Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Gaura hexagonala

stres4all

Postări Recomandate

• Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

5

• stres4all

5

• radu cnc

3

• hene

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am vazut o piesa asemanatoare cu ceea doresc eu, lucrata tot manual intr-un atelier, si am ramas surprins de faptul ca jumatate din lungimea cilintrului era gaura hexagonala si jumatate era gaura normala, MAI MICA decat cea hexagonala. Exista brose care au dinti pana in capat sau e posibil sa fie facuta prin forjare la rece?.

Link spre comentariu

O gaura infundata se poate face poligonala (3, 4, 5, 6,... laturi) prin simpla poansonare cu un poanson de forma adecvata. Muchiile poansonului, vor desprinde tot atatea aschii, cate varfuri are poligonul. Aschiile, vor fi in final presate pe fundul gaurii initial rotunde. Operatia se poate face cu o presa hidraulica, sau chiar manual cu ciocanul. Pentru ca poligonul sa iasa centrat, se poate utiliza in planul frontal al poansonului un stift rotund in doua trepte. Una mai mica, care se "infige" in gaura special prevazuta in poanson si una mai mare de diametrul gaurii rotunde initiale, care se prelucreaza. Pentru a exista spatiu pentru detasarea aschiilor, in trapta mai mare se prevad un numar de tot atatea canale, cate are poligonul.

Link spre comentariu

Foarte ingenios, insa si foarte complicat dispozitivul. In final tot va trebui facuta o poansonare, pentru muchiile poligonului, daca nu cumva vrem sa rotunjim muchiile poligonului conjugat.

Link spre comentariu

O asemenea freza costa banuiesc o gramada de bani si constructia nu se justifica decat daca vorba aia ne apucam de fabricat grilaje din tabla de 5 mm, sau avem o "comanda ferma de 1000 gauri patrate" :rade: Oricum este interesant de stiut...cred.

Link spre comentariu

Se pot construi freze cu excentric, care acopera >98% astfel incat colturile ies putin rotunjite.Gaura hexagonala cu o freza construita special:

Cum functioneaza:
Teoria pentru gaura patrata:
Matematica (Pagina wiki in engleza): http://en.wikipedia.org/wiki/Reuleaux_triangle
Cunosc procedeul dar gaura de care vorbeam are diametrul de 3 mm deci slabe sanse sa existe acel dispozitiv pentru asa dimensiuni chiar daca teoretic este posibil.
Link spre comentariu

O gaura infundata se poate face poligonala (3, 4, 5, 6,... laturi) prin simpla poansonare cu un poanson de forma adecvata. Muchiile poansonului, vor desprinde tot atatea aschii, cate varfuri are poligonul. Aschiile, vor fi in final presate pe fundul gaurii initial rotunde. Operatia se poate face cu o presa hidraulica, sau chiar manual cu ciocanul. Pentru ca poligonul sa iasa centrat, se poate utiliza in planul frontal al poansonului un stift rotund in doua trepte. Una mai mica, care se "infige" in gaura special prevazuta in poanson si una mai mare de diametrul gaurii rotunde initiale, care se prelucreaza. Pentru a exista spatiu pentru detasarea aschiilor, in trapta mai mare se prevad un numar de tot atatea canale, cate are poligonul.

La ceva de genul asta m-am gandit si eu, nu neaparat care sa aschieze, dar tinand cont ca este vorba de prelucrarea unei piese dintr-un material usor maleabil, sa se ajunga la o gaura hexagonala. M-am lovit de 2 probleme: realizarea piesei hexagonale care o introduc si daca este suficienta lovirea ei cu un ciocan. Incerc sa fac poansonul dintr-un imbus, sa vedem ce iese.
Link spre comentariu

Hexagonul interior se realizeaza prin mortezare, cat si alte forme triunghiuri patrate caneluri danturi...Daca ai masina sau dispozitivul de mortezat nu este o operatie de compllexitate ridicata.Exemplu de caneluri prin mortezare...

post-45737-139829477428_thumb.jpg

post-45737-139829477435_thumb.jpg

post-45737-139829477444_thumb.jpg

post-45737-139829477452_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mortezarea unei gauri infundate, pana aproape de fund, se poate face doar in conditiile in care a fost prevazut un canal de iesire pentru cutit. Acest canal este foaret greu (practic imposibil) de facut pe strung, sau prin alte procedeie de prelucrare mecanica. In cazul in care nu exista aceasta degajare de fund, cutitul se va rupe practic la cea de a doua cursa, cand spanul degajat va presa peste primul strat de span rezultat.

Link spre comentariu

Asa este, la mortezare se practica un canal de scapare al cutitului si nu este deloc complicat de realizat.Canalul de scapare pentru cutit se realizeaza cu un cutit specific acestei operatii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări