Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Laser IR

Vizitator dooctoor

Postări Recomandate

Vizitator dooctoor

Salutare utilizatorilor, am vizitat des acest forum dar postez pentru prima data.Am nevoie de un sfat la achizitionarea unui laser infrarosu. De ce putere e nevoie ca sa fie posibila emisia pe o distanta de minim 100m in aer liber fara sa se disperseze( sa fie posibila receptia precisa cu o fotodioda IR sau alt receptor ).Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

2

100m in aer liber intr-o zi senina si fara bataie directa a soarelui pe detector (detectorul in tub lung) si o legatura directa fara alte obstacole pe parcurs cum ar fi oglinzi? Cam 1mW, puterea minima necesara (din ce am vazut pe net, exista module cu dioda laser de 3-5mW suficiente pentru aplicatie). Depinde ce vrei sa faci, transmisie de date sau de voce, fiecare are alte cerinte. Pentru 100m, audio, poti folosi si un led IR de telecomanda daca il focalizezi cu o lupa de 6-10cm diametru si folosesti tot o lupa la detector. Te pot ajuta cu informatii dar, daca este posibil, sa scrii la ce vrei sa folosesti montajul. Asa voi putea sa te ajut doar la ce te intereseaza pana se incepi sa achizitionezi componentele. In functie de informatiile primite poti face un montaj foarte ieftin cu componente uzuale fara sa fie nevoie de componente "exotice".

Link spre comentariu
Vizitator dooctoor

pentru inceput este la nivel experimental, sami fac ceva concluzii despre functionare ca pe viitor sal implementez intrun sistem de semnalizare cu bariera infrarosie, la moment ma ocup de programa pentru microcontroler AVR de unde va fi dirijat , voi incerca experimente si cu diode IR.

Daca voi cunoaste anumiti parametri pentru laserul ales deja imi va fi clar despre posibilitatea de utilizare in practica.

As dori ceva de asa tip:

http://www.electronlaser.com/products.htm

Deasemenea as dori sa incerc si comunicarea la distanta cu laser.

Link spre comentariu

Pentru inceput iti recomand un laser-pointer rosu chinezesc, ieftin, din bazar, dintr-un singur motiv: este vizibil. Se comporta la fel ca cel in infrarosu dar pentru el nu ai nevoie de un detector ca sa vezi raza. Atentie totusi la puterea acestora pentru ca normele europene limiteaza puterea emisa fara aprobari speciale la maximum 5mW daca exista posibilitatea de a veni in contact cu ochiul uman al unei persoane. Pentru bariera in infrarosu trebui sa cunosti atenuarea maxima a aerului (daca va trebui sa lucreze in conditii de ceata) si daca detectorul primeste suficienta energie pentru detectie. Recomand, daca folosesti un laser in infrarosu, sa folosesti o lungime de unda apropiata de 950nm, ca la telecomenzi, si sa folosesti frecventa de36-38 kHz pentru modulatia laserului, existand destule detectoare specializate si optimizate in comert pentru aceste frecvente. Altfel, poti folosi o alta frecventa de lucru si poti implementa in avr detectia acesteia, cuplajul cu fotodioda detectoare IR facandu-se in curent alternativ, prin condensator. Pentru transmisia de date poti folosi mai multe metode, in functie de metoda aleasa se construieste si modulatorul laserului. De exemplu aceasta (Eng): http://www.qsl.net/n9zia/wireless/laser/laser.htm

Te-ai decis la un anumit tip de laser?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator Bucuresti_John

Exista gata facute si s-au ieftinit atat de mult in cat nu mai conteaza pretul vre-o 450 ron una profesionala rau de tot care este luata in consideratie in instatacare este folosita la sisteme de alarma oficiale pe care ti-le ia politia in consideratieo bariera care este folosita de firme serioase de securitatese pune pe gard si ai vre-o jumatate de metru inaltime pe o distata de 30 metri un camp foarte destept de IR si daca trece cineva pe acolo stie daca este om sau cioara sau pasare , stie sa faca diferenta intre fulgi apa si pasari stie sa bata si cuie Eu am facut o scoala in domeniul sistemelor complete de securitate si chiar am dat examene am luat atestate in domeniu.pe scurt cauta pe la firmele ce vand componente pentru sisteme de securitate ca nu e scumpa fata ce cate stie sa faca.se numeste bariera IR pentru protectie perimetrala.si este foarte usor de folosit , chiar are un releu in ea si iti cupleaza ori normal inchis ori se deschidedupa cum ai nevoie atunci cand detecteaza un intrus :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări