Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa PC ATX modificata pentru alimentare Etaj Final 2

Marian

Postări Recomandate

• Răspunsuri 379
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

169

• Th3_uN1Qu3

14

• Ciprian Alexandrescu

9

• gauss

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@tyc am specificat deja ca dioda folosita de mine este MBR2045CT si nu ce ai prezentat tu in acel pdf, conform graficului din pdf-ul MBR2045CT la 1A caderea de tensiune pe ea este de aproximativ 0,4V si testand practic ideea intr-adevar asa este. Asadar as putea foarte simplu sa iau am in vedere acesti 400mV pentru calculul inductantei insa cu toate astea nu cred ca asta e motivul principal al diferentei dintre ce am obtinut eu si ce a masurat @matache.Daca tot insistam pe chestia asta ma gandeam ca inainte sa mai insist cu teste sa pun intai de toate la punct o logistica mai buna pentru montaj, ma refer in primul rand la semiconductoare, si primul ar fi tranzistorul care logic ca trebuie sa fie unul cat mai rapid, si analizand schema gandesc ca se poate inversa polaritatile astfel incat sa se foloseasca NPN, in felul asta puteam folosi tranzistor de sursa care ar fi mult mai rapid ca BD-urile, ce spuneti? apoi fac un generator de curent constant la 2 sau 3A cu tranzistorul montat pe radiator ca sa nu mai incing rezistentele de putere pana le gaseste bataiala, un push-button, o dioda care verificata sa rezulte o cadere cat mai mica de tensiune ( am mai multe deci am ce verifica ), si...si mai vedem apoi... :nas:

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am facut si eu testul,cu 1A prin bobina,cond de un micro,o singura dioda din cele doua de 12A/200V din F12C20C,recuperata dintr-o sursa. http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 12C20.html

Am gasit pe condensator cca 7V,rezultand o valoare a inductantei de cca 50 micro.

Nu am folosit tranzistor sau comutator,pur si simplu puneam/luam firul de la sursa ,de pe capatul rezistentei de limitare a curentului.Este drept ca am facut mai multe incercari,comanda ferma obtinuta cu un tranzistor,fiind un avantaj.As zice ca in locul bipolarului,poti folosi un mosfet.

Refa testul cu o alta dioda,de cel putin 200V,nu de 45V,cu sau fara tranzistor si sigur vei obtine cei 7V pe condensator.

Ca sa obtii 1,2 sau n amperi,nu e musai sa folosesti 12V.Poti folosi o tensiune mai mica,3-5V,daca ai disponibili, ca sa reduci puterea disipata de rezistenta.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cu puntea am masurat 53 micro;metoda e destul de precisa,daca ai rabdare,sau daca n-ai incotro.Daca Marian e interesat,cred ca s-ar putea aduce ceva imbunatatiri.

Link spre comentariu

Ei da acum parca altfel sta treaba, am repetat si eu testul lui @matache cu aceeasi dioda ca si el F12C20 ( se pare ca-i mai smechera la aplicatia asta ), si am verificat in prealabil caderea de tensiune la curentul dat si este de aproximativ 0,7V ( mai precis 0,74 ), luand aceasta tensiune in calcul si folosind cond de 2,2u mi-au iesit undeva la 51uH pentru inductanta aia asadar metoda este totusi destul de exacta si merita orice efort pentru a fi pusa la punct. Si in acest scop revin cu ideea de mai devreme cu modificarea polaritatilor pentru a putea folosi NPN, @smilex ce zici se poate?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da, se poate, dar merita sa te zbati? Mai devreme sau mai tarziu tot te faci cu un L-metru. De cate ori ai avut nevoie de asa ceva? Eu sugeram doar o metoda acum, rapida si la indemana, sa-ti faci torul.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu am folosit caderea de tensiune pe dioda;nici nu stiu ce cadere as putea lua in calcul.Curentul de incarcare e exponential,parca.Caderea de tensiune pe dioda e maxima cand condul e descarcat si scade pe masura ce condul se incarca.Principalul neajuns al metodei,este inconstanta masuratorilor pe cond.E greu de vizualizat tensiunea maxima pe cond,plus variatii ale valorilor citite.De aceea am dat valori aproximative.La mine inconstanta,poate din cauza ca n-am folosit un tranzistor.As vedea posibile doua imbunatatiri;pe post de comutator un mosfet comandat eventual de un monostabil,pentru o comanda ferma,respectiv folosirea unui AO,cu impedanta mare de intrare,ca buffer intre cond si multimetru,pentru o mai precisa citire a tensiunii pe cond.Sau mai simplu,inserierea cu multimetrul a unei rezistete de 90 Mega,condul descarandu-se printr-o rezistenta de 100 Mega si nu de 10,cum se intampla acum.S-ar folosi gama de 2V,nu cea de 20V...

Link spre comentariu

Stiu @smilex, stiu cata nevoie este de un L-metru si atunci cand o sa pot o sa-mi iau de aici dupa forum ( sper eu totusi curand, depinde insa de ce se intampla peste ceva mai mult de-o saptamana cand voi merge la spital si ma voi interna pentru niste analize ), insa pana atunci nu consider ca ar fi un efort atat de mare ( pentru mine cel putin ) rafinarea acestei metode care nu cred ca ar trebui sa fie exacta pana la nivel de unitati sau chiar zecimale, nu ma complic prea mult, tranzistor NPN din cele de la surse, un generator de curent constant ( ce valoare in A imi recomanzi a fi cea mai potrivita? ), un push-button, ceva mufe pe acolo, etc ca la improvizatii ma pricep :da

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am facut asta acum 25-30 de ani, nu credeam ca voi dezvolta problema, ma apuca rasul...E ciudat, sau asa imi pare.Am sa desenez o schema cu npn. Sau vrei cu MOS? Ce tip?

Link spre comentariu

Pai poate era de asteptat faptul ca voi lua in serios propunerea ta avand in vedere ca orice mi-ai sugerat pana acum a fost cat se poate de util :da Si asa cum am zis, intentionez sa achizitionez un dispozitiv care masoara inductante si condensatori care se vinde aici pe forum insa nu stiu exact cand va fi asta ( am explicat mai sus de ce ) asa ca pana atunci nu vad nici un motiv pentru care nu ar trebui sa finisez ceva ce ma poate ajuta si pe care stiu ca am cu ce sa-l fac.Cat despre tranzistorul folosit ( NPN sau MOS ), pai oricum crezi tu ca este mai bine asa fac devreme ce am si din ala si din celalalt.

Link spre comentariu

Intr-adevar, aici ai dreptate @tyc si tocmai de aceea verific atat graficele din pdf-uri cat si testand practic si cred ca metoda poate fi suficient de exacta pentru a ma putea asista.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări