat mai mult rezistenta .Astfel cresti randamentul.

Link spre comentariu

Am incercat schema ta si nu pot urca peste 300mA, pe pinul FB am in jur de 120mV si nu urca in tensiune.Am incercat schema cu LM358 si TL431, acelasi rezultat, nu pot urca peste 300mA.Am deconectat pinul FB , lam lasat in aer, si am conectat un FAN, curentul acelasi 300mA.Normal trebuia sa urce pana pe la 10V, montajul alimentat la 12V. Bobina de 15uH.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Testeaza integratul configurat ca sursa de tensiune;pune un semireglabil de 10K intre iesire (plus electrolitic ) si masa,cursorul la FB.Trebuie sa poti regla tensiunea intre 1,25V si cca 10V.Pune si o sarcina sa vezi daca poate livra 3A.Abia dupa aceea testeaza ca sursa de curent.Trebuie sa functioneze corect,in toate variantele incercate de tine.Eu am testat cu LM2596,dar integratele sunt aproape identice,difera doar curentul maxim livrat.

Link spre comentariu

Miam adus aminte ca am avut probleme cu, curentul debitat in configuratie reglaj tensiune, la bordul moto, cu cat urcam in curent , cu atat scadea tensiunea. am ajuns de la 5V la 4.2V la un curent de 400mA. Am testat in configuratie reglaj tensiune si tensiunea scade mult si curentul maxim la care am ajuns a fost in jur de 1A iar tensiunea a scazut la 3V, asta setat la 5V, alimentat la 12V. Reglajul fara sarcina este OK, de la 1,2-10,5V cam asa. Am observat ca tensiunea ramane cat de cat stabila daca tensiunea de alimentare este mult mai mare, circa 25-30V, dar tot scade tensiunea cat de cat si aici pot urca un pic in curent, dar ceva nu este bine, si banuiesc inductorul ca ar fi de vina. Schema este facuta exact ca in foaia de catalog, am schimbat mai multe integrate de aceasi serie NOI si la fel face.Chiar nu mai stiu ce sa ii fac, ma dispera.Ce inductor ai folosit tu? si cum lai facut? as vrea sa fac unul de la 0 sa vad daca am acelasi rezultat.

Link spre comentariu

Am facut iara alt montaj cu alt integrat nou, am pus in configuratie reglaj tensiune, am setat tesniunea la 8V, tensiunea alimentare 12V, consumator un bec de 12V 25W, cand lam conectat tensiunea a scazut la 1V, am pus 2 bobine in serie, tensiunea a scazut la 0.5V, am pus 2 bobine in paralel tensiunea 2V, deci bobina este devina, acum sa vad ce inductanta gasesc bun pentru montajul meu.

Link spre comentariu

Am pus diferite bobine de cativa amperi de la 8uH pana la 22uH si nu am reusit nimic deosebit, aceasi problema, cand conectez becul scade tensiunea la 1V 0.5V,condesatorul de pe OUT este de 470uF 50V, semireglabil de 5K, dioda fast MUR160 condesator 10nF (103) tantal. Am incercat si cu dioda BYW27-100 si cu condesator poliester de 10nF si aceasi chestie, seria comlecta a integratului LM2678T-ADJ.Chiar nu mai stiu ce sa ii fac, traseele sunt scurte, componentele sunt prinse de pini integratului, fara fire sau alte nazdravani, am alimentat din dinferite surse de laborator, aceasi problema, am schimbat integrate noi, sunt la al 5-lea integrat, am schimbat bobine, ce sa ii ma fac? :sparge: :bataieL.E curentul este de 500mA cand consumatorul este conectat, tensiune 2V, reglajul nu are nici un efect, am incercat cu o rezistenta de 1ohm 5w si la fel face.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări