Marian Postat August 12, 2012 Autor Partajează Postat August 12, 2012 Ok multumesc mult @smilex pentru detalii si sugestii, dar ar fi o chestie pe care nu reusesc sa o inteleg ( si-mi cer scuze pentru ignoranta ) insa cum anume se aplica valoarea curentului in formula de calcul a inductantei L=C•U²? din cate pricep eu curentul dicteaza direct ce tensiune apare pe condensator, si ca deasemenea influenteaza relatia asta L•I²=C•U², insa de ce este important sa se stie de fiecare data si valoarea curentului? cum anume s-ar schimba datele in exemplul tau cu condul de 1u daca curentul aplicat pe inductanta ar fi altul? nu sunt sigur ca se intelege dilema mea, sper ca da Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 L•I²/2 este energia inmagazinata in inductanta. Prin autoinductia aparuta la decuplare aproape intreaga energie este transferata condului (de 10uF). C•U²/2 este energia inmagazinata in condensator. Daca le presupunem egale (se pierde un pic pe dioda) atunci L•I²=C•U² sau L=C•U²/I², deci L se poate afla. Link spre comentariu
Marian Postat August 12, 2012 Autor Partajează Postat August 12, 2012 Ok am inteles acum, pai am testat ideea folosind varianta cu tranzistor BD238, am dat 24 de spire cu sarma de 1mm diametru pe un tor mai mic de la ATX-uri banale, acelea galben cu alb la dimensiunile: d=14mm; D=27mm si I=11,5mm; am alimentat de la o sursa ATX si cu rezistenta din colectorul BD238 de 12 Ohm am masurat cu ampermetrul inseriat asa cum ai aratat in schema ta 1,03A stabil, condensator am ales unul de 22u care pe capacimetru mi-a indicat fix 20uF, dioda folosita este MBR2045CT, am folosit ambele diode in paralel din capsula pentru a pierde mai putina tensiune pe ea, si am montat un buton in locul respectiv si am alimentat, am obtinut repetand testul de mai multe ori ( bineinteles descarcand condul ) fix 0,85V de fiecare data, asta ar insemna cam asa: L=(20u*0,85^2)/1,03^2=(20*0,722)/1,06=14,44/1,06=13,6uH, este oare bine? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 Eu zic sa incerci cu un cond mai mic,de ex 5-10 micro,pt a obtine o tensiune cat mai mare pe el.Asta pt o precizie mai buna.0,85V este comparabila cu caderea de tensiune pe dioda.As zice ca eroarea e foarte mare in cazul asta.O sa caut un tor ca al tau,bobinez 24 spire si masor inductanta.Asta ca sa putem compara cele doua metode de masurare.Am gasit tor,am bobinat 24 spire,am masurat inductanta.Nu-ti spun inca valoarea,sa nu te influentez;oricum e mai mare decat cea calculata de tine.... Link spre comentariu
Marian Postat August 12, 2012 Autor Partajează Postat August 12, 2012 Am refacut testul folosind cond de 4,7u care pe capacimetru mi-a aratat fix 4,1u ( am repetat masuratoarea de cateva ori si valoarea a ramas aceeasi ), de data asta la test pe cond au aparut cam de fiecare data 1,84V si asta ar insemna L=(4,1*1,84^2)/1,03^2=(4,1*3,38)/1,06=13,85/1,06=13,06uH, asadar ceva mai putin fata de data trecuta, sunt tare curios daca valoarea obtinuta este macar undeva in apropierea celei reale, as avea astfel o varianta simpla si totusi cat de cat functionala de masurare a inductantelor. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 Pt masurtori cat mai corecte ,foloseste [attachment=0]monostabil.pdf[/attachment] ,la o apasare obti 1 impuls . Deoarece comanda e prin condensator iesirea e independenta de lungimea impulsului de comanda . Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 Eu zic sa incerci un cond si mai mic,sa obtii o tensiune pe el de cca 10V.Asa cum am spus,valoarea obtinuta de tine e mai mica decat cea aratata de punte,mult mai mica chiar... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 Depinde ce lungime au fisele de masura . Link spre comentariu
Marian Postat August 12, 2012 Autor Partajează Postat August 12, 2012 Am testat cu cond de 1u din cele inseriate cu primarul la ATX-uri si de data asta am obtinut o valoare in jurul a 30uH pentru acea inductanta, @pisica matache la tine cat a rezultat masuratoarea? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 53 micro....Am folosit un tor de aceleasi dimensiuni si culori,ca al tau.Acum nu stiu daca n-or exista mici diferente intre toruri.Ce tensiune ai obtinut pe un micro? Link spre comentariu
Marian Postat August 12, 2012 Autor Partajează Postat August 12, 2012 Tensiunea la teste repetate pe condensator de 1u a oscilat in jurul valorii de 6V, nu cred ca diferentele dintre toruri pot fi atat de mari, mai degraba testul de fata nu este relevant, ori dioda nepotrivita, ori tranzistor lent, ori cine mai stie ce greseli mici am facut eu care au influentat masuratoarea, chestia neplacuta este ca pulsul acela de tensiune este unul foarte scurt, adica si anume condul se descarca foarte rapid astfel incat nu-i timp suficient sa se stabileasca o valoare fixa ( banuiesc ca si de asta oscileaza ), o valoare mai mare a condului rezolva intr-adevar chestia asta dar masuratoarea este eronata, probabil aman proiectul pana voi putea achizitiona un dispozitiv de masurat inductante si conzi din cele care am observat ca se comercializeaza aici pe forum, sper eu pe la sfarsitul lunii asteia. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 Nu folosi cond prea mic, tinde sa se descarce prin voltmetru. BD138 este mai rapid decat 238.Foloseste torul interesat cu 60 spire. Va oferi o tensiune mai mare.Pisica matache poate sa masoare cu un cond de 10u pe orice tor cu 40-50sp, asa si cu L-metru, apreciind acuratetea. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 Condul nu se descarca doar prin voltmetru,de regula cca 10M,ci si prin dioda.Dioda de fata,de 45V are o rezistenta inversa destul de mica.As zice ca trebuie una de curent mare,la cel putin 400V.Daca se foloseste un cond mai mare,apare o problema;tensiunea masurata e mica,comparabila cu caderea de tensiune pe dioda.Poate ar trebui majorat curentul la 2-3A,pt a acumula la aceeasi inductanta o energie mai mare... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 Da, daca inductanta e mica, merita curent mai mare. Acum e mai simplu cu mai multe spire. Dioda trebuie sa fie de calitate, poate fi masurata sau testata in prealabil. La tensiunea citita se poate adauga 0,2V in calcule, pt. schottky. Mai demult, pe vremea raposatului, cand eram la liceu si citeam articolele lui em2006 pe care-l vad online, asa masuram inductantele. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 Am facut un test rapid,cu un cond de un micro;l-am incarcat cu 12V si descarcat cu multimetru setat pe 20V.Rezistenta interna,10 mega..Se poate urmari lejer scaderea tensiunii pe cond.Marian poate repeta experimentul,conectand dioda in paralel pe cond,polarizata invers.Am convingerea ca descarcarea va fi mult mai rapida.As zice ca ar merge incercat chiar inserierea a doua diode de 400-1oooV,pt a obtine o citire mai usoara,asta simultan cu cresterea curentului prin bobina. La 2A sa zicem si un micro,ar trebui sa obtina o tensiune peste 10V;pe doua diode s-ar pierde cca 2V,care ar putea fi luati in calcul.O precizie mai buna de 15- 20%,sigur s-ar obtine... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum