Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Temporizator cu PIC16F873A


Postări Recomandate

Va salut am si eu nevoie de un temporizator de la 0-99min. cu pic 16F873A sau PIC 16F876A .Temporizatorul as dori sa fie cu afisaj pe LED sa aibe buton de start ,stop iar reglajul timpului sa fie facut dintr-un endless, atat in front crescator cat si in front descrescator cu accelerare pe masura ce se invarte de el. Ca si cerinte :Se porneste temporizatorul se stabileste timpul se apasa buton start.Daca in timpul temporizarii se doreste oprirea se apasa butonul stop,temporizarea fiind reluata de la secventa unde s-a oprit prin apasarea butonului de start.Este necesara si functia de reset prin apasarea unuia din cele doua butoane de Start sau Stop pt.un timp de 2-3s.Afisorul va avea si puncte zecimale si am nevoie ca pct-ul de la digitul de minute sa bata secunda.In speranta ca voi fi ajutat ca si in alte randuri,multumesc anticipat celor care se vor implica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De ce credeti asta ?Am solicitat ajutor pt. realizarea acestui temporizator cu PIC si am mai avut si alte rezolvari de acest gen cu ajutorul colegilor de forum carora le multumesc inca o data pe aceasta cale .Tot la aceasta sectiune sau dezbatut problemele vis-a-vis de functionare sau facut scheme fisiere hex.si au iesit niste lucrari utile si pt.alti useri.Stima.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Poti sa-mi explici putin, te rog, cum faci citirea encoderului (ca mie din schema nu-mi iese nicicum)?

Merci!

Citirea tastelor si a encoderului se face la pinul RA5. Oricum, acea schema a fost facuta in graba, diodele apar inversate.

Am facut un hex dupa indicatiile dl-ui Eftimie, si o schema noua, completa.

 

Posted Image

 

La PIC16F628A pinul RA4 e open drain (adica deschide doar inspre GND), de aceea se va folosi un tranzistor PNP pentru a actiona releul.

Nu am gasit encoder in Proteus, de aceea cine vrea sa simuleze, va trebui sa se limiteze la modul rudimentar de a apasa alternativ pe cele doua intrerupatoare ale encoderului.

 

Encoderul seteaza minutele, iar daca se tine apasat RESET, encoderul seteaza secundele.

Timpul setat se memoreaza in EEPROM, dar nu in continuu, ci numai dupa inceperea unei temporizari, pentru a nu uza EEPROM-ul.

Memorarea in EEPROM se face desfasurat pe toata suprafata acestuia, prelungind astfel viata acestuia de la 1M la 16M scrieri.

Timer99min_v1.zip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări