Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru Auto


Vizitator stroex1

Postări Recomandate

Vizitator stroex1

Va rog mult spuneti-mi daca schema de mai jos are vreo sansa de functionare corecta.Acum 10-11 ani am facut un voltmetru auto dupa o schema dintr-un Tehnium ceva mai vechi (85 sau 86), schema pe care mi-e imposibil s-o mai gasesc. Pe net, din-nou n-am gasit exact ce vroiam, asa ca am desenat schema de mai jos. Nu m-am mai ocupat cam de multa vreme de electronica, asa ca sunt usor nesigur, de aceea ii rog pe aceia care vor sa-mi dea o mana de ajutor sa arunce o privire pe schema si sa-mi trimita o opinie.Tin sa mentionez ca nu pot iesi din logica de functionare a montajului, adica am nevoie de un indicator cu 5 LED-uri diferit colorate, care sa indice tensiunea la bornele unui acumulator aflat in incarcare (5 praguri), astfel ca nu ma intereseaza solutii care sa faca altceva (4 praguri cu LM324, 10 praguri cu LM3914 etc). Tin, de asemenea, ca circuitul de comanda si cel de putere (curent LED-uri), sa fie separate, curentul necesar LED-urilor fiind asigurat dintr-o alta sursa decat sursa de incarcare a acumulatorului.Acumulatoarele incarcate vor fi de tip Pb-Acid, de 12V si Q cuprins intre 1,6 si 50 Ah.Va multumesc.

post-33065-139829475999_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • costi002

    4

  • emilberculescu

    4

  • Ticu

    3

  • EFTIMIE

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

la lm3914 exista o schema cu 2 semireglabili din care se seteaza cand se aprinde primul led si ultimul, cele intermediare se aprind liniar prin impartirea la 10 a diferentei intre min si max. nu cred ca este bai daca din cele 10 nivele folosesti doar 5. a doua varianta ar fi sa folosesti 5 comparatoare. a treia varianta, un pic mai eleganta dar cred ca nu te ajuta, afisaj cu 3 dititi si arata direct tensiunea. ceva de genul viewtopic.php?f=205&t=116674

Link spre comentariu

" stroex1 "Daca vrei sa " urmaresti " sa zic asa , evolutia unui acumulator la incarcare nu ititrebuie un voltmetru ci un ampermetru.- tensiunea ramane relativ constanta la incarcare- intensitatea ( curentul ) scade proportional cu incarcarea acumulatorului.

Link spre comentariu
Vizitator stroex1

Ok, e-n regulă, cât de curând voi aborda si o configuratie cu LM, dar as vrea sa ma raportez deocamdată la schema cu tranzistoare de tip vu-metru, as vrea sa stiu dacă principiul functionează corect. E o schemă extrem de simplă, iar rezolutia e suficientă pt ce-mi trebuie mie.

În ce priveste regimul de incarcare a unui acumulator (fie el cu plumb, cu hidruri de metale alcaline sau polimerice), cunosc suficient de multe după ce am construit peste 15 încărcătoare de diverse tipuri în decurs de cca douăj de ani, asadar, fără a dori să intru într-o polemică pe subiect, tin să precizez doar că tensiunea de la borne este mărimea variabilă care trebuie urmărită, sub un curent constant de încărcare. Se pare totusi ca incărcarea cu un curent constant la Q/10, Q/5 sau diverse combinatii (functie de tipul si de solicitarea acumulatorului), este cea mai „sănătoasă” modalitate de incărcare.

Situatia in care tensiunea este constata pur si simplu nu exista, probabil ca se face o oarecare confuzie cu varianta de încărcător cu LM317 sau 338 (e adevărat, foarte simplă si eficientă) la care se setează tensiunea finală de încărcare, iar apoi pe parcursul acesteia limitatorul de curent din pinul adjust îsi face treaba foarte bine, iar spre sfârsitul încărcării curentul începe să scadă spre zero. Însă nici în acest caz nu tensiunea este acea mărime care rămâne constantă.

Oricum discuțiile pe forum pot fi interesante si educative, dar cred că îmi voi face timp pt a experimenta aceasta schema, până la urmă ...extrem de simplu de realizat.

Vă multumesc.

Link spre comentariu

Nu se prea compara incarcarea atator acumulatoare ( unii , adevarat ca necesita un curent constant , altii nu )

Citat : cunosc suficient de multe după ce am construit peste 15 încărcătoare de diverse tipuri în decurs de cca douăj de ani,

 

Daca este asa , atunci schema de mai sus este " floare la ureche " pentru tine.

Presupun ca sti , fiind diode in serie ai un prag de deschidere de aproximativ 0.6V pe etaj , si nu

prea poti sa o modifici .

 

Recomandarea mea: ( daca dupa atatia ani de experienta vrei sa o iei in considerare )

foloseste comparatoare 339 ( 324 sunt A.O. ) , iti stabilesti ce praguri de tensiune vrei , cate vrei ,

( formulele de calcul presupun ca le stii deja ) si de altfel ca LM339 necesita rezistente pull-up

fiind open collector.

( Daca nu iti trebuie un multiplu de 4 poti folosi LM339 + LM393 )

Link spre comentariu

Modul Voltmetru DC digital- AUTO ,Voltmetru DC digital mini , precizie ± 1%, 62x87mm, afisare 3 digiti led 10mm, Uin : 0Vcc-40Vcc , Rezolutie 0,1V, Afisare 0,0-40,0, Ualim 9-12Vcc/ 50mA , Dim modul 95x28mm

post-45898-139829476139_thumb.jpg

Link spre comentariu

dupa mine, primul led se aprinde la 11+0.6, al doilea la 11+0.6+1.2, al treilea la 11+0.6+2.4 si tot asa

Sper sa nu te superi nici tu , dar ..... no comment !
Link spre comentariu

Schema e corecta.Primul tranzistor se deschide cand tensiunea atinge 11,6V din care 11V pe Zener si 0,6 pe jonctiunea e-b.Al doilea se deschide la 11,6+0,6=12,2V (0,6 pe dioda). In continuare se adauga cate 0,6V, deci 12,8...13,4...14V.Zenerul de 11V e bine sa fie verificat, fiindca exista un domeniu de tensiuni acceptat de fabricant.Un inconvenient al schemei este domeniul destul de mare de aprindere al ledurilor, datorita cotului nu foarte pronuntat al caracteristicilor jonctiunilor. Verificat experimental este cam 1,5V adica primul led incepe sa se aprinda la 10,6V si atinge maximul la 12,1V. Depinde de eficienta ledurilor si amplificarea tranzistorului.

Link spre comentariu

@stroex1 - o varianta ar putea fi schema de mai jos, cu 5 leduri care se aprind pe rand. Montajul poate fi reglat din semireglabili astfel ca primul led (minim) sa se aprinda la 11V, iar ultimul (maxim) la 14V si ramane aprins peste aceasta valoare (alarma). Sau valori usor diferite, dupa dorinta.

post-29403-139829476169_thumb.jpg

Link spre comentariu

ai dreptate, am uitat ca cei 0.6 pentru a deschide primul tranzistor va deschide si urmatoarea dioda

Nu este nimic se intampla si la case mai mari = nu a fost cu intentie rea ( m-a repet , sper sa nu te superi )
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări