Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iin=Iout? Lm7805.

Cilibiu

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Varianta cu inserierea celor patru leduri,plus scc liniara,e net mai avantajoasa folosirii comutatiei si ca randament si ca pret.Daca vrei sa folosesti 2678,acesta nu iti va da la iesire un curent constant,ci tensiune constanta.Pentru alimentarea ledurilor ai nevoie de curent constant.Asta implica o rezistenta inseriata cu ledul,iar caderea de tensiune folosita pt comanda integratului,care sa mentina pe aceasta rezistenta o tensiune constanta.Nu e chiar simplu,in plus pe rezistenta se pierde putere,scazand randamentul. Daca ramai la 2678,complicandu-te,din punctul meu de vedere,fa montajul conform datasheetul-ui,ca sursa de tensiune,abia dupa aceea vedem cum poate fi modificat in scc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

34

• Marian

4

• danb1974

1

• BUGHIU

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

LM2678-ADJ il voi folosi in schema ca "curent constant" nu ca regulator de tensiune. Schema liniara este dezavantajoasa daca raman la 12V si nu la 14.5, mai exact cand este motorul oprit. 4 leduri necesita 14V, asa la temperatura de 25 grade, la o temperatura mai mare am vazut ca urca si la 4V pe led, de unde iau eu 16V ca sa am lumina maxima?Cu lm 2678-ADJ este foarte simpla schema. O fac si o postez.L.E am revenit cu schema.

post-15533-139829484625_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pe R1 pica 4W. Deci sa zic ca in total se mai adauga 16W pe langa cei 60W, deci ajung la 76W........hmmm la asta nu mam gandit pana ce am citit postul tau. Normal nu ar fi rau, dece? pentru ca nu mergi non stop cu faza lunga si scurta, mergi in general doar cu faza scurta cea ce la mine va consuma 28W. Deci un consum mic fata de xenon care ori ca e scurta sau lunga tot la fel consuma. Adica in jur de 90W.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Am revenit la acest proiect pentru farurile moto.Intreb un moderator>>>> Sa fac alt topic special pentru faruri MOTO sau sa continui aici??Pana primesc un raspuns de la moderator revin aici cu detali.Mam gandit la o schema cu LM2678-ADJ si LM358.O poza mai jos.Voi ce parere aveti de ea?Chiar daca schema este un pic mai complicata , prefer sa o fac , doar sa stiu ca LED-urile nu sunt expuse pericolului.Am stat sa imi vina 3 luni.

post-15533-139829500804_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Schema pare in regula,cu o singura mentiune;trebuie pus un electrolitic de filtraj intre anodul ledului si masa.Altfel 358 va primi semnal triunghiular cu frecventa de 50Khz,sau la cat lucreaza integratul.Nu cred ca va lucra la frecventa asta...Cred ca se putea mai simplu,cu acelasi randament,fara 431 si 358.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Incearca si varianta asta;n-am testat-o,deci nu bag mana in foc pentru ea.Din semireglabil reglezi tensiunea la iesire la cca 3V,fara sarcina.Apoi conectezi ledul si din acelasi semireglabil reglezi curentul prin led.

Link spre comentariu

Schema asta este folosita la relgaj in tensiune, iar rezistenta de 0.05ohm e in plus acolo.Am o intrebare.Miau venit cele 2 piese ce reproduc becul normal, facute din Al. Cu ce as putea lipi placuta STAR de AL?Stiu ca am gasit radiatoare ce erau lupite pe sochetul la placi video, ce adeziv foloseste?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

In gol,fara sarcina,schema e clasica,pentru tensiune constanta.In sarcina insa ,caderea de tensiune pe rezistenta de 0,05 ohmi va modifica tensiunea pe iesire,astfel incat suma tensiunii pe 0,05R si ramura de jos a semireglabilului,e mentinuta constanta la 1,25V.

Testeaza intai,dupa aia spune-mi ca nu merge..

Daca iti permiti http://www.zexstar.com/product_info.php ... ilver.html

Altii au amestecat adeziv exposi de la Bizon,cu pasta termoconductoare normala;n-am testat,am citit pe forum.

Link spre comentariu

Da ai drepate doar ca , tensiunea este invers proportionala cu curentul, cea ce la LED-uri de putere stiu ca se poate sa fie si DIRECT si INVERS proportional cu curentul, asta in functie de temperatura LED-ului.Daca din semireglabil setez tensiunea maxim de 4V, la un curent de 3A poate scadea la 3V, iar eu am nevoie de 3.5V la 3A ca sa pot profita de 100% din puterea lui. Cel putin asa ma gandesc teoretic, o sa testez schema si in realitate si revin cu detali.Stiu de acea pasta doar ca este scumpa, am gasit pe alt site la 50 lei cu tot cu transport.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Faci ceva confuzii referitor la leduri;tensiunea pe led e proportionala cu curentul,iar la curent constant e invers proportionala cu temperatura.Cele de putere se alimenteaza de regula dintr-o sursa de curent constant.Sa zicem 3A...Pe un led rece,vei avea la acest curent 3,5V.Daca ledul se incalzeste,curentul ramane tot 3A,tensiunea va incepea insa sa scada,cu 2,2mV/grad Celsius.Aproape ca nu intereseaza tensiunea;ii dai ledului un curent constant sub cel maxim admis si-i asiguri o racire corespunzatoate.Racirea e importanta si dintr-un alt aspect;cu cat creste temperatura,scade eficienta luminoasa.Cam atat..Nu trebuie sa ma crezi pe cuvant;testeaza,sau cauta datashettul ledului.La Cree XM-L sigur gasesti. Unde ai gasit pasta adeziva cu 50 lei,sunt interesat....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări