Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa PC ATX modificata pentru alimentare Etaj Final 2

Marian

Postări Recomandate

Vizitator smilex
post-1-1398294739_thumb.gifAlimentare 6-8V, cat mai mica dar sa permita deschiderea MOS. 10k cu 10u in poarta MOS, 2,2-10u condul de incarcare. Am pus un selector la rezistenta care stabileste curentul, ca idee, se poate 0.02, 0.2, 2A (nu prea conteaza cat, faci calcule) ca sa ai si pentru inductante mai mari, se poate si cu una sau doua valori. Se poate extrapola si pt. condul de incarcare. Eventual fire cu crocodili pentru legatura cu inductanta. In rest principiul e acelasi.Daca doresti, poti dezvolta altceva, eventual cu o scala de potentiometru gradata, inductanta aflata intr-o punte atacata in frecventa mare, etc. Acolo n-ai avea nevoie de aparat de masura, ci doar de 2 LED-uri care sa arate echilibrul.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 379
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

169

• Th3_uN1Qu3

14

• Ciprian Alexandrescu

9

• gauss

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Numai daca anticipezi inductanta si selectezi ca tensiunea livrata sa fie mica. Cred ca schema asta nu merita alte complicatii.Daca doriti voi neaparat, pun la copt de o solutie mai buna.

Link spre comentariu

Asa cum am zis am facut un generator de curent constant pentru montajul de testat inductante pentru a evita disiparea de puteri mari pe rezistente, am incropit rapid o schema am testat-o in simulator sa vad daca este ok apoi am realizat-o practic in aer si a functionat ok, atasez mai jos schema si o poza a montajului:

post-15007-139829474053_thumb.png

Stiu nu arata profi, dar cui ii pasa atata vreme cat functioneaza ok :rade: Tranzistorul de putere este asa cum se poate observa un 2SC2484, nu mai retin de unde l-am recuperat, stiu nu-i stralucit la cei 5A IC ai sai insa vazand o curba SOA ok in grafic am zis ca merita, si hfe este suficient de bun mai ales ca am folosit conexiune darlington cu un bd139, in rest zenner 9V1, BC546 si 0,33Ohm pentru limitarea curentului, si cam atat, la iesire am obtinut 8,58V stabil, pentru a testa limitarea de curent am montat ampermetrul in paralel direct pe iesire ( practic scurtcircuitand iesirea ) si acesta imi indica fix 2,03A, tranzistorul de putere in scurt pe iesire se incalzeste insa nu suficient incat sa-mi fac griji. Acum urmeaza sa adaug Mosfetul in spatiul de pe radiator ramas liber si restul componentelor adiacente apoi testez din nou inductanta respectiva, plus alte 2 ale caror valori sunt deja inscriptionate pe ele care ma vor ajuta sa calibrez cat de cat jucaria. :da

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am vrut sa calculez reteaua RC pe baza a 300uH si 4000uF, pentru a-ti usura efortul. Apare insa o problema de alegere. Daca monitorizezi numai ramura pozitiva, la cresterea consumului pe ea, ramura negativa isi modifica tensiunea in functie de cat de bine reusesti tu cuplajul pe tor si de caderile de tensiune pe diodele redresoare. Tensiunea pe + ramane constanta, iar in calculul RC intra 300uH si 4000uF. Daca monitorizezi intreaga tensiune de 60V, masa 494 trebuie legata de tensiunea negativa, tensiunea de 60V ramane constanta iar cresterea consumului de pe o ramura duce la scaderea tensiunii in timp ce pe cealalta creste. Valorile diferentelor sunt conditionate la fel. Dar in calcul intra tot torul (1,2mH) si capacitatea echivalenta (2000u). Asadar trebuie sa alegi ce monitorizezi. Precizez ca strict in audio, daca amplificatoarele lucreaza corect, nu exista diferente de consum pe ramuri, deci nu te mai intereseaza care tensiune e fixa sau nu, ambele vor fi la fel. Asta e motivul pentru care eu recomand monitorizarea numai a ramurii de +, e mult mai simplu de pastrat traseul de masa existent.Daca vrei, discutam si despre reactia RC, poti calcula si singur.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Poti face o scc mai simpla,cu mosfet,sau una ceva mai complexa,cu AO,reglabila,de la zero,la Imax,mult mai precisa .Desi in cazul de fata se poate si fara scc.Ai putea face scc,cu AO,ca un montaj de sine statator,util in diverse aplicatii,ca masurarea unor rezistente mici,alimentare leduri,etc.Am testat aseara schema propusa de @smilex.Mosfetul face toti banii;la fiecare comutare am obtinut aceeasi tensiune pe cond,cu precizie de o zecimala.Din pacate la inductanta de 2oo micro,mi-a rezultat din calcul vreo 270 micro.Sub 100 micro,precizia a fost mai buna.E drept ca n-am avut mult timp pt teste,dar zic eu,montajul poate fi de mare ajutor.Intre timp vad ca a postat,la obiect,@smilex.Scuze de off topic..

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da, sursa de curent contant cu MOS si bipolar este simpla si se preteaza la pretentiile sculei. Dispare astfel rezistorul de putere.La calcule, ai introdus caderea de tensiune pe dioda? Fac precizarea ca nu este vorba de tensiunea la un curent anume, si la 10mA prin dioda inca se mai incarca condul. De aceea recomandam schottky, ceva de 2-3A si fara curent invers. Chestia cu dioda introduce imprecizia. Fie ca o iei in calcul, fie ca nu, dar schottky are o tensiune mai mica si deci interventie mai mica.Nu exista offtopic, asta e un topic mai deosebit ca tip...

Link spre comentariu

Sunt multumit de generatorul meu de curent constant, isi face treaba ok si nu cred ca este cazul sa caut alte solutii. Si Intr-adevar varianta cu mosfet este mult mai stabila, la inductanta testata ieri despre care @matache a zis ca are ceva mai mult de 50uH ( daca nu ma insel ) mi-a dat de fiecare data pe cond 5,3V ceea ce calculat conform a ceea ce am eu in montaj rezulta cam 53uH, am repetat bineinteles testele de mai multe ori cu acelasi rezultat, am mai testat un inductor pe care scrie 102K si mi-au rezultat la fiecare test undeva pe la 200uH, acuma nu stiu daca este corect ca inca nu am reusit sa ma dumiresc cu codurile inscrise pe inductori, spre exemplu am un inductor micut pe care scrie 100 si conform a ceea ce gasisem ar trebui sa fie de 100uH dar de unde atata ca sunt doar cateva spire pe un miez micut, lamuriti-ma si pe mine va rog.. :jytuiyu @smilex, voi ramane la prima sugestie a ta cu monitorizarea doar pe ramura pozitiva, consumul in audio este destul de simetric pe ambele ramuri asa ca nu o sa fie o problema din acest punct de vedere.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Exista miezuri cu permeabilitate magnetica enorma, cu 10 spire pe un toroid de 15mm, depasesti 1mH. Dar in general, nu pot fi folosite la frecvente mari. Sunt bune de filtre pe retea, numai Vca sau alte aplicatii.Idea cu MOS ca generator de cc este ca nu folosesti inca un generator. Generatorul este si comutator. Tensiunile de 4-6V obtinute pe cond cred ca ofera cea mai exacta informatie. Totusi, am sa ma gandesc la o solutie mai corecta si simpla de masurat inductante...Nu ti-ai exprimat parerea referitor la calculul RC.

Link spre comentariu

Pai am zis deja ca raman la optiunea cu monitorizarea doar pe ramura pozitiva ( inteleg ca asta era dilema legata de alegere ), logic ca m-ar interesa sa aflu modalitatea de calcul a retelei RC si rolul ei in schema, dar asta numai daca ai timp sa-mi explici.PS: Ok dar care este ideea la codurile astea numerice de pe inductante, adica cum se calculeaza ele ca sa afli conform acelui cod valoarea echivalenta, spre exemplu la condensatori 102=1n, 103=10n, 104=100n, etc, aici la inductori care e faza?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Marian,iti propun un test sa putem verifica precizia metodei propuse de @smilex.Pe torul identic cu al tau,am bobinat 10,14,22,33,42,50,60 spire.Am masurat inductanta in fiecare caz.Daca poti,refa testul alegand cateva nr de spire din cele de mai sus.Spune rezultatele obtinute;apoi comparam cu rezultatele mele.Tu nestiind rezultatele,nu poti fi influentat in timpul masuratorilor...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cred ca depinde de producator. 102 insemna 1mH in general. Adica unitatea de masura e uH. Dar nu-i batut in cuie, am intalnit si altfel. In general codul culorilor e mai precis, cu unitatea in uH, n-am intalnit altfel.Am vazut pe aici frica celor care construiesc surse in comutatie. Oamenilor le este frica in general de arderea tranzistoarelor, redresarii, calcul traf, calcul inductanta, scurturi sau supracurent, etc. In ce priveste sursa stabilizata, nu mie frica de 1000V alimentare (se pot lua masuri), de scurt sau de orice solicitare. Mie frica de stabilitate. Nu cea aparenta, atinsa uzual, ci de inimaginabilul care se va petrece. Reteaua RC e solutia. Spuneai ca nu-i simplu de modificat si calculat un ATX. Ei bine, pana acum a fost floare la ureche. Da, daca ai rabdare si doresti, discutam cel mai de nedigerat (asa vad eu dupa reactiile celorlalti) punct al stabilizarii: reteaua de compensare RC a amplificatorului de eroare.Continuati cu experimentul.

Link spre comentariu

O sa fac si eu maine ceva teste cu cateva din valorile numarului de spire alese de tine @matache ( banuiesc ca grosimea sarmei nu este atat de importanta nu? ) si apoi comparam, dar asta dupa ce mai pun putin la punct logistica pentru comutator pe care dupa ce am facut generatorul n-am mai avut rabdare sa il pun la punct si mai mult am improvizat, dar promit ca revin cu rezultate pe cat de curand pot.@Smilex desi sunt constient ca nu-mi va fi deloc simplu sa asimilez tot ce trebuie despre subiectul de care vorbesti-reteaua RC, totusi sunt constient ca ma poate ajuta mult nu doar acum ci si pe viitor asa ca oricand ai tu timp si chef sunt numai ochi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări