dinbooo Postat August 14, 2012 Partajează Postat August 14, 2012 buna ziua,doresc sa construiesc un far pentru bicicleta folosind leduri de 1 w. inca nu m-am hotarat la numarul acestora: 3, 6 sau 9. sursa de alimentare pentru aceste leduri va fi un pack de elemente li-ion, avand 4.1 v pe celula, maxim 3 celule am. in functie de sugestiile dvs voi alege tensiunea la care sa lucreze. am nevoie de o scema pentru a construi o sursa de curent constant pentru leduri. m-am documentat, am vazut diverse metode si am constatat ca cele cu microcontroler ofera eficienta maxima. nu vreau sa pierd putere pe rezistoare. ma intereseaza o schema ale carei piese le gasesc pe piata din Romania. am vazut ca circuitele dedicate nu prea se gasesc pe la noi. astept cu nerabdare sugestii si ajutor. multumesc! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Cu 12V poti comanda maxim 3 LED-uri inseriate. Cred ca daca egalizezi cu niste rezistori de valoare mica, se pot pune seriile in paralel folosind astfel 6 sau 9. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 buna ziua,doresc sa construiesc un far pentru bicicleta folosind leduri de 1 w. inca nu m-am hotarat la numarul acestora: 3, 6 sau 9. sursa de alimentare pentru aceste leduri va fi un pack de elemente li-ion, avand 4.1 v pe celula, maxim 3 celule am. in functie de sugestiile dvs voi alege tensiunea la care sa lucreze. am nevoie de o scema pentru a construi o sursa de curent constant pentru leduri. m-am documentat, am vazut diverse metode si am constatat ca cele cu microcontroler ofera eficienta maxima. nu vreau sa pierd putere pe rezistoare. ma intereseaza o schema ale carei piese le gasesc pe piata din Romania. am vazut ca circuitele dedicate nu prea se gasesc pe la noi. astept cu nerabdare sugestii si ajutor. multumesc!Tensiunea pe un element li-ion in sarcina,este de cca 3,8V.Trei elemente li-ion inseriate,vor asigura 11,4V.Aceasta tensiune va scadea pana la minimul acceptat pe un element,cca 3V pe element,9V pe cele trei elemente.Pe de alta parte,caderea de tensiune pe un led alb,e de cca 3V.As vedea doua variante de alimentare,sursa de curent constanta,alimentata de la 9-11,4V care sa aprinda trei leduri inseriate,sau dou-trei grupuri a cate trei leduri inseriate, respectiv sursa in comutatie.Prima mai simplu de realizat,cu cunostinte minime;a doua mai complexa,posibil cu randament similar.La acumulatorii li-ion,e o problema incarcarea a trei elemente inseriate;ti-as recomanda incarcarea separata,si apoi folosirea prin inseriere.Daca ai ceva caracteristici suplimentare a ledurilor,eventual un datasheet,ar fi utile..Pe de alta parte cum vei folosi un reflector,la 6-9 leduri,sau nu folosesti? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Pt far foloseste un led XM-L .Il alimentezi dintr-un elment Li prin sch prezentata de Pisica Matache (cu AO si MOS) . Link spre comentariu
dinbooo Postat August 16, 2012 Autor Partajează Postat August 16, 2012 multumesc pt raspunsuri. vreau sa construiesc un far in genul celui prezentat aici http://www.kolumbus.fi/hietala2/jukka/t ... eholed.htm . are si o schema pentru driver insa nu inteleg limba si nimic din instructiuni cu toate ca mi-as fi dorit. de ceea va rog daca aveti o chema testata de scc, cu randament ridicat, sa ma ajutati. tipul de pe site are legate in paralel doua siruri care contin cate 4 leduri in serie. pentru incarcarea elemetelor folosesc un incarcator specializat, Turnigy Accucel-6 50W 6A Balancer, si bateria este de fapt un pack de 3 celule li-polimer. multumesc mult pentru indrumari. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 16, 2012 Partajează Postat August 16, 2012 Ceva dat despre leduri ai?M-ar interesa caderea de tensiune pe led,la curentul la care le vei folosi.In functie de asta se poate recomanda o varianta de alimentare.Sau fa un test;alimenteaza un led,montat pe radiator,cu curentul respectiv si masoara caderea de tensiune.N-am folosit li polimer,doar li-ion.Parca au tensiuni identice de decuplare la incarcare,respectiv descarcare,sau ma insel? Link spre comentariu
dinbooo Postat August 16, 2012 Autor Partajează Postat August 16, 2012 sunt aproape identice li-ion si li-polimer. au aceeasi tensiune de decuplare la incarcare, 4.2 v. am gasit acest ci SCT2004CSOG la un pret rezonabil, 2.4 lei, cu 4 canale este o sursa de curent constant, ofera maxim 320 ma.ledurile inca nu le-am ales. o sa caut niste leduri si revin cu detalii.multumesc! Link spre comentariu
dinbooo Postat August 16, 2012 Autor Partajează Postat August 16, 2012 da, m-am uitat pe la noi pe siteuri si sunt niste preturi exorbitante la ledurile de 3w 210 lm. 85 - 100 ron. nu credeam ca vor fi asa de scumpe.ma gandesc sa cumpar de pe un site chinezesc leduri cu specificatiile:Model 6432Material Plastic + ironColor Silver + YellowQuantity 10Emitter Type LEDPower 3 WColor BIN WhiteRate Voltage 3.4~3.6 VLuminous Flux 160~180 lmColor Temperature 6300~7000 KApplication LED electronic productsOther Current: 700mAPacking List 10 x LED bulbsstiu ca nu o sa iasa la fel, nici bugetul nu este la fel. in mare cred ca voi opta pt aceste leduri. cativa utilizatori nu recomanda intensitatea recomandata, cea de 700 ma. eu ma gandesc sa ma rezum la cei 300 ma oferiti de circuitul integrat mentionat mai sus.multumesc! Link spre comentariu
EFTIMIE Postat August 16, 2012 Partajează Postat August 16, 2012 Salut vad ca esti din Bucuresti si daca esti interesat iti pot oferi contra sumei de achizitie a componentelor si cablajului o scc cu LM3401.Pret undeva la 35 ron . Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 16, 2012 Partajează Postat August 16, 2012 Daca mergi pe un generator de curent constant poti obtine peste 80% randament pentru ca se potrivesc tensiunile. Ce e mai interesant, e ca randamentul se apropie de 100% odata cu scaderea tensiunii de alimentare. Exista un topic pe aici referitor la asta, deschis de pisica matache. Cu comutatie, cam tot acolo esti ca randament. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 16, 2012 Partajează Postat August 16, 2012 @smilex,daca opteaza totusi pentru 10 leduri,s-ar simplifica conectarea acestora,inseriindu-le pe toate si folosind o scc facuta cu 3843,step-up.Pentru masurarea curentului s-ar putea folosi o rezistenta inseriata cu ledurile,iar caderea de tensiune sa comande pinul 2.Daca s-ar gasi un artificiu,pentru a folosi o cadere de tensiune cat mai mica pe rezistenta,s-ar obtine o scc in comutatie,sub 10 lei,foarte eficienta.Chiar si cu 2,5V cadere pe rezistenta,randamentul tot ar fi bun.Eu unul as merge pe varianta propusa de@tyc,un led XM-L,de 10W,care consuma 3A si costa cca 40 lei.Ar merge folosita pentru alimentarea acestuia,scc in comutatie propusa de Eftimie,sau cele trei elemente puse in paralel si folosita scc liniara. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 16, 2012 Partajează Postat August 16, 2012 Da, ai dreptate, solutii sunt mai multe. Putem ajuta mai mult daca dinbooo se hotareste asupra unei variante. Exista si variante comerciale comode. Link spre comentariu
dinbooo Postat Septembrie 7, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2012 salut,intr-un final am comandat de pe un site chinezesc un astfel de led: XM-L 975-Lumen LED Emitter White Light Bulb (3.0~3.5V) si un astfel de regulator: 17mm 2800mA 5-Mode Memory Regulated LED Driver Circuit Board for Flashlight (DC 3~4.5V).am gasit pe un alt forum cum cineva a facut un far cu doua asfel de leduri si sunt foarte puternice. acum le astept. pe masura ce voi avansa cu proiectul o sa mai postez. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Octombrie 14, 2013 Partajează Postat Octombrie 14, 2013 In cele din urma ai reusit? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum