Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Temporizator cu PIC16F873A

Postări Recomandate

• Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

As mai avea o intrebare pt. @10VID referitoare la functionarea encoderului?Cand se doreste setarea timpului in sens crescator sau descrescator sunt momente cand invarti de encoder si nu se intampla nimic dupa care poti seta si tot asa .Se poate face ceva hard sau tine tot de programare?

Link spre comentariu

Cred ca e vorba (desi nu am realizat fizic acest montaj) de efectul de stroboscop, care apare cand frecventa impulsurilor o ajunge pe cea de citire, encoderul apare ca fiind stationar (Ca in filmele vechi cu cowboy unde rotile trasurilor apar stationare sau chiar ca se invart in sens invers). Frecventa de citire a encoderului e de 50Hz, astfel cand se roteste cu o viteza apropiata de 50 unitati pe secunda, apare acest efect.E rezultatul compromisului facut prin multiplexarea pe aceeasi pini a encoderului si ecranului. In mod normal encoderul e cel care intrerupe sistemul ori de cate ori apare un impuls (chiar si 1000 impulsuri/s), aici el e citit de 50 ori /s.Un remediu ar fi bineinteles sa se invarta mai incet de encoder (50i/s e totusi mult, comparativ cu push buton).O alta solutie ar fi citirea encoderului in simpla densitate (24imp/tura), acum e folosit in dubla densitate (48imp/tura). (Ca fapt divers, se poate chiar si 96imp/tura!) Reducerea nr. de impulsuri pe tura aduce o mai mare selectivitate intre numere, dar si o uzura mai mare (va trebui invartit un unghi dublu, pentru a ajunge la acelasi numar).

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru raspuns ramane asa nu este o tragedie ,merge foarte bine .Chestia cu buzzerul se m-ai poate implementa ,desi nu cred ca m-ai sunt pini liberi ma gandesc ca se poate suprapune o comanda peste un pin nefolosit in momentul respectiv sau poate chiar pe cel de comanda releu?

Link spre comentariu
Vizitator CosminCh

Salut ! Incerc sa fac si eu cu PIC16F877a un temporizator. Am incercat sa testez daca numara pana 0:00:00 , am setat 2 min 59 sec. Cand ajunge la min 0 ora sare la 5 si min la 59...Ce trebuie sa fac ca nu imi dau seama...iar cand ajunge la 59 sare la 1:(

s--;    if(s==0)	{		m--;                s=59;	}    	if(m==0)        {		h--;		m=59;	}       if(h==0)       {                 m--;         }        if(m==0)         {          s=0;          }

Iar pentru afisare am folosit

void afisare_ora(){    lcd_trimitecaracter((h%10)+0x30);    lcd_trimitecaracter(':');    lcd_trimitecaracter((m/10)+0x30);    lcd_trimitecaracter((m%10)+0x30);    lcd_trimitecaracter(':');    lcd_trimitecaracter ((s/10)+0x30);    lcd_trimitecaracter ((s%10)+0x30);    comanda_LCD(curosr_pinit);}
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Este excelent acest subiect. M-am gandit ca ar iesi un controler minunat pentru incarcat bateriile solare in sistemele cu 48 volti.

Doar ca ar trebui 4 sau 8 iesiri in functie de baterii. Fiecare baterie se va incarca pe rand a cate  n minute setate de utilizator. Daca o baterie e incarcata deja sa sara la releul urmator. Desigur ca softul nu e simplu si nu stiu daca incape in acest pic. Ma gandeam la 18f877a.. Are si pini suficienti si memorie.. Eu ma lupt abia cu aprinderea ledurilor :))

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări