Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Brum Selena

augustin87r

Postări Recomandate

La Selena B216 pe care l-am prezentat la un moment dat pe topicul `radiouri fara tuburi` observ un brum suparator (ca si cum nu ar fi sursa filtrata) la volum mic sau zero cand potentiometrul de inalte este la mijloc.

Daca inaltele sunt la maxim si dau si basul la maxim, brumul devine enervant, vibreaza urat difuzorul.

Brumul inceteaza daca:

1.Comut iluminarea becului pe infasurarea dedicata. (Exista doua pozitii ale becului> cand lumineaza mai slab se alimenteaza din blocul stabilizat, iar cand lumineaza mai puternic se alimenteaza direct din traf)

2.Dau potentiometrul de inalte de la jumate spre minim...

Care sa fie cauzele? Am descoperit intamplator, dupa ce l-am tras in banda vest pe FM, in incercarea de a testa corectorul de ton. Pe scurte nu prea manevrez butoanele de ton.

Initial am crezut ca e de vina vreo masa dezlipita de la vreun potentiometru, dar totul e in ordine, nici n-am umblat la ele.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• augustin87r

2

• kuchta Petru

1

• Selena

1

• Ticu

1

Top autori în acest subiect

Firele de alimentare a becului sunt parcurse de curent alternativ cand se alimenteaza de la traf. Poate aceste fire sunt apropiate de un traseu sau componenta de semnal mic de audiofrecventa si in acestea se induce un brum. Incercati schimbarea traseului firelor, poate au fost deplasate cu ocazia tragerii in banda.

Link spre comentariu

Da, am mutat niste fire cand am tras in banda pt ca am vrut sa ma uit mai atent la blocul alimentare + AF iar firele erau pe deasupra si nu imi permiteau sa il scot. Dar ideea e ca brumul apare tocmai cand becul NU este alimentat cu curent alternativ. Brumul apare cand becul e alimentat prin stabilizator, deci cu cc, prin rezistenta de 68 ohmi.O sa ma uit mai atent si sa ecranez ce pot, mai ales legaturile potentiometrilor.

Link spre comentariu

Simptomul respectiv nu are cauza ce ar putea fi eliminata prin ecranarea firelor (nici logic nu este, de vreme ce alte exemplare functioneaza foarte bine asa cum vin din fabrica).Singura abordare este verificarea pieselor care concura la filtrare/decuplare imediat dupa stabilizator si mai incolo. Becurile, inseriate cu acel rezistor limitator de curent, sunt legate la iesirea din stabilizator. O prima filtrare/ decuplare o fac C19=0,047u in paralel cu C10=1000u, integratul audio alimentandu-se de aici. Circuitul de ton si intrarea se alimenteaza dupa inca un filtru, R13=12k si C7=50u. Cam pe acolo trebuie verificat.Mai intai, trebuie scos un bec, sa se observe daca, intradevar, brumul se inchide prin becuri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări