Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie de telefonie si CATV


Vizitator TNJ

Postări Recomandate

Va adresez rugamintea de a ma ghidona catre un raspuns la urmatoarea situatie:O cladire de locuit cu mai multe incaperi, marmura, parchet, stucatura, gresie, faianta, etc, care arata foarte frumos finisata insa... instalatiile de telefonie si de CATV realizate din materiale de calitate nu prea buna. Instalatia de telefonie pe cablu saritor iar cablul coaxial are pierderi foarte mari (cel putin asta cred intrucit mantaua nu este nici de cupru si nici de aluminiu iar tresa (masa) nu este de cupru ci din ceva care are o tendinta de gri feros, care se aseamana cu un fel de mortar !Ce ar trebui facut intr-un astfel de caz astfel ca sa se poata folosi centrala telefonica (Alcatel) si reteaua de CATV cu Antena terestra si antene de satelit? Stiu un raspuns, scoase vechile cabluri si inlocuite insa este extrem de complicat ( cablurile sunt trase prin sapa si zeama de mortar a patruns in tub si s-a intarit!) si reusita nu poate fi de 100%, poate ati trecut prin astfel de situatii si imi impartasiti solutia aplicata. Cu multumiri anticipate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    4

  • doru3160

    2

  • MiniTehnicus

    1

  • blazeu

    1

Top autori în acest subiect

Solutii pentru CATV nu ai decat sa folosesti un amplificator CATV pentru marirea nivelului semnalului. Cablul acela este cu tresa de aluminiu si are pierderi foarte mari de nou (si eu am patit-o cu el). Poti incerca sa translatezi programele in benzile inferioare si sa eviti UHF. Daca ai posibilitatea accesului individual la fiecare cablu poti sa folosesti direct semnal video pe acela luat din decodor (la care decodor se poate face un montaj de "telecomanda" pentru telecomanda din camera cu televizorul). La telefoane poti incerca sa folosesti telefoane wireless cu "bataie" cat mai mare. Depinde de tipul problemelor creeate si de structura locatiei daca permite una sau alta din solutii. Pentru inceput incearca sa faci o "harta" a traseelor de CATV si a celor de telefonie ca sa ai idee cu ce te confrunti. Examineaza posibilele locuri de jonctiune (dozele de legaturi sau spliterele) si posibilitatea de a aduce cabluri noi in acele locuri. Ideea este sa incerci sa ocolesti reteaua veche cat mai mult posibil inclusiv cu zone wireless. Daca poti posta informatii ajutatoare referitoare la distributia acelor cabluri sigur se va gasi cineva sa dea o idee buna.

Link spre comentariu
Vizitator TNJ

MUltumesc, am sa realizez o harta cu masuratori distincte pe fiecare "sursa de receptie"-TV. Am mai constatat ca si calitatea spliterelor nu este buna fapt pentru care am sa le inlocuiesc. Salut ideea cu translatarea insa nu am idee cum se face poate ma directionati pe o documentatie de citit.

Link spre comentariu

Firul saritor este ok, daca nu are inadituri si izolatia compromisa.Modelul nou de cablu de interior este acelasi lucru, doar ca are o camasa exterioara de pvc suplimentara pentru o izolatie suplimentara si firele sunt de 0,6mm, posibil sa ai fir saritor de 0,4mm sau de 0,6mm in functie de perioada de aprovizionare.Pentru telefonie este ok si daca ai o centrala de interior nu ar trebui sa fie probleme, doar verifica fiecare circuit sa vezi daca este in stare buna.O varianta este sa utilizezi canal de cablu din plastic care se monteaza aparent si sa refaci instalatiile prin el.Sau sa refaci instalatiile cu trasee pozate sau prin canal de cablu pe peretele exterior si sa realizezi gauri strapunse in peretii exteriori(care se pot izola cu spuma ulterior), iar la interior sa montezi o doza in care poti amplasa prize de telefon si CATV.Daca pe exterior este izolatie din polistiren sau intentionezi sa montezi este excelent, toate cablurile o sa fie mascate.

Link spre comentariu
Vizitator TNJ

MiniTehnicus, apreciez stradania insa as vrea sa vezi si printre rinduri; 1. Instalatie de telefonie in retea radiala = retea voce+date, ori pe 2 fire nu se poate2. Canal cablu, iarta-ma dar astfel de solutii se aplica in spatii conventionale (magazine, restaurante, butique,....) nu in case cu marmura si stucatura. Am cochetat cumva si cu aceasta idee inspirindu-ma de la mari "maestri" Marshall-Tuflex insa nici ei nu reusesc in acceptiunea placutului sa rezolve situatia. Chestia cu polostiren nu recomand decit la cei care au obtinut bani prin furt, pentru ca astfel nu se vor bucura de cea ce au furat.Cunosc case cu izolatie cu polistiren, perfect realizate insa comportamentul in timp va fi o pierdere de bani intrucit amortizarea nu se va realiza in veci (durata de viata circa 12-14 ani). Pereti mai grosi de exterior cu caramida cu aer, sunt de acord, chiar si cu rigips pe interior si vata minerala, dar nu polistiren. Sigur este opinia mea si pot fi combatut, dar realitatea acesta va demonstra. Bani aruncati in vint pe polistiren. Mai vechi capitalisti de ce nu recurg la astfel de solutii??? Viena nu, Paris nu, Londra nu, de ce?? Solutia wireless este integral dezavuata pe motive de necunoastere in timp a efectelor secundare ale frecventelor in folosinta!!Sper ca nu am fost rautacios sau jicnitor!

Link spre comentariu

La punctul 1 se poate, vezi ADSL si VDSL care au telefon si date simultan pe doua fire in limita a 5km pentru adsl si 800m pentru vdsl. Oricum aceasta varianta costa foarte mult sa fie facuta in regim local.Cat despre punctul 2 mentionat mai sus, era doar o idee data pentru a masca firele, dar pe partea cealalta a peretelui, unde nu exista marmura sau alte elemente de design.Translatarea este o tehnica prin care se "muta" un canal TV in alta banda de frecventa. Ideea era ca, daca majoriatea programelor sunt in UHF, o parte din acestea sa fie translatate in VHF care, avand frecventa mai mica sunt mai putin atenuate de acel cablu. Alta idee era ca, daca exista acces la cutiile de legaturi, si se pot concentra intr-un loc mai multe cabluri individuale (simplist, un TV la un cablu), se pot monta in acel loc, suprapuse, mai multe receptoare TV care, avand iesirea video cuplata la acel cablu al acelui TV, pot transmite un canal TV direct la mufa AV a TV-ului. Asta inseamna ca pentru fiecare TV va exista un receptor TV in acel loc de langa doza de legaturi. Aceasta metoda este folosita doar daca degradarea in frecventa a cablului este foarte mare si nu permite transmisia unui canal in VHF cu o calitate buna. Desigur mai exista si varianta digitala a variantei de mai sus (este implementata si pentru retelele vdsl telefonice si are o calitate destul de buna, se numeste IPTV).Metode exista pentru a folosi acele cabluri degradate dar nu sunt ieftine si am punctat doar cateva dintre ele.Alta implementare ar fi folosirea fibrei optice si a modulatoarelor analogice sau digitale, asemanator cu implementarea actuala a firmelor de CATV. Daca ai posibilitatea sa maschezi cablul de fibra optica (este destul de mic ca sa fie acoperit sub plinta sau in alt loc) se poate folosi metoda lor cu splitere optice si demodulatoare la fiecare TV. Sau poti monta acel demodulator in fiecare cutie de distributie, impreuna cu un spliter, mergand pe ideea ca cel mai mare generator de pierderi este cablul care ajunge in cutia de distributie de la spliterul central. Asta inseamna ca la acea cutie trebuie sa aduci cumva cablul de fibra optica.La partea cu polistirenul nu prea sunt de acord, 10-20% castig la eficienta inseamna ca se recupereaza relativ repede investitia prin economia la energie pentru incalzire sau racire. Asta este parerea mea. Faptul ca inafara au alta tehnica si alte preferinte nu inseamna ca aceia nu sunt de acord cu aceasta metoda. Simplist polisitirenul este "ceva" care se pune intre o sursa calda si una rece pentru a micsora transferul de caldura. Daca pretul transferului de caldura care este oprit din fluxul principal compenseaza pretul platit pentru polisitiren nu vad de ce ar fi o problema. Am discutat strict legat de transferul de caldura si nu de rezistenta mecanica a acestuia.

Link spre comentariu
Vizitator TNJ

Multumesc, Stressmaker este opinia ta si o respect, dar eu am experienta mea (polistiren) si discutiile cu cei de dincolo care si ei au o experienta. Am sa citesc legat de tema descrisa (CATV - UHF > VHF).

Link spre comentariu

Eu nu am "experiente" prea multe, insa incerc sa aplic metoda filozofilor antici: imi folosesc mai intens "micile celule cenusii" in loc de youtube (citat atat de des ca "referinta suprema" ca sigur a starnit invidia utilizatorilor bibliei!!).Si constat: 1 Dv sunteti un caz tipic de doritor "si slanina-n pod, si tigaia unsa": sa nu spargeti lucrarea PROST facuta (am lucrat personal in domeniul acesta si m-am lovit de aceste probleme!!), dar nici patul aparent sau oarecum mascat (mai exista o plinta cu pat de cablu, dar desigur ca nu va place nici aia, ca aveti pardoseala deja facuta), nici transmisia wireless (care nici mie nu-mi place, din motive de securitate si interferente, mai putin de poluare electromagnetica)...2 Chestia cu polistirenul: Da, nu e adecvat in cel putin 2 situatii: A Cladirile "spectaculoase", concepute cu pereti intregi din sticla (la alea reducerea pierderilor e scumpa si slaba ca eficienta) si B Cladirile istorice. Astea nu se pot modifica aproape in nici un fel (poate cu exceptia unei tamplarii stratificate, cu chederele ascunse). Cladirile PROIECTATE sa fie izolate exterior, cu asigurarea ventilatiei si controlul umiditatii interioare NU AU DE CE SA NU FIE eficiente. Cunosc personal destui cetateni care s-au declarat dezamagiti de performantele tamplariei cu cheder, ca "face condens si mucegai"; pai in lipsa ventilatiei si generand kilograme (!) de vapori prin arderea libera a gazelor cu ore si fierberea cu aceleasi ore a ciorbelor traditionale, la ce se asteptau?Bine mai spunea o fosta profesoara din liceu "cea mai mare pacoste sunt semidoctii".Succes la marmure si stucaturi (desi eu sunt adeptul unui stil sobru, fiecare cu gusturile lui!)!

Link spre comentariu

Mai este o metoda de a rezolva problema telefoniei si a transferului de date dar nu este prea eficienta pe linii electrice zgomotoase. Se folosesc modemuri prin reteaua electrica (Eng): http://en.wikipedia.org/wiki/Power_line_communication care folosesc reteaua electrica existenta.

Asa cum dl. blazeu a mentionat, in cazul dv ar fi de preferat un pat cablu care sa urmareasca plinta si sa fie la aceleasi dimensiuni de grosime si culoare si care sa mareasca cu 2 cm lungimea acesteia. Sau pat cablu triunghiular (cred ca exista, eu nu am vazut) care sa se adauge la colturile tavanului, rotunjindu-l putin si prin care sa trageti toate firele necesare.

Acum, legat de posibilitatea de a folosi instalatia existenta mai este o metoda dar nerecomandata si o mentionez doar ca posibilitate. Daca iluminatul sau prizele sunt trase prin tuburi asa ai cateva posibilitati. Prima ar fi sa convertesti iluminatul pe 12V sau 24V si prin acelasi tub sa tragi noua instalatie de telefonie sau cablu TV sau poti renunta la cateva prize pentru a le putea folosi la distributia numai a acestor semnale. Am mentionat acest lucru pentru ca in tuburile retelelor de alimentare electrica nu se admit tragerea cablurilor de "curenti slabi" asa cum sunt cele de telefonie sau CATV.

Link spre comentariu

Daca clientul e cu pretentii,din ala care vrea doar sa foloseasca o instalatie dar sa nu vada nimic,slabe sperante...ca sa intervii in vechea instalatie,trebuie sa ai acces la doze,daca sunt prinse in finisaje,nici o nadejde sa poti umbla...deci asta pica,tubulatura/canalet nici atata nu va accepta,asta inseamna aparent,ori prin definitie un astfel de client nu va accepta.Singura posibilitate e sa folosesti subsolul tehnic(daca are) pt parter,si mansarda(daca are) pt ultimul nivel(banuiesc e cu parter si etaj,daca are mai multe nivele,e cam naspa si metoda asta)...banuiesc pe acolo nu are stucaturi si marmura.Un lucru nu inteleg,in mod normal,cine isi permite stucaturi si marmura la finisaje,inseamna ca are ceva disponibilitati...de ce s-a zgarcit la tarate si a cumparat materiale proaste,pt o instalatie electrica ce trebuie sa reziste zeci de ani,si a risipit gramada de bani pt finisaje care in cel mult 5-10 ani trebuiesc refacute(se degradeaza,se demodeaza,etc).E doar o intrebare retorica,nu astept un raspuns,am intalnit si eu cazuri din astea,si n-am reusit sa-i inteleg...baga prin pereti cabluri de proasta calitate(ieftine) si pe urma se intreaba de ce nu merge,si cum poate remedia.Un lucru e cert...nu poti face omleta fara sa spargi oul,dupa cum nu poti ingrpoa o sarma,fara sa spargi peretele :rade:

Link spre comentariu

Inca o idee. Exista sistem de ventilatie cu tubulatura in cladire cam in fiecare camera? sau macar in camerele care necesita TV si telefon? Asta apropos de subsolul tehnic unde exista masca la baie si/sau bucatarie sau spatiul acesteia care teoretic ajunge pana jos la subsol si care poate fi folosit in extremis (si clar nerecomandat in incinta baii) pentru a trage coloanele (mai pe scurt, locul de langa teava de scurgere de la WC). Daca tevile de apa sunt "betonate" in perete aceasta idee nu se poate aplica.

Link spre comentariu
Vizitator TNJ

Lui doru 3160 - Clientul nu stie ce a cumparat, acum descoperim cu toti ce este si se pun o serie de intrebari, in ideea ca vom gasi ceva care sa poata constitui inceputul pluovarului de desfacut. Cine a vorbit de bani putini? Ca si in alte discipline externe matematicii solutii trebuie sa fie mai multe, asa ca sunt deschis in a citi si alte pareri, sigur va fi ceva care sa fie si comod si nu neaparat ieftin, insa nu wireless, doar folosindu-ne de suportul existent, ori eu multumesc si acum lui Stressmaker pentru solutiile date care par rezonabile si surprinzator de economice, in ideea ca vor putea fi fructificate.Polistirenul il declar din punctul meu de vedere inchis intrucit un subiect de acest gen am spus in ce conditii il pot aborda.

Link spre comentariu

Deja imi dadusem seama ca raul a fost facut,de asta am si zis ca nu astept un raspuns,nu stiu cu cat te consoleaza,dar in mod sigur nu esti singurul in aceasta situatie...solutiile depind de ce e la locul faptei,si ca rezolvare e sa renunti la ce e in pereti,si cu daune minime sa tragi alta instalatie,pana la prima renovare a interiorului,de asta amintisem de subsol si mansarda,daca sunt disponibile,numai ca ma tem ca indiferent pe unde vei strecura noile sarme,ceva stricaciuni(chiar daca mici)tot va trebui sa faci,pt ca undeva va trebui sa intri in spatiul finisat,deci macar o gaura tot va trebui sa faci pt a iesi din tubulatura de aerisire,subsol sau ce traseu vei fi nevoit sa alegi.De regula astfel de situatii se intampla cand constructorul face asemenea locatie pt vanzare,sau dirigintele de santier angajat de beneficiar nu are pregatirea necesara pt a supraveghea ca o astfel de constructie sa primeasca pe instalatii tot ce e mai bun,pt ca economiile facute prin achizitionarea de materiale proaste nu sunt semnificative decat daca se are in vedere un complex de locuinte,la o investitie individuala,aproape ca nu conteaza diferenta,daca ai in vedere disfunctionalitatile ce pot apare in utilizarea de zi cu zi...Oricum,eu iti doresc succes,si pt o rezolvare la obiect,cred ca sunt necesare mai multe amanunte,pe care doar tu care ai vazut locatia le stii,de aici pot veni doar sugestii,care se pot potrivi mai mult sau mai putin cu ce e acolo.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări