Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Temporizator cu PIC16F873A

Postări Recomandate

• Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 1 lună mai târziu...

...

Am facut un hex dupa indicatiile dl-ui Eftimie, si o schema noua, completa.

...

Asa cum am discutat pe PM cu colegul @10vid, am proiectat un cablaj pentru acest temporizator (la solicitarea colegului @EFTIMIE), dar sunt necesare unele schimbari in soft & schema.

Afisajul cu 4 digiti impreuna cu cele 2 switch-uri, se monteaza pe partea traseelor, asa devine mai usoara fixarea lui pe un panou frontal.

Atasez cateva poze ale cablajului proiectat, precum si modificarile necesare in soft & schema pentru o functionare corespunzatoare a acestui temporizator cu acest cablaj.

Dupa verificarea cablajului si postarea unui hex modificat, am sa postez un pdf sc1:1 al cablajului.

post-17385-139829503542_thumb.jpg

post-17385-139829503567_thumb.jpg

Modificarile necesare in soft & schema:

*** Modificari necesare in Soft & Schema - Timer 0-99 min, ptr cablajul proiectat de GeoMar ***  *** Pe cablaj, afisajul cu 4 digiti & switch-urile se monteaza pe partea traseelor ***  *** Softul este creeat de 10vid la cererea lui Eftimie ***  * Afisaj 4 Digiti CA56-12GWA, Anod Comun.    - Anod digit 1 pin 1  PIC - RA2    - Anod digit 2 pin 18 PIC - RA1    - Anod digit 3 pin 17 PIC - RA0    - Anod digit 4 pin 2  PIC - RA3    - Segmentul a  pin 13 PIC - RB7    - Segmentul b  pin 12 PIC - RB6    - Segmentul c  pin 11 PIC - RB5    - Segmentul d  pin 10 PIC - RB4    - Segmentul e  pin  9 PIC - RB3    - Segmentul f  pin  6 PIC - RB0    - Segmentul g  pin  7 PIC - RB1    - Segmentul dp pin  8 PIC - RB2  * Conectare Switch-uri     - switch start/pauza prin dioda in colector tranzistor digit 4 (pin  2 RA3)    - switch   reset     prin dioda in colector tranzistor digit 3 (pin 17 RA0)    - switch pini comuni la pin 4 de la PIC   * Conectare Encoder pentru setare timp    - pin  UP  Encoder prin dioda in colector tranzistor digit 2 (pin 18 RA1)    - pin DOWN Encoder prin dioda in colector tranzistor digit 1 (pin  1 RA2)    - pin  COM Encoder la pin 4 de la PIC  * Iesire actionare releu pe pin 3 RA4              * Pini PIC 16F628A                   ___  ___                  |*  ||   |   RA2/AN2/Vref  -|1     18|- RA1/AN1   RA3/AN3/CMP1  -|2     17|- RA0/AN0  RA4/TOCKI/CMP2 -|3     16|- RA7/OSC1/CLKin   RA5/MCLR/VPP  -|4     15|- RA6/OSC2/CLKout        VSS/GND  -|5     14|-  VDD/VCC   RB0/INT       -|6     13|- RB7/T1OSI/PGD   RB1/RX/DT     -|7     12|- RB6/T1OSC/T1CKI/PGC   RB2/TX/CK     -|8     11|- RB5   RB3/CCP1      -|9     10|- RB4/PGM                  |________|                                     
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Astazi am reusit sa fac montajul si am constatat ca nu pot scrie nici o varianta de hex .Scrierea o fac cu PICKIT2 si la verificare toate variantele de hex mi-au dat eroare.A facut cineva montajul ,poate este problema la mine?

Parca Pickit2 are ceva probleme cu scrierea lui 16F628A.Incearca eventual cu un alt programator.Am sa incerc si eu sa scriu hex-ul intr-un 16F628A, sa vad daca merge cu clona Pickit2, dar cand ajung acasa.
Link spre comentariu

Da am auzit si eu dar mentionez ca am varianta originala cu driver de instalare si nu mi-a facut probleme la srierea altor hex-uri in 628A ,chiar si variante anterioare de la colegul @10VID au mers fara probleme.Acum se scrie hex-ul dar la verificare imi da eroare la scrierea in eprom la adresa 0X0008 la toate variantele propuse.Poate colegul @1OVID mai arunca un ochi pe hex.

Link spre comentariu

Astazi am reusit sa fac montajul si am constatat ca nu pot scrie nici o varianta de hex .Scrierea o fac cu PICKIT2 si la verificare toate variantele de hex mi-au dat eroare.A facut cineva montajul ,poate este problema la mine?

Se pare ca este ceva de vina la tine.

Am scris / verificat HEX-ul modificat pentru cablajul desenat de mine si postat de colegul @10vid aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=1120425#p1120425 , concluzia: "merge brici". :da

post-17385-139829571894_thumb.jpg

post-17385-139829571912_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salut! Imi spui si mie te rog cu ce frecventa ai facut multiplexarea display-ului? De fapt ma intereseaza valoarea (in ms) delay-ului intre doi digiti sau cum sa ma exprim? Cat timp sta aprins un digit? Multumesc!

Frecventa digitului e de 50Hz, cu umplere 25%. Adica 5ms ON si 15ms OFF.
Link spre comentariu

M-am uitat putin pe acel cablaj si cred ca Geomar a confundat condensatorul de filtraj zgomot de la butoane si encoder, cu acel condensator de 100nF care se pune de obicei intre Vdd si GND la uC, si l-a facut pe acesta de 100nF, in loc de 10nF cat era. Un condensator mare la encoder (dar si la taste) reduce semnificativ viata acestora din cauza scanteilor ce apar la contacte. Am introdus si un condensator "rezervor" de 47uF pentru ecran.

Posted Image

Link spre comentariu

Am reusit sa-l fac sa mearga dar am urmatoarele probleme:hex-ul este pentru afisaj catod comun,cand se da start la o temporizare releul decupleaza pana la finalizarea temporizarii si apoi se cupleaza ramanand asa,practic functioneaza pe invers,iar ledurile de punct de la afisaj CC56-21SRWA nu se aprind .Cand se da pauza in timpul unei temporizari releul nu-si schimba starea.Sper sa se poata rezolva ,cu multumiri anticipate.Daca se poate sa se schimbe si sensul la encoder asa cum este acum se regleaza invers ,adica spre dreapta rotit scade si spre stanga rotit creste.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări