Cilibiu Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 Salut tuturor.Daca am un consumator de 5V 1A, si folosesc un LM7805 conectat la 12V, curentul de dinaintea LM-ului este tot de 1A? niciodata nu am reusit sa imi dau seama, iar teste nu am prea avut timp sa fac.Mai exact alimentatorul este de 12V 500mA adica 6W, daca alimentez acest cosnumator de 5V 1A 5W printr-ul LM7805, este OK? curentul dupa LM este la fel cu cel dinaintea Lm-ului? Link spre comentariu
BUGHIU Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 Pai daca alimentatorul de 12 vcc debiteaza un curent maxim de 500macc....de unde 1Acc?!?! :nas:Schimba alimentatorul cu unul de 12vcc/3amperi macar,ca sa poata ''duce in spate'' ceea ce este dupa el(stabul de 5v si sarcina lui) Link spre comentariu
danb1974 Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 Da, pentru ca lm-ul ala e un stabilizator liniar. Daca vrei sa ai consum mai mic la intrare decit la iesire trebuie un stabilizator (un convertor dc-dc) in comutatie.Nu poti folosi sursa de 500mA daca ai consum de 1A dupa LM Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 Dacă ai un LM7805 cu un consumator de 1A/5V, pe partea de 12V curentul va fi la fel, adică tot de 1A. Puterea absorbită din sursa de 12V va fi de 12W, chiar dacă ai un consumator de numai 5W. Restul de 7W se pierd sub formă de căldură pe stabilizatorul LM7805. Rişti să arzi alimentatorul ăla de 12V/500mA. Dacă vrei să risipeşti mai puţină energie, va trebui să foloseşti o schemă în comutaţie. Regula e aşa: - pentru un stabilizator în comutaţie (SMPS), puterea pe intrarea este aproape la fel cu puterea pe ieşire, în interiorul stabilizatorului se pierde foarte puţin. - pentru un stabilizator liniar (cum e LM7805), curentul la intrare este acelaşi cu curentul la ieşire, diferenţa de putere se pierde în zona stabilizatorului, sub formă de căldură. Link spre comentariu
Marian Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 ...Daca vrei sa ai consum mai mic la intrare decit la iesire trebuie un stabilizator (un convertor dc-dc) in comutatie... Nu exista asa ceva, nu exista sursa ( indiferent de topologie ) cu eficienta supraunitara, de fapt nici macar unitara nu poate fi indiferent de schema folosita, elementele semiconductoare prin natura lor vor disipa intotdeauna o parte ( mai mare sau mai mica ) din energia comutata sub forma de caldura, deci automat eficienta scade deja subunitar ( adica sub 100% ) pe deasupra sursele in comutatie se folosesc si de traf pe care iarasi se pierde o mica parte din energie. Pe scurt: Indiferent ce tip de stabilizator folosesti la intrarea sa vei avea intotdeauna un consum mai mare fata de iesire. Asadar mai multa atentie la afirmatiile eronate mai ales ca aici este sectiunea incepatorilor. @Cilibiu stabilizatorul liniar prin natura sa are automat o eficienta destul de scazuta si asta deoarece pentru o buna functionare este nevoie de o diferenta minima Vin-Vout, asadar o parte din energia cu care stabilizatorul este alimentat va fi disipata de el sub forma de caldura, cifra exacta aacestei pierderi se afla astfel: Pd=(Vin-Vout)*Iout, unde am notat cu 'Pd' puterea disipata de stabilizator; 'Vin' tensiunea cu care este alimentat stabilizatorul la intrare; 'Vout' este tensiunea stabilizata oferita la iesire si 'Iout' este curentul consumat de sarcina, si in situatia ta Pd=(Vin-Vout)*Iout=(12-5)*1=7*1=7W, asadar o eficienta foarte scazuta avand in vedere ca puterea disipata pe stabilizator este chiar mai mare decat cea consumata de sarcina de aici si folosirea destul de limitata la curenti mari a acestor tipuri de stabilizatoare. Pe de alta parte comutatia ofera o eficienta mult mai mare prin insasi natura lor, chiar daca nu poate fi 100% totusi va fi mai mare ca la varianta stabilizatorului liniar, cat anume depinde de schema folosita, una dintre diferentele care produc eficienta marita este faptul ca semiconductoarele de putere ( tranzistori ) vor lucra doar intr-un regim On sau Off, complet deschis sau complet blocat ceea ce implica si o putere disipata pe ele mult mai mica ( evident un motiv pentru eficienta sporita ), la fel si transformatoarele folosite care sunt miezuri ce pot lucra la frecvente mari, mult mai eficiente decat trafurile pe tole. Ei bine toate aceste avantaje vin cu pretul unei complexitati net sporite fata de sursele liniare, o sursa in comutatie cu adevarat stabila si eficace se poate realiza neaparat cu un osciloscop la indemana si un bagaj vast de cunostinte, nu toata lumea se poate descurca. Link spre comentariu
mircea888 Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 Daca vrei sa ai consum mai mic la intrare decit la iesire trebuie un stabilizator (un convertor dc-dc) in comutatie. Dl danb1974 se refera la consumul de curent, nu la cel de putere. Link spre comentariu
Marian Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 Este acelasi lucru, si la fel de eronat devreme ce puterea este produsul dintre tensiune si curent, si orice tip de sursa ar fi ea nu poate mari decat tensiunea, curentul se poate doar micsora, in nici un caz nu se va mari. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 Cu surse în comutaţie se poate obţine la ieşire un curent mai mare decât curentul de la intrare, dacă scazi tensiunea.De fapt, cea care nu se poate "mări" este energia.L.E.Ca un exemplu, pe orice placă de bază de calculator există nişte convertoare DC-DC, care alimentează procesorul. Core-ul unui Pentium I7 consumă până la 150A (o sută şi cincizeci de amperi), iar sursa de calculator nu poate da un curent aşa mare. Pentru a asigura curenţi aşa mari la tensiunea foarte mică la care merge procesrul (cam 1-2V), se foloseşte un step-down converter (adică un convertor care scade tensiunea) de la 12V la mai puţin de 2V. Link spre comentariu
Marian Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 Acelasi lucru este valabil si la sursele liniare nu doar la comutatie, adica spre exemplu pentru o putere de 220W in primarul unui traf de retea este nevoie doar de 1A, in schimb in secundar daca este dimensionat pentru o tensiune de 22V sunt necesari pentru aceiasi 220W de 10A, asadar un curent de 10 ori mai mare in secundar si deci acelasi lucru ca si la comutatie, dar asta doar pentru ca se respecta nivelul puterii si pentru ca reteaua poate oferi mult mai mult de 1A sau 10A. Totusi ideea de sursa care ridica curentul este eronata, daca ar fi fost posibil asa ceva atunci gandeste-te ca de la un alimentator limitat la sa zicem 10A s-ar fi putut obtine cu o astfel de sursa un curent mult mai mare ceea ce evident este eronat deoarece tensiunea este usor de ridicat/scazut si deci si puterea se modifica.Asadar repet, in cazul de fata avand cei 0,5A disponibili nu exista sursa care sa-i transforme in 1A sau si mai mult, tensiunea nu ar face decat sa scada in functie de creterea nivelului de consumk peste cei 0,5A disponibili.PS: Filosofand in acest mod cu tot felul de idei si teorii mai mult sau mai putin complexe sunt convins ca se poate convinge pe oricine de orice, insa aici fiind sectiunea incepatorilor informatiile trebuiesc limitate la un nivel usor de inteles, asadar ideea de baza ramane prin faptul ca nu se poate ridica curentul mai mult decat poate oferi sursa de energie. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 Transformatorul de curent alternativ şi stabilizatorul liniar, sunt două lucruri complet diferite. Să nu le amestecăm. Din 12V/0.5A la intrare, folosind un SMPS, se poate obţine o sursă de 5V/1A la ieşire. Se poate dovedi şi practic. Nicio lege a fizicii nu va fi încălcată. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 @marian:ai avut o zi mai incarcataasta este si marele avantaj al sursei in comutatie:poate mari curentul de iesire luand nu direct din generatorul de intrare ci dintr-un rezervor intermediar ce poate fi o celula LCdaca se doreste un curent si mai mare la iesire se foloseste TRANSFORMATORULam mai povestit de prima sursa in comutatie cu care m-am intalnit la angajare in 78:5v/100a(125a-limitarea de curent)avea un traf mare de retea pe dublu C de aprox 800w(nu am date exacte) cu un secundar de 30vla 900w ar fi 30a in secundar;cum putea sa dea 100a la iesire fiind un convertor step-down?avea filtrare LC dupa redresarea de 50 hz,deci numai din acei condensatori(nu mai stiu valoarea,dar ocupau ceva spatiu) putea "ciuguli" curent de 100a Link spre comentariu
Marian Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 @miticamy De fapt ziua mea ar fi trebuit sa fie foarte incarcata, aveam azi in plan depanarea si ceva modificari de esenta la un amplificator mosfet al meu ( 2x200W ), logic realizat cap-coada de catre mine cu cativa ani in urma, doream sa-l actualizez putin, mai trebuia deasemenea sa finalizez un ATX destinat pentru a alimenta PC-ul ( am vorbit desp[re el la alimentatoare-cel pe care nu reuseam sa-l pun in functiune ) azi trebuia sa ii inlocuiesc toti electroliticii cu altii noi primiti chiar azi, sa inlocuiesc cablurile de forta cu unele mai solide si inca ceva teste, si daca ar mai fi fost timp ar fi trebuit sa fac si torul ala pentru sursa ATX modificata pentru a alimenta un amplificator, toate astea ar fi trebuit sa le fac, in schimb de azi-noapte ceea ce banuiesc a fi inca o infectie ( pentru mine obisnuita de altfel ) m-a tintuit la pat asa ca...ziua mea a fost incarcata din alt punct de vedere, sanatatea defectuoasa... In alta ordine de idei ceea ce am dorit eu sa subliniez este faptul ca aici este sectiunea incepatorilor si deci trebuie mai multa atentie la postarea unor afirmatii, si mai multe detalii pentru a nu creea confuzii deoarece limbajul tehnic nu cred ca este totusi cel mai potrivit aici, poate ma insel eu dar consider ca multi dintre cei care posteaza intrebari sau dileme aici nu sunt tocmai versati in ( spre exemplu ) ceea ce inseamna o celula LC sau ce anume face ea, cum functioneaza... Spre exemplu ( si poate ca analogia nu-i cea mai potrivita insa se intelege ideea ) s-ar putea crede ca de la cablul de telefonie analog de la Romtelecom se poate creea o sursa care sa alimenteze un amplificator audio, stim cu totii ca tensiunea poate fi modificata, si conform afirmatiilor de mai sus se va intelege ca si curentul se poate mari dupa bunul plac, pai daca afirmam ca si curentul si tensiunea se pot mari atunci ce-i va impiedica pe cei mai slab pregatiti sa considere ca dintr-uo sursa slaba de energie nu se poate obtine un alimentator mai puternic pentru diferite scopuri? Sunt constient ca aveti dreptate intr-un anumit sens ( mai ales tu @miticamy ) insa am dorit sa subliniez faptul ca este mai bine sa ne ferim de afirmatii care pot induce in eroare. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 Orice sursa in comutatie,la care tensiunea de iesire,e mai mica decat cea de intrare,va debita pe sarcina un curent mai mare decat cel absorbit la intrare.Facand abstractie de puterea pierduta pe sursa,presupunand deci randamentul unitar,se poate spune ca tensiunea de intrare,inmultita cu curentul de intrare,va fi egala cu tensiunea de iesire,inmultita cu curentul de iesire.Daca tensiunea de iesire,este de exemplu,un sfert din cea de intrare,curentul de iesire va fi de patru ori mai mare,fata de cel pe intrare.Analogia cu traful de retea,a unei surse in comutatie,cred a nu e nepotrivita;ma gandesc ca poate asa au aparut sursele in comutatie,din dorinta de a inlocui traful de retea,clasic....voluminos si greu.Ca si concluzie,cu o sursa in comutatie,sigur se poate obtine la iesire un curent mai mare ca cel de intrare,cu singura conditie ca tensiunea de iesire sa fie mai mica ca cea de intrare. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 17, 2012 Partajează Postat August 17, 2012 Asadar repet, in cazul de fata avand cei 0,5A disponibili nu exista sursa care sa-i transforme in 1A sau si mai mult, tensiunea nu ar face decat sa scada in functie de creterea nivelului de consumk peste cei 0,5A disponibili.Chiar presupunand curentul de intrare limitat la 0,5A,sursa in comutatie nu va consuma 0,5A fara sa aibe pe iesire,o sarcina care sa traga un curent mai mare de 0,5A,presupunand ca aceasta e step down. Link spre comentariu
Cilibiu Postat August 17, 2012 Autor Partajează Postat August 17, 2012 Wowww.Multumesc tuturor de raspunsuri.In realitate este altceva dar ca si functionalitate este ca cel din titlul acestui topic.Sunt limitat la puterea de 65W, tensiunea este de 12V in jur de 5,5A. Si am 6 consumatori de 3.5V 3A, 10W pe consumator , 60W pe toti 6 consumatori. Daca folosesc un LM338 pentru coborarea tensiuni la 3.5V eu inaintea lui tot 3A voi avea, adica pentru un consumator de 10W (3.5V si 3A) cu tot cu LM imi va consuma 36W , deci toti 6 alimentati in felul asta imi va consuma 216W, cea ce nu este bine.Ce integrate specializate as putea sa folosesc la problema mea? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum